לדלג לתוכן

יוסף וקרולין גרוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית

יוסף שאולאנגלית: Joseph S. Gruss; כונה: ג'ו; 19 במרץ 19033 ביולי 1993) וקרולין (באנגלית: Caroline; ‏1911–ינואר 1987) גרוס היו זוג פילנתרופים יהודים אמריקאים ילידי גליציה, שתרמו מאות מיליוני דולרים לחינוך יהודי ומטרות רווחה ברחבי העולם היהודי, ולמניעת התבוללות.

יוסף שאול גרוס נולד בלמברג, אז בגליציה שבאימפריה האוסטרו-הונגרית למשפחת בנקאים יהודית עשירה. הוא נקרא על שם רבה הנודע של העיר, הרב יוסף שאול נתנזון. קרולין צלזניק נולדה אף היא בלמברג, בת לסוחר עצים עשיר. הם נישאו ב-1934, וב-1939, בעת פרוץ מלחמת העולם השנייה, שהו בניו יורק לצורך הקמת סוכנות נסיעות; הם לא יכלו לשוב לביתם במזרח אירופה, וכך ניצלו חייהם. בנם הבכור, וכן רוב בני משפחתם המורחבת, נספו בשואה. הם החליטו להישאר בארצות הברית ולהתאזרח בה והשתקעו בשדרה החמישית בניו יורק. יוסף, כעת ג'ו, הצליח מאוד בעסקי ארביטראז' בבורסה הניו יורקית ולאחר מכן בעסקי הנפט והם התעשרו.

בעקבות הידיעות על חורבן יהדות אירופה החליטו בני הזוג לתרום חלק משמעותי מרכושם והכנסותיהם לטובת מיזמים של חינוך יהודי. הם הקימו את "הקרן לחינוך יהודי" המשותפת למשפחה ולפדרציה היהודית והמגבית היהודית המאוחדת, ומימנו פרויקטים של סיוע כספי לישיבות ולמוסדות לימוד יהודיים אחרים בניו יורק, כמו גם מלגות לתלמידים. לפי דיווח של הפדרציה של הנדבנים היהודים בניו יורק שצוטט ב"מעריב", העניקה משפחת גרוס לקרן לחינוך יהודי, סכום של 1,500,000 דולר מדי שנה. ודווח כי ההון העצמי של הקרן עמד ב-1985 על 2,450,000 דולר. הקרן העניקה מענקים של 10,000 דולר למורים מצטיינים בישיבות ובבתי ספר יהודיים כדי לעודד את ציבור המורים להשקיע בעבודתם.

ב-1971 יסדו בני הזוג גרוס את "קרן ברכה"[1] המממנת את מבצע "עובד ישראל"[2] ושותפה בכירה בתכנון והקמת פארק אריאל שרון[3].

ב-1979 יסדו בני הזוג גרוס קרן ביטוח חיים למורים יהודיים כחלק מחבילת הטבות למורים אלו שכללה גם ביטוח בריאות ופנסיה בתנאים טובים מן המקובל. מטרת קרן ביטוח החיים הייתה להקל על מצבן הכלכלי של משפחות מורים שנפטרו, והתוכנית שילמה עד 1987 כמיליון דולר למשפחות אלו.

ב-1985 יסדה משפחת גרוס את הקתדרה למשפט עברי באוניברסיטת ניו יורק שבבית הספר למשפטים שלה קיבלה קרולין את הכשרתה כעורכת דין, וב-1987 תרמה לאוניברסיטה ספרייה עשירה למשפט עברי.

בישראל תרמו בני הזוג לבתי חולים: אסף הרופא, הדסה עין-כרם, לניאדו, שיבא ושערי צדק. וכן למוזיאון ישראל, לטכניון ולמכון ויצמן למדע. הם הקימו בירושלים את המרכז הקהילתי ע"ש גרוס בשכונת רוממה, ואת מכון גרוס - שלוחת ישיבה יוניברסיטי בישראל, הממוקמת בין גבעת מרדכי לבית וגן (ליד מכון לב).

קרולין גרוס נפטרה ב-1987 ולבקשתה נקברה בבית הקברות היהודי בהר הזיתים סמוך לקברה של ידידתה הקרובה עליזה בגין. בעלה נקבר לצדה כעבור 16 שנים, ביולי 1993.

מאז 1989 פועלת בירושלים העמותה לניהול נכסי קרן ההנצחה ע"ש יוסף וקרולין גרוס. בשנת 2019 תקציב העמותה עמד על כ-20,251,620 ש״ח[4].

בני הזוג גרוס השאירו אחריהם שני ילדים:

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]