לדלג לתוכן

קמפאני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
השפה האוסקית במאה ה-5 לפני הספירה.

הקמפאנילטינית: Campani) היו שבט איטלקי עתיק, חלק מאומת האוסקים, דוברים בשפה האוסקית.

בירידה מהרי האפנינים, הפרוטו-אוסקי התיישבו באזורי קמפניה של ימינו בתחילת האלף הראשון לפני הספירה, או אפילו לפני כן. הם ביססו עצמם שם על פני או על גבי האוכלוסייה האיטלית הקודמת ממוצא לטינו-פליסקי אפשרי. האופיקי, האאוסוני והאאורונקי שהם מאוחר יותראיצו את השפה אוסקית ואת תרבותם.

מהמאה ה-7 עד ה-5 לפנה"ס, מתיישבים יוונים ההחליפו או גירשו אותם מהאזור, אך החל מאמצע המאה ה-5 לפנה"ס, האוסקי כבשו מחדש ערים רבות בחופי נפות קזרטה, נאפולי ושפלת לאטיום של ימינו. כמו גם את רוב פנים היבשה.[1] בין הערים שנכבשו מחדש היו קימה (שנלקחה מהיוונים) וקפואה (מהאטרוסקים).

מהיוונים ומהאטרוסקים לימדו את האוסקי על מוסד הפוליס, עד מהרה הבדילו את עצמם מהאנשים הדומים לסאמניטים, עד כדי כך שבמאה הרביעית לפני הספירה, פנו האוסקי לעזרתה של רומא נגד איום ההתפשטות הסמניטית (המלחמות הסאמניטיות).

השם קמפאני

[עריכת קוד מקור | עריכה]

השם קמפאני, ששימש את הרומאים מהמאה ה-5 לפני הספירה, והגיע כנראה מהשם של קפואה, העיר המובילה של הליגה הקפואנית, אחת הקבוצות הפוליטיות הראשיות של אוסקי. היא שימשה לייעד הן את תושבי העיר עצמה והן את אלו של הערים הפדרטיביות האחרות. השטח שמסביב היה ידוע בשם Ager Campanus (קמפאניה העתיקה).

בתקופת הקיסרות הרומית, כתוצאה מהארגון מחדש המנהלי של חצי האי האיטלקי, המושג קמפניה ("ארץ הקמפאני") הורחב הרבה מעבר לגבולותיו המקוריים עד שהקיף שטח גדול בהרבה הסגור בתוך החלק הדרומי של העיר. ה־Regio I Latium et Campania.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Giovanni Pugliese Carratelli, איטליה, alumna omnium terrarum, אופיסי גרפיץ' Garzanti Milano, Garzanti-Schewiller, 1990 1

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Diodorus Siculus, XII.31.