דונגל (חומרה)
דונגל (באנגלית: Dongle) הוא חומרת מחשב, המתחברת ליציאה במכשיר כדי לספק לו פונקציונליות נוספת, או לאפשר קישור למכשיר שמוסיף פונקציונליות[1].
בתחום המחשוב, המונח היה בתחילה שם נרדף "לדונגלים להגנה על תוכנה" - סוג של פתרון לניהול זכויות דיגיטליות בחומרה שבו תוכנה תפעל רק אם דונגל שנמסר עם רכישת התוכנה, המכיל בדרך כלל מפתח רישיון או מנגנון הגנה קריפטוגרפי אחר, מחובר למחשב בזמן שהוא פועל[2]. חברת הטכנולוגיה הישראלית אלדין מערכות מידע הייתה ספקית מובילה של פתרונות מסוג זה בתחילת שנות ה-2000[3].
המונח הוחל מאז על סוגים אחרים של מכשירים בעלי צורה דומה, כגון:
- מתאמים הממירים יציאות לטיפול בסוגים שונים של מחברים (כגון DVI ל- VGA עבור צגים, חיבור USB לטורי, ובמחשוב מודרני, USB-C לסוגים אחרים של יציאות ו- Mobile High-Definition Link )[4].
- מתאמי USB אלחוטיים לתקנים כמו בלוטות' ו-Wi-Fi[5].
- דיסק און קי, מכשיר זעיר לאחסון נתונים למחשב, המשתמש בזיכרון הֶבְזֵק (Flash) לאחסון נתונים ובממשק ה-USB של המחשב להעברתם אל המחשב או ממנו. את המכשיר פיתחה לראשונה חברת M-systems הישראלית, בראשות דב מורן, והוא הושק בשנת 2000[6].
- נגני מדיה דיגיטליים קטנים שמתחברים ליציאות HDMI, הידועים בשם "דונגל Smart TV".
אטימולוגיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ישנם תיאורים שונים על האטימולוגיה של המילה "דונגל"; במאמר משנת 1999, PB Schneck קבע שהמקור לא ברור, אך ייתכן שמדובר בהשחתה של המילה "dangle" - "מתנדנד" (שכן מכשירים אלה "מתנדנדים" מיציאה במחשב)[7].
פרסומת של מגזין Byte משנת 1992 של חברת Rainbow Technologies טענה שהדונגלים הומצאו על ידי אדם בשם "דון גאל", אשר הוליד אגדה אורבנית על מקור השם, אך הפרסומת הייתה רק תכסיס שיווקי[8].
דוגמאות
[עריכת קוד מקור | עריכה]הגנת תוכנה ואבטחת רשתות
[עריכת קוד מקור | עריכה]דונגלים המשמשים כדי לסייע במניעת שימוש והעתקה בלתי מורשית של צורות מסוימות של תוכנה. בתחילה השתמשו ביציאות כגון: יציאה טורית או יציאה מקבילה, עם הפסקת השימוש בהם נעשנה מעבר לשימוש ביציאת ה-USB במחשב[9].
חברת אלדין הישראלית פיתחה גם מוצר בשם ה-eToken לאימות וזיהוי משתמשים במחשבים ורשתות תקשורת ארגוניות. התקן חומרה המתחבר ליציאת ה-USB ומוודא שהמשתמש רשאי להפעיל את המחשב ולהתחבר לרשת הארגונית[10].
נגני מדיה - סטרימרים
[עריכת קוד מקור | עריכה]בעשור השני של המאה ה-21, השימוש במונח "דונגל" הורחב לנגני מדיה דיגיטליים, כגון "Roku" ו"כרומקאסט" של גוגל - שנועדו להתחבר ישירות ליציאת HDMI בטלוויזיה או מקלט AV (מופעל באמצעות חיבור Micro USB לטלוויזיה עצמה או מתאם AC), בניגוד למכשיר גדול יותר - ממיר טלוויזיה[11][12].
מתאמים
[עריכת קוד מקור | עריכה]כבלים קצרים מאוד המחברים שקעים גדולים יחסית לתקעים קטנים יותר מאפשרים להתקין ולהוציא כבלים בקלות מציוד עם מקום מוגבל לחיבורים.
מחשבים ממוזערים
[עריכת קוד מקור | עריכה]מחשבים אישים זעירים, כגון Intel Compute Stick של חברת אינטל, ו-Chromebit, דונגל המריץ את מערכת ההפעלה Chrome OS על טלוויזיה או למסך אחר, באמצעות כניסת ה-HDMI, ומאפשר להפעיל אותם כמחשב[13].
קישוריות לרכב
[עריכת קוד מקור | עריכה]דונגל שמתחבר למחבר ה-OBD-II (אנ') בכלי רכב. הדונגל מספק קישוריות לרשת באמצעות רשתות סלולריות לכל מי שנמצא ברכב, תוך שהוא משמש כנקודת Wi-Fi חמה. בנוסף, הוא עוקב אחרי שגרת הטיפולים ברכב. הדונגל אוסף נתונים ממערכות שקיימות במכונית ואף בודק את מצבן של יחידות הרכב השונות. הנתונים שנאספים נשלחים באמצעות הרשת ומנותחים בידי אלגוריתם מורכב, שיודע לפענח את המידע ולשלוח אותו בחזרה למשתמש באמצעות אפליקציה[14].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ Watson, David Lilburn; Jones, Andrew (2013-08-30). Digital Forensics Processing and Procedures: Meeting the Requirements of ISO 17020, ISO 17025, ISO 27001 and Best Practice Requirements (באנגלית). Newnes. ISBN 9781597497459.
- ^ אורי רדלר, מחתרת הקראקרים, באתר הארץ, 2 בדצמבר 2001
- ^ סוכנויות הידיעות, מערכת הגנת התוכנה של אלדין זכתה לאישורן של מעבדות מיקרוסופט לעבודה עם חלונות XP, באתר TheMarker, 25 באוקטובר 2001
אבישי עובדיה, "יש לנו טכנולוגיה שתיקח אותנו למכירות של מיליארד דולר", באתר גלובס, 28 באוגוסט 2000 - ^ Lee, Dave (2016-11-07). "Discussing the dongles". BBC News (באנגלית בריטית). נבדק ב-2019-04-21.
- ^ גיא גרימלנד, כך תהפכו את המחשב הנייד לנקודה חמה של אינטרנט אלחוטי, באתר הארץ, 28 באוקטובר 2008
צחי הופמן, מודם סלולרי לרכב של וואווי - צריך את זה בכלל?, באתר גלובס, 16 ביולי 2015 - ^ יונתן נשיא, אם סיסטמס חושפת את ה-DiskOnKey, באתר TheMarker, 6 בנובמבר 2000
סמי פרץ, ממציא הדיסק און קי והמודו: "אסור שבעוד עשור ייכתב הספר 'עלייתו ונפילתו של ההיי-טק הישראלי'", באתר TheMarker, 8 בספטמבר 2010 - ^ Garber, Megan (2013-07-29). "The Origin of the Word 'Dongle': 7 Leading Theories". The Atlantic (באנגלית אמריקאית). נבדק ב-2019-04-21.
- ^ Megan Garber, The Origin of the Word 'Dongle': 7 Leading Theories, The Atlantic, JULY 29, 2013
- ^ TheMarker digital, חברת אלדין השיקה מפתח הגנה חדש TimeHasp המבוסס על USB, באתר TheMarker, 11 ביולי 2001
- ^ פתרון ה-eToken של אלדין ישולב במערכות אימות וזיהוי המשתמשים בשרתי נובל, באתר TheMarker, 9 בינואר 2003
עומרי כהן, אלדין משיקה את הדור החדש של ה-eToken: מפתח לזיהוי משתמש עם יכולות של דיסק און קי, באתר TheMarker, 14 בפברואר 2006 - ^ סוכנויות הידיעות, גוגל מפתיעה עם מוצר חדש: סטרימר ביתי קטן וחדשני, באתר TheMarker, 24 ביולי 2013
- ^ הילה חיימוביץ׳, רוקו מציגה את הסטרימרים החדשים שלה, ביניהם דונגל 4K ב-70 דולר, באתר Geektime, 2 באוקטובר 2017
- ^ צחי הופמן, הכירו את הכרומביט של גוגל: מחשב זעיר לחיבור לטלוויזיה, באתר גלובס, 1 באפריל 2015
רון קסלר, גוגל בקטנה: תשיק בקיץ מחשב ממוזער שיעלה פחות מ-100 דולר, באתר "אנשים ומחשבים", 1 באפריל 2015 - ^ צבי קצבורג, סמסונג הציגה קישוריות דור רביעי לרכבים, באתר "אנשים ומחשבים", 23 בפברואר 2016