תא-על
תא-על (באנגלית: Supercell) הוא ענן סופה המאופיין בנוכחות מזוציקלון: זרם אנכי ועמוק המסתובב בהתמדה.[1] מסיבה זו, תאי על מכונים לעיתים "סופות מסתובבות"[2]. מבין כל סוגי ענני הסופה: תא על, squall line (רוח סערה פתאומית המלווה במשקעים כבדים), רב תאי ותא בודד, תאי העל הם, באופן כללי, שכיחים פחות, ויש להם פוטנציאל להיות העזים ביותר. על פי רוב, תאי על מבודדים מסופות רעמים אחרות, והם יכולים להשפיע על מזג האוויר המקומי עד למרחק של 32 ק"מ.
את תאי העל מסווגים בדרך כלל לרבי משקעים ודלי משקעים. התאים דלי המשקעים בדרך כלל מצויים באזורי אקלים צחיח, כמו מישורי ארצות הברית, והתאים רבי המשקעים נמצאים בדרך כלל באזורי אקלים לח. תאי על מתקיימים בכל מקום בעולם תחת תנאי מזג אוויר מתאימים, אך הם נפוצים בעיקר במישורים הגדולים של ארצות הברית, באזור הידוע כ"סמטת הטורנדו", במישורי ארגנטינה, אורוגוואי ודרום ברזיל.
מאפיינים
[עריכת קוד מקור | עריכה]תאי-על בדרך כלל מבודדים מסופות אחרות, על אף שהם יכולים לפעמים להיות חלק מחזית סופה. לרוב, תא-על נמצא באזור החם של מערכת לחץ נמוכה, המתפשטת בדרך כלל בכיוון צפון-מזרח בקו אחד עם החזית הקרה של מערכת לחץ נמוכה. מאחר שהם יכולים להימשך שעות, תאי-על ידועים בתור סופות במצב קוואזי-יציב (quasi-steady-state). לתאי על יש את היכולת לסטות ממגמת הרוח הכללית. אם הם נעים מימין או משמאל לעומת הרוח הממוצעת (יחסית לגזירת הרוח האנכית), הם מכונים "נע ימני" (right mover) או "נע שמאלי" (left mover), בהתאמה. תאי-על עשויים לעיתים לפתח שני זרמים עולים נפרדים בעלי כיווני סיבוב מנוגדים, שמבקעים את הסערה לשני תאי על: האחד נע ימני, והאחר נע שמאלי. תא-על יכול להיות בכל גודל - גדול או קטן, נמוך או רם פסגה. על פי רוב הם נותנים כמויות עצומות של ברד, גשם, רוחות חזקות, ופרצי רוח חמורים. תא על הוא אחד מכמה סוגים של עננים, המתאפיין בסופות טורנדו בתוך מזוציקלון, על אף שרק 30% מתאי-העל כוללים גם סופות טורנדו.[3]
גאוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]תאי על יכולים להתקיים בכל מקום בעולם בתנאי מזג אוויר נכונים. הסופה הראשונה שזוהתה כתא על הייתה סופת וורקינגהאם מעל אנגליה, שנחקרה על ידי קיית' בראונינג ופרנק לודלם ב-1962[4]. בראונינג החל את המחקר, והמטאורולוגים האמריקאים לסלי למון וצ'ארלס דורסוול המשיכוהו ופיתחו את המודל הרעיוני המודרני לתא-על[5]. מרישומי התופעות ניתן לראות כי המקום שבו תאי-העל הם הנפוצים ביותר הוא במישורים הרחבים של מרכז ארצות הברית ודרום קנדה אל תוך דרום-מערב ארצות הברית וצפון מקסיקו; מזרח-מרכז ארגנטינה ואזורים סמוכים באורוגוואי; בנגלדש ובחלקים מהודו המזרחית; דרום אפריקה ומזרח אוסטרליה[6]. תאי-על מתרחשים לעיתים קרובות גם באזורים אחרים בקווי רוחב הביניים - ממזרח סין ועד אירופה. האזורים שבהם יש תאי על בתדירות גבוהה דומים בצורתם לאזורים שבהם יש טורנדו.
השפעות
[עריכת קוד מקור | עריכה]תאי על יכולים לייצר ברד גדול, רוחות מזיקות, סופות טורנדו קטלניות, הצפות, ברקי ענן-קרקע מסוכנים וגשם כבד.
אירועים חמורים הקשורים בתא-על כמעט תמיד מתרחשים באזור הזרמים האנכיים (updraft/downdraft). בחצי כדור הארץ הצפוני הצפוני, זה לרוב החלק האחורי (דרומי-מערבי) של אזור המשקעים בתאי-העל דלי-המשקעים ושל תאי-העל הקלאסיים, אולם לעיתים זהו הקצה הקדמי (הדרום-מזרחי) של תאי העל מרובי המשקעים.
סופות טורנדו הן לרוב הדרמטיות ביותר באשר לאירועים חמורים אלה, אך כל האירועים מסוכנים. רוחות עזות שנגרמו על ידי זרמים חזקים אל חוץ הענן יכולות להגיע למעל 148 קמ"ש.[7][8] פרצי רוח עלולים להזיק בדומה לסופת טורנדו. הצפה היא הגורם המוביל למקרי מוות הקשורים במזג אוויר קשה.[9]
אף אחד מאירועים אלה אינו בלעדי לתאי-על, אולם בו הם נפוצים במיוחד.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Glickman, Todd S. (2000). Glossary of Meteorology (2nd ed.). American Meteorological Society. ISBN 978-1-878220-34-9.
- ^ ON THE MESOCYCLONE "DRY INTRUSION" AND TORNADOGENESIS. Leslie R. Lemon.
- ^ NWS Louisville: Supercell Structure and Dynamics
- ^ Browning, K.A.; F.H. Ludlum (אפר' 1962). "Airflow in Convective Storms" (PDF). Quarterly Journal of the Royal Meteorological Society. 88 (376): 117–35. doi:10.1002/qj.49708837602. אורכב מ-המקור (PDF) ב-2012-03-07. נבדק ב-2014-11-11.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ Lemon, Leslie R.; C.A. Doswell (ספט' 1979). "Severe Thunderstorm Evolution and Mesocyclone Structure as Related to Tornadogenesis". Mon. Wea. Rev. 107 (9): 1184–97. doi:10.1175/1520-0493(1979)107<1184:STEAMS>2.0.CO;2.
{{cite journal}}
: (עזרה) - ^ "Thunderstorm in Victoria 06 Mar 2010". Bom.gov.au. 2010-03-06. נבדק ב-2012-03-11.
- ^ City of Provo, Utah ::
- ^ ksl.com - Storm Damage Estimated at $13 Million in Provo
- ^ Tornadoes Nature's Most Violent Storms