שנה אפלטונית – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
מ הסרת רווחים מיותרים לפני שם הקטגוריה (תג) (דיון)
תעד-->תיעד, ערך יתום, קצרמר, אחידות במיקום הערות שוליים, הלבשת קישורים עירומים
שורה 1: שורה 1:
'''שנה אפלטונית''' או '''השנה הגדולה ''' היא מחזור בו [[נקיפת ציר כדור הארץ]] משלימה הקפה אחת. תקופת הזמן החולפת במחזור כזה היא 25,800 שנה בקירוב. קצב הנקיפה כיום הוא בשיעור של כ-0.01396 מעלות בשנה או לחלופין, כמעלה אחת כל 71.5 שנה בקירוב. בעקבות נקיפת ציר כדור הארץ, במהלך השנה האפלטונית משתנה מיקום הכוכבים בשמיים כפי שהם נצפים מ[[כדור הארץ]] ובתום מחזור אחד של נקיפה חוזרים הכוכבים למיקומם בשמיים כפי שהיו בתחילתו. מסיבה זו [[כוכב הצפון|פולאריס]], הידוע יותר בכינויו "כוכב הצפון", מורה על צפון כדור הארץ רק בחלק מן השנה הגדולה בעוד שבשאר השנה, יהיו אלו כוכבים אחרים שיצביעו לכוון הצפון. האסטרונום הראשון שהתייחס לתופעה ותעד אותה היה היווני [[היפרכוס|היפרכוס מנייסיה]] בשנת 130 לפנה"ס{{הערה|http://www-istp.gsfc.nasa.gov/stargaze/Sprecess.htm}}. אולם את שמה קיבלה מעבודתו של [[אפלטון]] שכינה אותה "השנה המושלמת" או "השלמה" משום שסבר שהשלמתה מעידה על חזרה של גרמי השמיים לעמדתם המקורית.{{הערה|Cheikh Anta Diop, "Civilization or Barbarism" (Lawrence Hill Books, 1991), p.345}}
'''שנה אפלטונית''' או '''השנה הגדולה ''' היא מחזור בו [[נקיפת ציר כדור הארץ]] משלימה הקפה אחת. תקופת הזמן החולפת במחזור כזה היא 25,800 שנה בקירוב. קצב הנקיפה כיום הוא בשיעור של כ-0.01396 מעלות בשנה או לחלופין, כמעלה אחת כל 71.5 שנה בקירוב. בעקבות נקיפת ציר כדור הארץ, במהלך השנה האפלטונית משתנה מיקום הכוכבים בשמיים כפי שהם נצפים מ[[כדור הארץ]] ובתום מחזור אחד של נקיפה חוזרים הכוכבים למיקומם בשמיים כפי שהיו בתחילתו. מסיבה זו [[כוכב הצפון|פולאריס]], הידוע יותר בכינויו "כוכב הצפון", מורה על צפון כדור הארץ רק בחלק מן השנה הגדולה בעוד שבשאר השנה, יהיו אלו כוכבים אחרים שיצביעו לכוון הצפון. האסטרונום הראשון שהתייחס לתופעה ותיעד אותה היה היווני [[היפרכוס|היפרכוס מנייסיה]] בשנת 130 לפנה"ס{{הערה|{{קישור כללי|כתובת=https://pwg.gsfc.nasa.gov/stargaze/Sprecess.htm|כותרת=Precession|תאריך_וידוא=2020-10-12|אתר=pwg.gsfc.nasa.gov}}}}. אולם את שמה קיבלה מעבודתו של [[אפלטון]] שכינה אותה "השנה המושלמת" או "השלמה" משום שסבר שהשלמתה מעידה על חזרה של גרמי השמיים לעמדתם המקורית{{הערה|Cheikh Anta Diop, "Civilization or Barbarism" (Lawrence Hill Books, 1991), p.345}}.


==הערות שוליים==
==הערות שוליים==
{{הערות שוליים|יישור=שמאל}}
{{הערות שוליים|יישור=שמאל}}
{{קצרמר}}

{{ערך יתום}}
[[קטגוריה:יחידות זמן]]
[[קטגוריה:יחידות זמן]]
[[קטגוריה:מידות אסטרונומיות]]
[[קטגוריה:מידות אסטרונומיות]]

גרסה מ־15:29, 12 באוקטובר 2020

שנה אפלטונית או השנה הגדולה היא מחזור בו נקיפת ציר כדור הארץ משלימה הקפה אחת. תקופת הזמן החולפת במחזור כזה היא 25,800 שנה בקירוב. קצב הנקיפה כיום הוא בשיעור של כ-0.01396 מעלות בשנה או לחלופין, כמעלה אחת כל 71.5 שנה בקירוב. בעקבות נקיפת ציר כדור הארץ, במהלך השנה האפלטונית משתנה מיקום הכוכבים בשמיים כפי שהם נצפים מכדור הארץ ובתום מחזור אחד של נקיפה חוזרים הכוכבים למיקומם בשמיים כפי שהיו בתחילתו. מסיבה זו פולאריס, הידוע יותר בכינויו "כוכב הצפון", מורה על צפון כדור הארץ רק בחלק מן השנה הגדולה בעוד שבשאר השנה, יהיו אלו כוכבים אחרים שיצביעו לכוון הצפון. האסטרונום הראשון שהתייחס לתופעה ותיעד אותה היה היווני היפרכוס מנייסיה בשנת 130 לפנה"ס[1]. אולם את שמה קיבלה מעבודתו של אפלטון שכינה אותה "השנה המושלמת" או "השלמה" משום שסבר שהשלמתה מעידה על חזרה של גרמי השמיים לעמדתם המקורית[2].

הערות שוליים

  1. ^ Precession, pwg.gsfc.nasa.gov
  2. ^ Cheikh Anta Diop, "Civilization or Barbarism" (Lawrence Hill Books, 1991), p.345


שגיאות פרמטריות בתבנית:קצרמר

פרמטרי חובה [ 1 ] חסרים

ערך זה הוא קצרמר. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.