לדלג לתוכן

ריצ'רד אבדון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
ריצ'רד אבדון
Richard Avedon
ריצ'רד אבדון
ריצ'רד אבדון
לידה 15 במאי 1923
ניו יורק, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 1 באוקטובר 2004 (בגיל 81)
סן אנטוניו, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
תקופת הפעילות 1945–2004 (כ־59 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
הושפע על ידי הנרי פיץ' רובינסון עריכת הנתון בוויקינתונים
פרסים והוקרה
  • פרס הסלבלד (1991)
  • פרס CFDA למפעל חיים (1988)
  • prix Nadar Gens d'images (1994)
  • עמית האקדמיה האמריקאית לאמנויות ולמדעים
  • מדליית AIGA עריכת הנתון בוויקינתונים
בן או בת זוג
  • Doe Avedon (19441949)
  • Evelyn Franklin עריכת הנתון בוויקינתונים
צאצאים John Avedon עריכת הנתון בוויקינתונים
www.richardavedon.com
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ריצ'רד אבדוןאנגלית: Richard Avedon;‏ 15 במאי 19231 באוקטובר 2004) היה צלם יהודי-אמריקאי, אשר עבד כצלם אופנה ובהמשך הכין צילומים אמנותיים.

קורות חיים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

אבדון נולד בניו יורק למשפחה יהודית רוסית. כישרונו כצלם התגלה על ידי אלכסיי ברודוביץ' שהיה מנהל אמנותי במגזין האופנה הארפר'ס בזאר. ב-1946 אבדון הקים סטודיו משלו, והחל לספק תמונות למגזינים כמו ווג, ומגזין לייף. לאחר מכן הפך לצלם הראשי בהרפר'ס בזאר. בניגוד לנהוג באותה תקופה, אבדון צילם דוגמניות שחייכו, צחקו, ופעמים רבות היו בתנועה בזמן הצילום.

ב-1966 אבדון החל לעבוד כצלם אופנה במגזין ווג, ובנוסף לכך החל לצלם נושאים רבים אחרים. בין היתר צילם בהפגנות נגד מלחמת וייטנאם, את הפגנות התנועה לזכויות האזרח, ומאושפזים בבתי חולים למחלות נפש. בהמשך צילם את נפילת חומת ברלין, ואת אביו בסדרת תמונות המתעדות את דעיכתו בשל מחלת הסרטן בה לקה.

מפורסמים ביותר הם צילומי הדיוקן של אבדון, שהתאפיינו ברקע לבן וחלק, ללא עצמים שיעזרו למקם את הדמות מבחינת הקשר, ובהעמדת המצולם בפשטות, מישיר מבט אל המצלמה. הוא התעניין במיוחד באופן בו ניתן ללכוד חלק מאישיותו ונפשו של האדם בצילום הדיוקן. ככל שהתפרסם צילם יותר ויותר דיוקנאות של ידוענים. בין היתר צילם את הביטלס, מרילין מונרו, ונסטסיה קינסקי.

במחצית השנייה של שנות ה-70 של המאה ה-20 יצא לצלם במערב ארצות הברית אנשים אקראיים בסטודיו ארעיים שהקים בשטח. את התמונות קיבץ בספר שהפך לרב-מכר בשם "במערב האמריקאי". הביקורת שהושמעה נגד אבדון הייתה שהוא מציג את אמריקה באופן משפיל. מנגד שיבחוהו על האופן בו נהג במצולמיו בתשומת לב וכבוד השמורים בדרך כלל לפוליטיקאים חשובים או ידוענים.

אבדון זכה במהלך חייו בפרסים רבים כולל פרס הסלבלד ב-1991 ו-Master of Photography Award מהמרכז הבינלאומי לצילום ב-1993. בפרס Prix nadar ב-1994 על ספרו "עדות" (Evidence) וב-2003, שנה לפני מותו, קיבל את מדליית יובל 150 שנה של החברה המלכותית לצילום.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא ריצ'רד אבדון בוויקישיתוף