The Works of William Blake: Poetic, Symbolic and Critical

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
The Works of William Blake: Poetic, Symbolic and Critical
שלושת כרכי המהדורה הפרשנית-ספרותית, יצירותיו של ויליאם בלייק: שירה, סמליות וביקורת, מאת אדווין ג'ון אליס וויליאם בטלר ייטס
שלושת כרכי המהדורה הפרשנית-ספרותית, יצירותיו של ויליאם בלייק: שירה, סמליות וביקורת, מאת אדווין ג'ון אליס וויליאם בטלר ייטס
מידע כללי
מאת אדווין אליס, ויליאם בטלר ייטס עריכת הנתון בוויקינתונים
שפת המקור אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה ביקורת ספרות, ביוגרפיה עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
הוצאה Bernard Quaritch עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הוצאה 27 בינואר 1893 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
תרשים הממחיש את הרעיון של עשרים ושבע הכנסיות, או מחוזות השמיים, כפי שצוין בשירתו של ויליאם בלייק והורחב ואויר באופן מלא על ידי אדווין ג'ון אליס וויליאם בטלר ייטס.
תרשים המתאר את ההגיון היורד ועולה, כפי שמתגלם בדמותו של יוריזן, אחת מארבע הזואות לבלייק, דרך עשרים ושבע הכנסיות, דרך ימי הבריאה ודרך גלגל המזלות.

The Works of William Blake: Poetic, Symbolic and Criticalעברית: יצירותיו של ויליאם בלייק: שירה, סמליות וביקורת), נערך בתוספת ליטוגרפיות של ספרי הנבואה המאוירים, וכן בתוספת ממואר ופרשנויות מאת אדווין ג'ון אליס וויליאם בטלר ייטס, הוא ספר פרשנות בעל שלושה כרכים על המשורר, הצייר והדפס האנגלי, ויליאם בלייק.

הספר נכתב במסגרת שיתוף הפעולה בין שני המשוררים, אדווין ג'ון אליס וויליאם באטלר ייטס ופורסם על ידי הוצאת הספרים Bernard Quaritch בשנת 1893. עבודה זו הייתה הניסיון המקיף הראשון לפרש את מכלול יצירותיו של בלייק, על ידי הבלטת החשיבות שלו על "ספרי הנבואה", בניגוד לגישתם הפרשנית של קודמיהם למלאכה זו, שערכו יצירות ביקורתיות נוספות על בלייק, כמו למשל אלג'רנון צ'ארלס סווינברן וויליאם מייקל רוזטי. כמו כן, היצירה הייתה המהדורה הראשונה שהכילה את רוב שירתו של בלייק, עם פרשנות מלומדת, על אף תכונותיה השגויות והמטעות, כמו למשל הממואר[1].

הספר נחשב לאחת ההתפתחויות המשמעותיות של המאה התשע-עשרה בהפצת שירתו של בלייק, וגם לניסיון שאפתני לפרש את הגישה החזיונית של המשורר לעשיית הספרות. מקובל לחשוב שהספר האיר את דרכו והשפיעה באופן ניכר על מהלך חייו של אחד מעורכיו, המשורר ויליאם בטלר ייטס, בעצמו מהבולטים במשוררי המאה העשרים בשפה האנגלית, וכמו בלייק, כמשורר בעל חזון[2].

בין השנים 1889 ל-1893 שיתף ייטס פעולה עם אדווין אליס, צייר ומשורר, בעבודה על חיבור מהדורה של שלושה כרכים של יצירותיו של בלייק, בתוספת ממואר ופרשנות לסימבוליזם הבלייקיאני, שהיה מאמץ נרחב ומפורט להגדיר כל היבט של סמלים אלה. ייטס שמח לגלות שהרעיונות האמנותיים והפואטיים של בלייק משתלבים עם רעיונותיהם של התיאוסופיסטים והסטודנטים, חברי המסדר ההרמטי של השחר המוזהב, משום שכעת הוא היה יכול להשתמש בחומרים הקשורים לתורת הנסתר ולטעון לסמכותו של משורר גדול לאימוץ אמונות והשראה שכאלה, כדי לטפח ולהשריש אותם עמוקות לתוך אמנות השירה והפרוזה שלו, משום שלעבודותיו של בלייק היו הקבלות ליצירותיו של ייטס, דרך שאיפותיו הפואטיות והרוחניות, ולכן הוא גילה תקדים מוצדק ואף נשגב.

כמו כן, שלושת הכרכים הללו כוללים את האיורים המשוכפלים הראשונים של ספרי הנבואה של בלייק, ומהווים את האוסף הראשון שיפרסם את ואלה, או ארבע הזואות. ייטס סימן את ויליאם בלייק כמאסטר אמנותי ורוחני עוד בתחילת הדרך, ועם אדווין אליס הפיק פרשנות בקנה מידה גדול על ספרי הנבואה של בלייק ב-1893. גם אם לעיתים קרובות הפרשנות היא בלתי עקבית ואידיוסינקרטית, האוסף עזר לבסס את חשיבותה של שירתו האזוטרית של בלייק[3].

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ Whitson, Roger, Whitttaker, Jason (2012). William Blake and the Digital Humanities Collaboration, Participation, and Social Media, 1st Edition. Routledge. pp. 36–37. ISBN 978-04156-56-184.
  2. ^ "Ellis, Edwin and Yeats, W. B., "The Works of William Blake" (2014). Bibliographic Studies. 8". Clemson University Digital Press. 2014.
  3. ^ Ellmann, Richard (2016). Yeats, The Man And The Masks. Pickle Partners Publishing. p. 98. ISBN 178-62583-23.