שפתי הפות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
שפתי הפות
Labia
1. כיפת הדגדגן 2. דגדגן 3. השפתיים הגדולות 4. השפתיים הקטנות 5. פתח השופכה 6. פתח הנרתיק 7. חיץ הנקביים 8. פי הטבעת
1. כיפת הדגדגן
2. דגדגן
3. השפתיים הגדולות
4. השפתיים הקטנות
5. פתח השופכה
6. פתח הנרתיק
7. חיץ הנקביים
8. פי הטבעת
1. כיפת הדגדגן
2. דגדגן
3. השפתיים הגדולות
4. השפתיים הקטנות
5. פתח השופכה
6. פתח הנרתיק
7. חיץ הנקביים
8. פי הטבעת
שיוך עור, particular anatomical entity
תיאור ב האנציקלופדיה הסובייטית הגדולה (1926–1947) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
איור של פות

שפתי הפותלטינית: Labia) הן רקמות ארוגניות המהוות חלק מהפות. השפתיים הן החלקים היחידים מהפות שנראים מבחוץ, והן מגינות על הדגדגן ועל פתח הנרתיק.

צבען, גודלן וצורתן של השפתיים החיצוניות והפנימיות משתנים מאוד מאישה לאישה.

ישנן שתי שכבות של שפתיים:

  • השפתיים החיצוניות (labia majora) - בדרך כלל מסתירות חלקית את האזורים האחרים של הפות. צבע העור החיצוני של השפתיים החיצוניות הוא בדרך כלל זהה לגוון העור של האישה. העור הפנימי של השפתיים הגדולות הוא לעיתים קרובות ורוד או חום. במהלך גיל ההתבגרות גדל שיער ערווה בחלק החיצוני של השפתיים החיצוניות.
  • השפתיים הפנימיות (labia minora) - שני קפלי רקמה ארוגניים המתחילים בחלק הקדמי של הפות עם הדגדגן, מתארכים ומקיפים את השופכה ואת פתח הנרתיק ומסתיימים מאחורי הנרתיק באזור חיץ הנקבים. השפתיים הפנימיות גדלות ומשנות את צורתן בעיקר בגיל ההתבגרות.

השפתיים הפנימיות הן רקמת זקפה והן שותפות בתחושת העוררות המינית של האישה. בעת גירוי מיני זורם דם לאזור השפתיים הפנימיות ומנפח אותן. מה שמסייע לאשה להגיע לאורגזמה. השפתיים הפנימיות הומולוגיות למשטח השופכה הזכרי של הפין[1].

הצבע, האורך, הגודל, הסימטריה והמראה הכללי של השפתיים החיצוניות והפנימיות משתנים באופן ניכר מאישה לאישה. לעיתים קרובות השפתיים הן אסימטריות. לשפתיים החיצוניות יש נטייה לאבד מנפחן ולהיראות מדולדלות עם השנים. ולשפתיים הפנימיות יש נטייה להתארך או להתכהות עם השנים. כל מראה הוא מקובל ותקין.

על פי ארגון הבריאות העולמי, שינויים כירורגיים ואחרים באיבר המין הנשי (כולל הסרה חלקית או מלאה של חלקים בהם מסיבות לא רפואיות) מוגדרים כ-FGM‏ - Female genital mutilation, משמע "הטלת מום באיבר המין הנשי"[2].

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא שפתי הפות בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ [McNulty, John A. (November 1, 1995). "Sex Organ Homologies". LUMEN. Health Sciences Division, Loyola University Chicago. Retrieved June 23, 2021. השפתיים הקטנות הומולוגיות למשטח השופכה הזכרי של הפין]
  2. ^ Female genital mutilation, www.who.int (באנגלית)
ערך זה הוא קצרמר בנושא ביולוגיה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.