רשם (מוזיאון)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

רשם הוא האחראי ליישום מדיניות ונהלים הנוגעים לטיפול באוסף הפריטים המצויים במוסד אומנות כמוזיאון או גלריה, ומתמקד ברישום, אחסון, השאלות ושאילות, אריזה ומשלוח, וספירת מלאי. הרשם עובד יחד עם אוצרים, משמרים ומנהלי אוספים כדי לאפשר לציבור לצפות בפריטים המצויים באוסף תוך כדי שמירה עליו. הרשם לרוב בעל תואר אקדמי בתולדות האמנות או אמנות יפה.

במוסדות אומנות קטנים עשויים לשלב את תפקיד הרשם עם מנהל האוסף, ובמוסדות גדולים ישנם מספר רשמים האחראים כל אחד על מחלקה שונה, או יחדיו על כלל האוסף.

בישראל חלה חובה על הנהלת מוזיאונים למנות רשם שיהיה אחראי לרישום המוצגים במוזיאון.[1]

איגוד המוזיאונים ואיקו"ם ישראל, הפועל תחת המועצה הבינלאומית למוזיאונים,[2] מפעיל את פורום מנהלי אוספים ורשמים האחראי לקביעת קווים מנחים עבור מוזיאונים, המסדיר את פעילות הרשמים ודרכי עבודתם. בשנת 2022 פורום מנהלי האוספים והרשמים הוציא לאור את התקן הישראלי לניהול אוספים מוזאליים.[3]

אחריות התפקיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

תפקידו של הרשם מתפרס על תחומים רבים בעבודה היומית במוזיאון, במטרה לשמור על הפריטים המוצגים במוזיאון והאוסף שלו.[4]

  • רישום – אחריות על תיעוד האוסף המתקבל לידי המוזיאון, הכולל רישום מצב הפריט, חומר גלם, בעלות, מקור, ופרטי זיהוי נוספים על הפריט והאומן.
  • השאלות ושאילות – אחריות על יצירת קשר עם מוסדות אומנות שונים כדי להשאיל פריטים אשר נבחרו על ידי האוצרים להצגה בתערוכות, ונקודת הפנייה של מוסדות אומנות אל המוזיאון לבקשה לשאילה פריטים מתוך אוסף המוזיאון.
  • אחסון – אחריות על מיקום האוסף במחסנים וארכיונים בצורה אשר שומרת על הפריטים וקלה למציאתו.
  • אריזה ומשלוח – אחריות על רישום דו"ח על הפריטים אשר נשלחים מהמוזיאון או מגיעים אל המוזיאון אשר משקף את מצבם ואת הדרך בה נארזו, ופיקוח על דרך האריזה, ההובלה וההכנה למשלוח.
  • ספירת מלאי – אחריות על ביצוע ספירת המלאי של אוסף המוזיאון.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ סעיף 6 לתקנות המוזיאונים, התשמ״ה–1984, ספר החוקים הפתוח, באתר ויקיטקסט
  2. ^ אודות, באתר איגוד המוזיאונים ואיקו"ם ישראל
  3. ^ התקן הישראלי לניהול אוספים מוזאליים, 2022
  4. ^ תקן נוהלי עבודה, באתר Collection Trust (באנגלית)