קפטן נמו

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קפטן נמו
Captain Nemo
הופעה ראשונה 20,000 מיל מתחת למים עריכת הנתון בוויקינתונים
יוצרים ז'ול ורן עריכת הנתון בוויקינתונים
מידע
שם אמיתי הנסיך דקר
מקצוע חוקר ארצות, צוללן, רב חובל, טרוריסט, מהנדס, חוקר
מקום פטירה האי לינקולן עריכת הנתון בוויקינתונים
דמויות קשורות
משפחה טיפו סולטאן (דוד) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קפטן נמו (nemo בלטינית פירושו "אף אחד") הוא דמות בדיונית פרי יצירתו של הסופר ז'ול ורן בספרו 20,000 מיל מתחת למים. הוא מופיע כמפקד הצוללת נאוטילוס. בסיום הספר הוא נעלם, בעת סחיפתה של הצוללת למערבולת. הוא מופיע מחדש בספרו האחר של ז'ול ורן, אי התעלומות. ז'ול ורן מביא בספר "אי התעלומות" את הסיפור האישי של קפטן נמו ומגלה כי הוא היה למעשה נסיך הודי. בספר בת המעמקים של ריק ריירדן, מופיעה אנה דקר, נינתו של קפטן נמו - הלא הוא הנסיך דקר.

מעלליו[עריכת קוד מקור | עריכה]

מדען, סופר ואמן[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפי "אי התעלומות", שמו המקורי של קפטן נמו היה הנסיך דָּקָר, בנו של רג'ה הודי. בגיל עשר הוא נשלח ללימודים באירופה. בכוונת אביו היה שבבוא היום יילחם לשחרור הודו משלטון האימפריה הבריטית. הוא למד מדעים, ספרות ואמנות. בתור מדען הוא הכיר את תגליות המדע. בתור אמן הוא העריך יצירות אמנות ובהכירו היטב את אירופה, היה גם למדינאי. הוא שנא את אנגליה ולכן הוא לא ביקר בה מעולם. הוא חשב על הדרכים לבטא את שנאתו לאימפריה המושלת בארצו ועל הדרך לנקום בה.

שנאה ונקמה[עריכת קוד מקור | עריכה]

המרד בהודו נגד האנגלים, 1857

בשנת 1849 חזר להודו, נשא לאישה בת אצילים ונולדו להם שני ילדים. בשנת 1857 פרץ בהודו המרד הגדול. הנסיך דקר היה בראש המורדים, והוא נפצע עשר פעמים במהלך הקרבות. המרד דוכא ומשפחתו הוצאה להורג. הנסיך אסף אליו 20 איש מנאמניו ויחד עם שארית הונו הוא הגיע לאי נידח באוקיינוס האטלנטי. באי הקים מספנה לבניית הצוללת נאוטילוס. הוא תכנן את קיומו בים כך שלא יצטרך ליצור קשר עם בני אדם. זאת, עד אשר פגש באוניית המלחמה האמריקאית "אברהם לינקולן". ההמשך מובא בספר "20,000 מיל מתחת למים".

נסיך פולני?[עריכת קוד מקור | עריכה]

בטיוטה הראשונה לספר "20,000 מיל מתחת למים", שיצא לאור בשנים 18691870, קפטן נמו הוא אציל פולני. האציל נושא עמו רגש נקם בשל רצח בני משפחתו בעת הדיכוי הרוסי את פולין בשנים 18631864. המוציא לאור של ספרי ז'ול ורן חשש כי שוק הספרים הרוסי יחרים את הספר החדש אשר פוגע בדימוי של האימפריה הרוסית שהייתה אז בעלת בריתה של צרפת. לכן, בספר "20,000 מיל מתחת למים" נשאר המניע של קפטן נמו לשנאה ולנקמה בגדר תעלומה. רק חמש שנים לאחר מכן, בשנים 18741875, עם פרסום ספרו אי התעלומות, ז'ול ורן העלה על הכתב את הפרט שקפטן נמו הוא נסיך הודי לשעבר.

קפטן נמו כדמות אנושית[עריכת קוד מקור | עריכה]

קפטן נמו בעת פטירתו באי התעלומות

ז'ול ורן מציג את הדימוי האכזרי של קפטן נמו בתור מפקד הצוללת. הוא רומז כי אולי הוא האחראי להיעלמות 200 כלי שיט באוקיינוסים. בספריו הוא מציג את הפן האנושי שלו בהזדמנויות אחדות: שלוש פעמים בספרו "20,000 מיל מתחת למים" ופעם אחת ב"אי התעלומות":

  1. הוא מציל את שלושת הנוסעים מטביעה בעת שנפלו מסיפונה של אוניית המלחמה האמריקאית "אברהם לינקולן", לאחר שפגע ביכולת ההיגוי שלה וגרם לה לאבד שליטה.
  2. מספק מטילי זהב למימון מרד תושבי האי כרתים נגד הטורקים.
  3. מסייע לשולה פנינים בחופי סרי לנקה שהותקף על ידי כריש. העזרה היא פיזית תוך סיכון חייו במאבק בכרישים. לאחר מכן, בעודו מחוסר הכרה הוא משאיר בקרבתו שק של צדפות אם הפנינה.
  4. מגן ומסייע לצוות הניצולים מהכדור הפורח הנמצאים באי התעלומות.

ז'ול ורן משאיר את רגש השנאה ואת רצון הנקמה של קפטן נמו רק כלפי הממסד.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • ז'ול ורן, אי התעלומות חלק שלישי , זמורה ביתן - מוציאים לאור, תל אביב, 1986

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קפטן נמו בוויקישיתוף