לדלג לתוכן

פלגיולופוס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןפלגיולופוס
שלד של פלגיולופוס
שלד של פלגיולופוס
תקופה
אמצע אאוקן- אמצע אוליגוקן 45–30 מיליון שנה לפני זמננו
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: מיתרניים
על־מחלקה: בעלי ארבע רגליים
מחלקה: יונקים
סדרה: מפריטי פרסה
משפחה: פלאותריומיים
סוג: פלגיולופוס
שם מדעי
Plagiolophus
פומל, 1847
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

פלגיולופוס (שם מדעי: Plagiolophus) הוא סוג נכחד יונק צמחוני קדום שהשתייך לסדרה מפריטי פרסה, בה כלולים הסוסים, הטפירים והקרנפים המודרניים. יונק זה היה קטן מהם, והוא חי ביערות של מערב אירופה במשך תקופת האאוקן עד האוליגוקן שלפני 45 עד 30 מיליון שנה מזמננו. הוא הוגדר לראשונה ב-1847 ונכללו בו מספר מינים, חלקם עברו מהסוג Leptolophus ומהסוס הירקותריום. מרבית הממצאים הגיעו מצרפת וגרמניה.

הפלגיולופוס היה יונק קדום בעל ארבע פרסות דקות לרגליו הקצרות והוא השתנה בגודלו ממשקל של 10 קילוגרם עד ל-150 קילוגרם, אצל המינים הגדולים. היה לו צוואר ארוך וחזק והלסתות שלו היו נמוכות ובעלות מלתעות צרות וקוטביות אחת מהשנייה ושיניים טוחנות במרווח גדול מהם. השיניים דמו לשיני הפרופלאותריום - אחד מראשוני הסוסים והם דמו גם ללסתות ההירקותריום ממשפחת הפלאותריומיים. כמה מהחוקרים סוברים שהשתייך למשפחה האחרונה.

יונק זה עבר מהתמחות של צמחייה רכה לתזונה מעורבת של צמחייה ולבסוף ניזון בצורה דומה לכמה מראשוני הסוסיים מעשבים וצמחים קשיחים יותר שהחלו לשגשג במרחבי אירופה בד בבד עם הכחדת היערות והפאונה ששררה בהם, כשהוא פיתח חלל מוח רחב יותר להתאמה לסביבתו. עם זאת לבסוף הוא נכחד כתוצאה מתחרות, שינויי אקלים וטורפים חדשים מפותחים שצדו ברחבי אירופה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא פלגיולופוס בוויקישיתוף