פסאודומורפיזם
מראה
בגאולוגיה, פסאודומורפיזם (Pseudomorphism) או דמיון בצורה הוא מצב שבו תרכובת מינרלים עוברת תהליך שבו המינרל העיקרי בתרכובת מוחלף על ידי מינרל אחר, אבל הצורה החיצונית של התרכובת וממדיה נשארים ללא שינוי. מקור המילה מיוונית: Ψευδο (פסאודו) – שקרי המתחזה להיות אמיתי, Μορφή (מורפה) – צורה, כלומר "צורה מזויפת". לתרכובת מסוג זה נוהגים לקרוא פסאודומורף.
קיימים שלושה סוגים של פסאודומורפים:
- פארארמורף (מכונה גם אלומורף) הוא מינרל שחל בו שינוי ברמה המולקולרית בלבד. למינרל החדש יש אותו הרכב כימי, אבל מבנה מרחבי שונה. למרות השוני במבנה הפנימי צורת הפאראמורף זהה לצורת המינרל שהחליף. תופעה זו מתרחשת למשל כשארגוניט מוחלף על ידי קלציט.
- פסאודומורף מסתנן – הוא פסאודומורף שבו מינרל אחד או סוג חומר אחד מוחלף על ידי אחר. צורתו של המינרל המקורי נשמרת, אבל הצבע, הקשיות, ותכונות נוספות משתנים לאלו של המינרל המחליף. דוגמה מרהיבה לתהליך זה (המכונה החלפה) היא החלפת עץ בסיליקה (קוורץ או אופאל) כך שנוצר עץ מאובן שבו ההחלפה יכולה להיות כה מושלמת עד שאפילו המבנה התאי של עץ נשמר. דוגמה למינרל אחד המחליף מינרל אחר הוא החלפה של גבישים תאומים של ארגוניט על ידי נחושת, כפי שאירע בקוֹרוֹקוֹקוֹ (Corococo) שבבוליביה.
- סוג מיוחד של פסאודומורפיזם מסתנן או מחליף הוא שינוי, שבו מתרחשת רק החלפה חלקית. דבר זה קורה בדרך כלל כאשר מינרל בעל הרכב מסוים משתנה כתוצאה מתגובה כימית למינרל אחר בעל מבנה דומה תוך שמירת המבנה הגבישי המקורי. דוגמה לכך היא גלנה, סולפיד העופרת, העוברת שינוי לאנגלסיט, סולפט העופרת. הפסאודומורף הנוצר יכול להכיל ליבה של גלנה שלא עברה שינוי עטופה באנגלסיט ששמר על המבנה הקובייתי של הגלנה.
- פסאודומורף מצופה נוצר כאשר מינרל עובר ציפוי על ידי מינרל אחר והמינרל הכלוא נמס. המינרל העוטף נותר שלם, ושומר על צורת המינרל או החומר המקוריים. לחלופין, ייתכן שמינרל אחר ימלא את החלל (הגלופה) שקודם לכן היו בו מינרל או חומר אחר כלשהם.
פסאודומורפים הם תופעה נפוצה בפלאונטולוגיה. מאובנים נוצרים לעיתים קרובות על ידי החלפה פסאודומורפית של שאריות החומר האורגני על ידי מינרלים. דוגמאות כוללות עץ מאובן וקונכיות של חלזונות שעברו תהליך של פיריטיזציה.
הטרמינולוגיה לפסאודומורף היא מחליף אחרי מוחלף, כמו ב"ברוקיט אחרי רוטיל".
לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]* Cornelis S. Hurlbut, Dana's Manual of Mineralogy, Eighteenth Edition, (1971, John Wiley & Sons, Inc.) ISBN 0-471-42225-8