לדלג לתוכן

סמל אוסטרליה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
סמל חבר העמים של אוסטרליה
פרטים
המחזיק בסמל המונרך האוסטרלי
תאריך אימוץ 19 בספטמבר 1912
התקנים
ציצה כוכב חבר העמים
עטרה כחול וזהב
מגן סמליהם של ניו סאות' ויילס, ויקטוריה, קווינסלנד, אוסטרליה הדרומית, אוסטרליה המערבית וטסמניה
תומכים קנגורו אדום ואמו
חלקה שיטה זהובה
מוטו אנגלית אוסטרליה
פרטים נוספים
גרסאות קודמות
הסמל המקורי אשר הוענק בשנת 1908

סמל אוסטרליה (או בשמו הרשמי: סמל חבר העמים של אוסטרליה) הוא סמלה הרשמי של אוסטרליה מאז שנת 1912. הסמל הראשוני הוענק לאוסטרליה ב-7 במאי 1908 על ידי המלך אדוארד השביעי. הסמל הנוכחי הוענק ב-19 בספטמבר 1912 על ידי המלך ג'ורג' החמישי. על אף החלפת הסמל, המשיכו להשתמש גם בסמל המקורי - כך לדוגמה עד שנת 1966, בה הופיע הסמל על מטבע שישה פני.

לאחר איחודה של אוסטרליה סמל האצולה הראשון שלה נתן לה מידי המלך אדוארד השביעי ב-7 במאי 1908.[1] עיצובו של הסמל הראשוני התבסס כנראה על עיצובו של דגל באומן אשר כלל שלט אצולה של שושנה, דרדר ותלתן אשר נתמכו בידי קנגורו ואמו.[2]

השלט הורכב ממגן במרכז, כוכב בעל שבעה קודקודים בציצה מעל וקנגורו ואמו אשר תמכו במגן כולם מעל מצע של דשא ירוק שעליו אשר הכיל את המוטו "אוסטרליה התקדמי" (אנגלית: Advance Australia). בחירתם של הקנגורו, האמו והמוטו קשורות בסמליותם, כיוון שגם הקנגורו וגם האמו אינם מסוגלים ללכת אחורנית, אלא רק "להתקדם". המגן הורכב מצלב אדום (צלב ג'ורג' הקדוש) על רקע לבן עם פסים כחולם סביב הצלב, גבול כחול משובץ בשישה מגינים קטנים המכילים שברון אדום על רקע לבן לייצוגן של שש המדינות. האגודה הפטריוטית הסקוטית הביעה התנגדות לסמל כיוון ולטענתם הוא היה צריך להציג את דגל הממלכה המאוחדת לציון המתיישבים הבריטים והאירים. שלט זה היה בשימוש הממשל והופיע על מטבע שישה פני בין השנים 1910 ל-1963 ועל מטבעות שלושה פני, שילינג ופלורין בין 1910 ל-1936.

השלט עוצב מחדש בשנת 1911 והוענק רשמית מידי המלך ג'ורג' החמישי ב-19 בספטמבר 1912. עיצובו מחדש של הסמל עורר ויכוחים ומחלוקות בפרלמנט, ויליאם קלי צוטט:

האמו והקנגורו כל כך מצוירים עד כי הם אינם מתאימים להווי ההרלדי ואני חושב כי אנו גורמים לנו להראות מגוחכים כאשר אנו מתאמצים לסחוב את מסורות העולם הישן יחד עם כמה מבעלי החיים הפראיים של ממלכת החי האוסטרלית שלנו

הנסרד, בית הנבחרים, 31 באוקטובר 1912

למרות ההתנגדויות, הקנגורו והאמו נותרו תומכי המגן ושונו על מנת להראות יותר מציאותיים. הסיבה העיקרית לעיצובו מחדש של הסמל הייתה על מנת לענות על החשש כי המדינות האוסטרליות לא מיוצגות כהלכה על הסמל. חשש זה התפוגג לאחר עיצובו החדש של המגן באופן שהציג את סמלי המדינות. מהסמל של שנת 1912 הוסר מצע הדשא אשר עליו ניצבו המגן והתומכים והמוטו שונה לכיתוב הפשוט "אוסטרליה". צבעי העטרה גם הם שונו מכחול ולבן לכחול וזהב. לסמל נוסף גם רקע של שני ענפי שיטה זהובה אך רקע זה אינו חלק מתיאור שלט האצולה.

המגן

המגן הוא מוקד שלט האצולה, במרכזו מצויים סמלי מדינות אוסטרליה: בחלקו העליון של השלט, משמאל לימין מיוצגות ניו סאות' ויילס, ויקטוריה וקווינסלנד, ובחלקו הדרומי, משמאל לימין: דרום אוסטרליה, אוסטרליה המערבית וטסמניה. סביב המגן ישנו גבול לבן עם תבנית פרוות סמור. על בסיס מגן זה עוצב הנס המלכותי האוסטרלי, של אליזבת השנייה.

סמלי המדינות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הציצה והעטרה

[עריכת קוד מקור | עריכה]
הציצה והעטרה

מעל המגן מצוי "כוכב חבר העמים" בעל שבעה הקצוות (הקרוי גם "כוכב הפדרציה") מעל עטרה של זהב וכחול. ששת קצוות הכוכב מסמלים את שש מדינות אוסטרליה והקצה השביעי מסמל את הטריטוריות השונות של אוסטרליה וכל מדינה עתידית.

הקנגורו האדום והאמו אשר תומכים במגן הם בעלי החיים המסמלים את אוסטרליה (באופן לא רשמי), בשל היותם ילידי אוסטרליה וייחודיים ליבשת. שני בעלי חיים אלה אינם מסוגלים ללכת אחורנית, ועל כן הם מסמלים את הקידמה של אוסטרליה.

ברקע הסמל מצוי צמח השיטה הזהובה - הפרח המסמל את אוסטרליה, אף על פי שתיאורו של הצמח אינו התיאור הבוטני המדויק.

בתחתית הסמל מצוי קלף ועליו שם המדינה אוסטרליה.

השימוש בסמל אוסטרליה נועד על מנת לזהות את סמכותו של הממשל האוסטרלי ואת נכסיו, בהתאם לכך, אין לעשות כל שימוש בסמל כאשר הוא עשוי לרמוז על הסכמה, מימון או אימוץ מטעם חבר העמים. השימוש בסמל בידי אזרחים או חברות פרטיות נדיר ואינו מאושר בקלות, אולם ישנו אישור למספר גופי ספורט לעשות שימוש בסמל כמו גם בפרסומים חינוכיים. השימוש בסמל ללא אישור הוא הפרה של סעיף 53 (c) (d) ו-(e) של חוק הגנות הסחר (1974), סעיף 145.1 של חוק העונשין (1995) וסעיף 39 (2) של חוק הסימון המסחרי (1995). יבוא מוצרים הנושאים את הסמל הוא הפרה של תקנות המכס (יבוא אסור).

בנוסף לגרסת הצבע המלא (המופיעה למעלה) קיימות עוד תשע גרסאות בשחור-לבן לשימוש רשמי.

סמל אוסטרליה הוא הבסיס לדגל האישי של מלכת אוסטרליה ומאז 1973 גרסה מעט שונה היוותה את הבסיס לחותם הגדול של אוסטרליה.

סמל אוסטרליה משמש גם כסמל הדרגה של מספר דרגות נגדים בכוחות המזוינים של אוסטרליה.

מדינות וטריטוריות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא סמל אוסטרליה בוויקישיתוף
  • סמל אוסטרליה באתר משרד החוץ והמסחר של אוסטרליה (באנגלית)
  • סמל אוסטרליה באתר "It's an Honour" של ממשלת אוסטרליה (באנגלית)

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ The Armorial Ensigns of the Commonwealth of Australia 1980. Commonwealth of Australia ISBN 0-642-04793-6
  2. ^ Letter from William Gullick to Atlee Hunt, 10 July 1908