ער (סוג) – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
יצירה באמצעות תרגום הדף "Laurus"
(אין הבדלים)

גרסה מ־20:20, 11 במאי 2019

ער הוא סוג של עצים ירוקי עד השייכים למשפחת העריים . הסוג מכיל שלושה מינים או יותר, [1] הכוללים את הער האציל הנפוץ בישראל שתורבת ברחבי העולם ומשומש רבות כצמח נוי ועליו משמשים כעשב קולינרי.

תיאור

המינים לסוג זה מאופיינים בכך שהם גדלים לאט, גדולים, שיחיהם או עציהם ארומטיים וירוקי עד עם עלים אליפטים מתחלפים ומעט פרחים צהובים. הם מסוגלים לשרוד בטמפרטורות נמוכות אבל באקלים ממוזג הם דורשים מקום מוגן בחשיפה מלאה לשמש שאינו חשוף להקפאה ממושכת. צמחים הגדלים בעציצים ניתן להעביר לחממה קרה במהלך חודשי החורף. [2]

מינים

מספר המינים של הסוג עדיין לא נחקר במלואו. סיווגם של המינים להלן עשוי להשתנות. [1]

  • ער אזורי (Laurus azorica), הוא מין אנדמי לאיים האזוריים, אך גם יובא לאי קורטגאדה בספרד. מחקר שנערך לאחרונה מצא מגוון גנטי רחב במין ער אציל., והער האזורי אינו שונה מבחינה גנטית או מורפולוגית. [3]
  • ער אציל (Laurus nobilis), הוא המין היחיד מהסוג, ואף מהמשפחה, הנפוץ בישראל. הוא משמש כצמח נוי ועשב קולינרי (מעליו מופקים עלי הדפנה) המשמשים למנות רבות במטבח הים תיכוני. עליו שימשו בעבר גם להכנת זרי הדפנה, פריט לבוש מתקופת יוון העתיקה. הוא נפוץ בעיקר באגן הים התיכון .

מאובנים

מאובנים המתוארכים לפני תקופות הקרח של הפליסטוקן מראים כי מינים של ער הופצו בעבר באופן נרחב יותר סביב אגן הים התיכון וצפון אפריקה, כאשר האקלים היה לח ומתון יותר מאשר כיום. כיום מאמינים כי ייבושו של אגן הים התיכון במהלך תקופות הקרח גרמה לער לסגת אל אזורים בעלי אקלים מתון יותר, כולל דרום ספרד, פורטוגל ואיי מיקרונזיה. עם תום תקופת הקרח האחרונה, הער האציל התאושש וחזר לחלק מטווח התפוצה הקודם שלו סביב אגן הים התיכון.

הערות שוליים

  1. ^ 1 2 "The Plant List: A Working List of All Plant Species".
  2. ^ Brickell, Christopher, ed. (2008). The Royal Horticultural Society A-Z Encyclopedia of Garden Plants. United Kingdom: Dorling Kindersley. p. 612. ISBN 9781405332965.
  3. ^ Arroyo–García, R.; Martínez–Zapater, J. M.; Fernández Prieto, J. A.; Álvarez-Arbesú, R. (2001). "AFLP evaluation of genetic similarity among laurel populations (Laurus L.)". Euphytica. 122: 155–164. doi:10.1023/A:1012654514381.