לדלג לתוכן

רעד (נוירולוגיה)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
רעד
תחום נוירולוגיה עריכת הנתון בוויקינתונים
טיפול
  • hyoscyamine
  • פרימידון עריכת הנתון בוויקינתונים
קישורים ומאגרי מידע
MeSH D014202
סיווגים
ICD-10 R25.1 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

רעד (אנגלית: Tremor) הוא תנועה ריתמית אשר יכולה להופיע במנוחה, במהלך שמירה על יציבה מסוימת, או במהלך תנועה. הסיבות לרעד הן מרובות. ברוב המקרים, רעד מוגבר על ידי סטרס ואמוציות, ונעלם במהלך השינה.

סוגי רעד שונים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • רעד סטטי או רעד במנוחה: זהו רעד המופיע כשהגפיים הן במנוחה. סוג זה של רעד קיים במחלת פרקינסון או בתרופות אשר גורמות לפרקינסוניזם. רעד זה יכול להתבטא בצורה של "ספירת כסף", בצורת כיפוף ומתיחה של אצבעות היד, בהזזת הזרוע כשכף היד פונה כלפי מעלה ואז כלפי מטה (מעבר מתנוחת פרונציה לסופינציה), או בצורה של מתיחת וכיפוף כפות הרגליים.
  • רעד פוסטורלי- Postural tremor: זהו רעד המופיע ביציבה ממושכת- למשל, כאשר מבקשים ממטופל למתוח את הידיים קדימה, ואז מופיע הרעד. רעד זה יכול להמשיך גם במהלך תנועה, אולם תנועה איננה מגבירה את חומרתו. רעד זה יכול להיות רעד פיזיולוגי (כלומר מוחמר במצבים שונים) והוא יכול להיות משפחתי (benign essential tremor), או להופיע במחלות כגון מחלת וילסון והפרעות בצרבלום. בצורה המשפחתית השפירה, הרעד מערב יד אחת או שתיים, או את הראש ואת הקול, כאשר הרגליים אינן מעורבות. התסמינים יכולים להתחיל אחרי גיל העשרה. הרעד איננו מגביל, והבעיה היא יותר קוסמטית וסוציאלית. במקרים בודדים, הרעד משפיע של פעולות עדינות כגון כתיבה. החולים מדווחים כי כמות קטנה של אלכוהול גורמת להטבה משמעותית אך חולפת של הרעד (המנגנון של השיפור אינו ידוע). במקרים המצריכים טיפול, ניתן לתת תרופות מסוג בתא בלוקרים ובפרט- פרופרנולול. במצבים של אנצפלופתיה כבדית, ניתן לעיתים לראות סוג מסוים של רעד פוסטורלי הנקרא גם אסטריקסיס- Asterixis. רעד זה הוא יותר דומה למיוקלונוס מאשר לרעד פוסטורלי. כדי לגלות מצב זה, מבקשים מן החולים לפשוט את הזרועות קדימה ולבצע מתיחה של פרק כף היד. הפסקה זמנית של פעילות זו תביא לכיפוף חזרה של כף היד, ולאחר מכן מתיחה נוספת כך שכפות הידיים רוטטות, לרוב בקצב אי-רגולרי. מצב זה חולף עם חלוף האנצפלופתיה.
  • רעד בתנועה, או Intention tremor: זהו רעד המופיע בתנועה אך לא במנוחה. ניתן לבדוק נוכחות של רעד זה כאשר מבקשים מן החולה לגעת באפו- היד רועדת, ורועדת יותר ככל שהיא מתקרבת למטרה, בתנועה ריתמית. רעד זה נובע מפגיעה באזור הנקרא Superior cerebellar peduncle הנמצא בצרבלום, והוא גורם למוגבלות קשה. רעד זה יכול גם להופיע כביטוי של הרעלת תרופות שונות כגון הרעלת תרופות המביאות לסדציה (טשטוש/הרגעה), תרופות נוגדות פרכוס כגון פניטואין או שימוש באלכוהול. הוא נראה גם בחולים עם מחלת וילסון.

הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא רעד בוויקישיתוף