שיחה:קשרי ואן דר ואלס – הבדלי גרסאות

תוכן הדף אינו נתמך בשפות אחרות.
מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Galfriedman (שיחה | תרומות)
אין תקציר עריכה
כל יכול (שיחה | תרומות)
←‏שם הערך: אני מסכים שצריך לשנות את שם הערך
שורה 6: שורה 6:
[[משתמש:Fal|Fal]] - [[שיחת משתמש:Fal|שיחה]] 07:58, 20 באפריל 2009 (IDT)
[[משתמש:Fal|Fal]] - [[שיחת משתמש:Fal|שיחה]] 07:58, 20 באפריל 2009 (IDT)


האמת שאין זה נכון לקרוא להם קשרים. מישהו יודע כיצד לתקן את השם של הערך? [[משתמש:Galfriedman|גל פרידמן]] - [[שיחת משתמש:Galfriedman|שיחה]] 16:09, 28 בדצמבר 2015 (IST)
:האמת שאין זה נכון לקרוא להם קשרים. מישהו יודע כיצד לתקן את השם של הערך? [[משתמש:Galfriedman|גל פרידמן]] - [[שיחת משתמש:Galfriedman|שיחה]] 16:09, 28 בדצמבר 2015 (IST)
::נכון, כך גם השם בוויקיפדיה האנגלית: [https://en.wikipedia.org/wiki/Van_der_Waals_force Van_der_Waals_force]. בדקתי בכרך א של כימיה כללית של פיטר אטקינס בתרגום לעברית של האו"פ ושם לא מזכירים את השם "ואן דר ואלס" אבל מתייחסים למושגים כ"כוחות" וכ"אינטראקציה" ולא כ"קשרים". פרק 5 - "כוחות בין מולקולריים". בברכה, ‏[[משתמש:כל יכול|Almighty]] [[משתמש:כל יכול/מחכה לתשובה|~]] [[שיחת משתמש:כל יכול|שיחה]] 22:00, 9 בינואר 2016 (IST)


== חשוב להכניס את השם באנגלית באיות נכון ==
== חשוב להכניס את השם באנגלית באיות נכון ==

גרסה מ־23:01, 9 בינואר 2016

שם הערך

לא כדאי יותר לקרוא לערך כוחות ואן דר ואלס? כוחות ואן דר ולס הם כוחות ערוכי טווח (הולכים כמו r^-6, אם אינני טועה) שנובעים מסטטיסטיקה כל שהיא כל דיפולים רגעיים באטומים ומולקולות. זהו המקרה הכללי. כאשר הכוח הזה בשילוב עם כל השאר (ובעיקר עם כוח הדחייה החשמלי שבין האטומים) יוצר בור פוטנציאל שהאטומים שמחים לשבת בו קוראים לזה קשר כימי או קשרי ואן דר ולס. אלו הם מקרים פרטיים. כוחות ואן דר ולס חשובים גם כשהם לא תורמים ליצירת קשר כימי. Fal - שיחה 07:58, 20 באפריל 2009 (IDT)[תגובה]

האמת שאין זה נכון לקרוא להם קשרים. מישהו יודע כיצד לתקן את השם של הערך? גל פרידמן - שיחה 16:09, 28 בדצמבר 2015 (IST)[תגובה]
נכון, כך גם השם בוויקיפדיה האנגלית: Van_der_Waals_force. בדקתי בכרך א של כימיה כללית של פיטר אטקינס בתרגום לעברית של האו"פ ושם לא מזכירים את השם "ואן דר ואלס" אבל מתייחסים למושגים כ"כוחות" וכ"אינטראקציה" ולא כ"קשרים". פרק 5 - "כוחות בין מולקולריים". בברכה, ‏Almighty ~ שיחה 22:00, 9 בינואר 2016 (IST)[תגובה]

חשוב להכניס את השם באנגלית באיות נכון

לדעתי יש להוסיף בערכים עם שמות או מושגים בלועזית את השם בלועזית עם האיות הנכון.

השממית בתמונה

היא לא משתמשת בואקום כדי להיצמד לזכוכית?

לגבי הערך

ההסבר טוב מאוד, רק חבל שאין איזה שהוא איור שממחיש והיה יכול לעזור בהבנה עמוקה יותר 82.81.170.91 17:44, 18 באוקטובר 2011 (IST)[תגובה]

נראה לי שההגדרה של קשרי ואן דר ואלס פה רחבה מדי

כך הבנתי מהמורה שלי. אולי אתקן בהמשך, בכל מקרה טעון בדיקהאריק1111 - שיחה 10:17, 17 במאי 2012 (IDT)[תגובה]

יכול להיות שזה הבחנה מלאכותית, אבל לא מצאתי מקור שטוען שקשרי מימן הם מקרה פרטי. להפך. בערך על קשרי מימן בויקיאנגלית כתוב שהם חזקים מקשרי ואן דר ואלס. לכן אני אחזיר את "קשרי מימן" ל"ראו גם" כפי שהיה עד 2006... emanשיחה 21:57, 18 במאי 2012 (IDT)[תגובה]

שגיאה בהגדרה

בערך כתוב כי כוחות ון דר ואלס נובעים מהצטברות מטען רגעית במולקולה שאינה קוטבית. הדבר אינו נכון. ע"פ הערך האנגלי, וגם ע"פ המשך הערך בעברית, כוחות ון דר ואלס כוללים בתוכם גם קשרים בין מולקולות קוטביות (ניתנת הדוגמה של HCl, מולקולה קוטבית עד מאוד).
יש לשנות את פסקת הפתיחה, וזו הצעתי (ע"פ הערך האנגלי):

קשרי ואן דר ואלס, הנקראים על שם המדען ההולנדי יוהנס דידריק ואן דר ואלס, הם כלל הקשרים הכימיים הנוצרים בין מולקולות (או בין שני חלקים של אותה המולקולה), שאינם קשרים קוולנטיים, קשרי מימן או קשרים יוניים.
גם במולקולה שאינה טעונה, יתכן הבדל באלקטרו-שליליות של האטומים המרכיבים אותה. במקרה כזה, תיתכן משיכה של האלקטרונים לאחד מצידי המולקולה, כך שנוצרת קוטביות. קוטביות זו מכונה דיפול קבוע. דיפול קבוע עשוי ליצור קוטביות גם באטום שכן, וכך להשפיע על החומר כולו. קוטביות זו מכונה דיפול מושרה.
קשרי ון דר ואלס ייתכנו בין שני דיפולים קבועים, בין דיפול קבוע לדיפול מושרה או בין שני דיפולים מושרים הנוצרים בו זמנית.

ניתן גם להוסיף הבחנה בין דיפול מושרה ודיפול רגעי, וכן יש לערוך את המשך הערך בהתאם. 79.176.242.92 12:18, 16 באוקטובר 2012 (IST)[תגובה]

מסה מולרית?

ההסבר: מסה מולרית: ככל שלחומר ענן אלקטרונים גדול יותר כך כוחות הואן דר ואלס בין מולקולותיו יהיו חזקים יותר, מאחר שקיימת הסתברות גבוהה יותר להימצאות דו קוטב רגעי במולקולה. מסתו המולרית של חומר מהווה מדד לגודל ענן האלקטרונים שלו.

לא נראה לי נכון, החלק הזה מדבר על גודל ענן האלקטרונים (AKA מספר האלקטרונים במולקולה) איך המסה המולרית קשורה במקרה זה? אמנם אפשר להשליך מהמסה המולרית על גודל ענן האלקטרונים (יש יוצאי דופן כמו ארגון, ניקל, אבץ, ברום וכו) אבל זו בהחלט לא הסיבה. ההסבר לכך הוא חוק קולון ככל שהמטען גדל כך גם הכוח גדל (והכוח הוא בעצם חוזק הקשר). מספר האלקטרונים במולקולה הוא פשוט סכום המספרים האטומים של האטומים במולקולה (מספר הפרוטונים)

ערכתי את הדף, אני כותב פה את הסיבה (כתבתי גם בתקציר)

השם קשרי ואן דר ואלס אינו נכון יותר. מדובר על קשרים בין מולקולריים, ולא קשרים בתוך המולקולה. המילה קשרים מיוחסת לקשרים תוך מולקולריים.

לכן קבעו שעל השם הזה להיות אינטראקציות ואן דר ואלס, כי זה מה שהן - אינטראקציות בין מולקולות.

מי הם אלה ש"קבעו"? גילגמש שיחה 22:15, 24 באוגוסט 2015 (IDT)[תגובה]