לדלג לתוכן

זבובים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןזבובים
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי־רגליים
על־מחלקה: שש־רגליים
מחלקה: חרקים
על־סדרה: בעלי גלגול מלא
סדרה: זבובאים
תת־סדרה: זבובים
שם מדעי
Brachycera
Macquart, 1834
תקריב על ראש זבוב

קצרי־מחוש[1] או זבובים (שם מדעי: Brachycera) מהווים תת-סדרה בסדרת הזבובאים. לזבובים זוג כנפיים יחיד, והם ניחנים בכושר תעופה מעולה. שלושת חלקי הגוף – הראש, החזה והבטן, על־פי רוב מאוחים זה לזה ולא ניכרת חלוקה בולטת לפרקים. העיניים מכסות חלק ניכר מהראש. המחושים והבחנינים על־פי רוב קצרים יותר מאשר בתת-סדרת היתושים, ומכילים פחות פרקים.

טווח הטקסונים אליהם מתייחס השם העממי "זבוב" משתנה מעט בין שפות שונות; באנגלית, המילה "Fly" מתייחסת לסדרת הזבובאים בכללותה, לרבות כל מיני היתושים באשר הם. גם בעברית, מינים שונים של יתושים מכונים לעיתים בשם "זבוב", למשל הבקה (זבוב החול).

לזבובים גפי פה מסננים־יונקים אשר מותאמים להמסה ספיגה וניגוב של מזון. גפי הפה מורכבים מחדק (Proboscis) גמיש, דמוי קונוס הפוך, ובקצהו אונות ספוגיות (Labella) אשר מחורצות באמצעות תעלות הנקראות Pseudotracheae המנקזות את בלוטות הרוק, יונקות וסופגות את המזון הנוזלי לכיוון הוושט.

למינים רבים של זבובים חשיבות כלכלית עצומה. זבוב הבית ומינים נוספים משמשים וקטורים חשובים להעברת גורמי מחלה. הרימות של מינים מסוימים של זבובים הן טפילות על בני אדם או בהמות. מינים אחרים, כגון זבוב הפירות הים־תיכוני, הם מזיקים קשים לגידולים חקלאיים. למינים רבים חשיבות אקולוגית כמפרקים של חומר אורגני. תכונה זו משמשת לעיתים ברפואה משפטית, לצורך קביעת מועד המוות בגופות.

מיון טקסונומי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הזבובים נחלקים לשש קבוצות (Infraorders):

זבובים בעת הזדווגות

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא זבובים בוויקישיתוף

[2]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]