לדלג לתוכן

קטלן דו-גוני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןקטלן דו-גוני
קטלן דו-גוני
קטלן דו-גוני
מיון מדעי
ממלכה: בעלי חיים
מערכה: פרוקי-רגליים
מחלקה: עכבישנים
סדרה: עקרבאים
תת־סדרה: Neoscorpionina
משפחה: עקצניים
סוג: קטלן
מין: קטלן דו-גוני
שם מדעי
Androctonus bicolor
אהרנברג, 1828
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קטלן דו גוני (שם מדעי: Androctonus bicolor) הוא עקרב הנחשב לקטלני, בניגוד לדעה הרווחת שרק עקרב צהוב מסוכן. ארסו מסוכן כמעט כמו זה של קטלן עב-זנב. הקטלן הדו גוני נפוץ במרכז ישראל ודרומה. שמו בא לו מאחר שלעקרבים הצעירים במין זה צבע שונה במקצת מהבוגרים.

גודלו של הקטלן הדו-גוני מגיע לכדי שמונה סנטימטרים, וצבעו נע בין גוני השחור, וצבע הצעירים אפור. אצבעות הצבתות ופיסות הרגליים חומות. ההבדל בינו לבין הקטלן עב הזנב הוא בעיקר אורך ועובי הצבתות - לקטלן עב-צבתות צבתות עבות וקצרות יותר, בעוד שאצל הקטלן הדו גוני הן ארוכות ודקות יותר. אפשר להשוות את עובי צבתותיו כעובי הצבתות שבין עובי העקצן הצהוב לבין העובי של קטלן עב-זנב.

הקטלן הדו-גוני מעדיף אזורים סלעיים וחוליים. ניתן למצוא אותו מתחת לסלעים כבדים ואבנים גדולות, במחילות נטושות של מכרסמים, ובדיונות חול. לעיתים הוא משוטט גם בחולות נודדים ובחופי הים. הסתרתו הטובה בסביבה מאפשרת לו להימנע מטורפים ולצוד את טרפו בקלות.

עקרב זה דומה לשחרן יהודה שאינו מסוכן. הקטלן ניתן לזיהוי וודאי על ידי הסתכלות בזנבו - הזנב עבה מאוד ביחס לעקרבים אחרים, וישנן מגרעות בצורת קילוף בשניים מפרקי זנבו (השני והשלישי, מכיוון העוקץ), מאפיין שלא קיים בשחרן יהודה, שגם קטן ממנו, וגם זנבו אינו עבה. בניגוד לשחרן, הקטלן לא יימצא על עצים (בין הקליפה לעץ), אלא בעיקר מתחת לאבנים גדולות וסלעים, או משוטט בחולות. הקטלן הדו גוני בעל פוטנציאל לגרום למוות, בעוד שעקיצת השחרן כואבת מאוד (כצריבה מברזל מלובן), אך איננה מסכנת חיים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קטלן דו-גוני בוויקישיתוף