תאונת רכבת – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Yonidebot (שיחה | תרומות)
מ בוט החלפות: הייתה ;
תיקון קישורים לשפות אחרות
שורה 23: שורה 23:
[[קטגוריה:תאונות רכבת]]
[[קטגוריה:תאונות רכבת]]


[[en:Train wreck]]
[[en:List of rail accidents (2000–2009)]]
[[bg:Железопътна катастрофа]]
[[bg:Железопътна катастрофа]]
[[da:Jernbaneulykker]]
[[da:Jernbaneulykker]]
[[fi:Junaonnettomuus]]
[[de:Katastrophen im Schienenverkehr]]
[[fr:Accident ferroviaire]]
[[fr:Accident ferroviaire]]
[[is:Lestarslys]]
[[is:Lestarslys]]
[[ja:鉄道事故]]
[[la:Calamitas ferriviaria]]
[[la:Calamitas ferriviaria]]
[[nl:Spoorwegongeval]]
[[nl:Spoorwegongeval]]
[[no:Liste over togulykker]]
[[no:Togulykke]]
[[ru:Крушение поезда]]
[[pl:Największe katastrofy kolejowe w historii]]
[[sv:Lista över järnvägsolyckor]]
[[zh:鐵路事故列表]]

גרסה מ־12:05, 25 בפברואר 2010

תאונת רכבת זו ארעה בתחנת הרכבת של מונפרנאס בפריז ב-22 באוקטובר 1895, כאשר רכבת ובה 131 נוסעים בשמונה קרונות, וכן ארבעה קרונות מטען ודואר, המשיכה בנסיעתה גם לאחר סוף המסילה ועברה דרך אולם המבואה של התחנה. הקטר במשקל 450 טון פרץ פתח בקיר החזית של הבניין, ונפל מגובה של עשרה מטרים על דוכן עיתונים שניצב ברחוב. ההרוגה היחידה בתאונה הייתה מוכרת העיתונים, מארי אוגוסטין אגיאר.

תאונת רכבת היא תאונה שבה מעורבת רכבת. תאונות רכבת הן מסוגים אחדים:

  • תאונה שבה מעורבת רכבת אחת בלבד, שנישמטה מהפסים או נפגעה מתקלה אחרת בתפעולה.
  • התנגשות בין שתי רכבות.
  • התנגשות בין רכבת ובין כלי רכב, אדם, בעל חיים או כל חפץ אחר שהיה על הפסים בעת נסיעתה.

מכיוון שרכבות מתאפיינות במשקל גבוה (עד אלפי טונות), מהירויות גבוהות (עד 350 קמ"ש) ובמספר נוסעים גבוה (מאות ואף מעל אלף נוסעים ברכבת), תאונות רכבת עשויות לגרום להרס נרחב, נזקים כבדים ולנפגעים רבים. כמו כן זוכות תאונות רכבת לחשיפה תקשורתית גבוהה (בדומה לתאונות אוויריות) וכך למרות הבטיחות היחסית של נסיעה ברכבת, נוצר לפעמים הרושם שרכבת היא אמצעי תעבורה מסוכן.

הסיבות לתאונות רכבת

בדומה לתאונות דרכים, תאונת רכבת נגרמת בשל משולש של גורמים:

הגורם האנושי

תפקודם של מפעילי הרכבת, ובפרט נהג הרכבת ומפעילי מערכות האיתות והבקרה, הם בעלי חשיבות עליונה למניעת תאונות רכבת. מהירות נסיעה שלא תואמת את תנאי המסילה (למשל בעיקול או בהגעה למסוט) עשויה לגרום לשימוט של הרכבת ולהתהפכותה. אי ציות להוראות האיתות (למשל מעבר של סימנור המורה על עצירה) או שגיאה של מפעיל מערכות הבקרה עלול להביא למעבר של רכבת למסילה שאינה פנויה או למסילה צדדית קצרה שמסתיימת באוטם מסילה, מה שעשוי לגרום להתנגשות (ברכבת אחרת או באוטם) ולתאונה קשה.

מהירות נסיעתה הגבוהה של הרכבת ומרחק העצירה הרב הנדרש לה משפיעים על יכולתו של נהג הרכבת למנוע תאונה במקרה של עצם הנמצא על הפסים (למשל רכב או אדם) והתנהגות לא זהירה של הולכי רגל ונהגים בקרבת המסילה (למשל התעלמות מרמזור אדום או מחסום מורד במפגש כביש - מסילה או חצייה של המסילה במקום לא מוסדר) גורמים לחלק ניכר מתאונות הרכבת.

הגורם התשתיתי

מצב התשתיות משפיע רבות על היכולת למנוע תאונת רכבת. ככל שמערכת האיתות והבקרה יותר אמינה וכוללת מערכות גיבוי והתראה למקרה של טעות אנוש (מעבר של סימנור אדום או מהירות גבוהה מהמותר לקטע המסילה הנוכחי) פוחת הסיכון להתנגשות רכבות או לשימוט כתוצאה ממהירות מופרזת או ממעבר למסילה לא נכונה. ככל שרשת המסילות מופרדת מתשתיות תחבורתיות אחרות (הפרדה מפלסית על ידי גשרים) ופחות נגישה להולכי רגל (גידור) הסיכון להתנגשות בכלי רכב אחרים או לדריסת הולכי רגל יורד.

הגורם המכני

כשל מכני יכול לגרום גם כן לתאונה, אם על ידי שימוט כתוצאה מכשל במסילה, תקלה בבלמים או בחוגוני הרכבת ואם כתוצאה משריפה בזמן הנסיעה.