אמיל צוקרקנדל (ביולוג)

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
אמיל צוקרקנדל
Émile Zuckerkandl
אין תמונה חופשית
אין תמונה חופשית
לידה 4 ביולי 1922
וינה, הרפובליקה האוסטרית הראשונה עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 9 בנובמבר 2013 (בגיל 91)
פאלו אלטו, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
ענף מדעי ביולוגיה מולקולרית, ביולוגיה אבולוציונית, אבולוציה מולקולרית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום לימודים
מוסדות המכון הטכנולוגי של קליפורניה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

אמיל צוקרקנדל (Émile Zuckerkandl;‏ 4 ביולי 19229 בנובמבר 2013) היה ביולוג מולקולרי יהודי-אמריקאי, מראשי ומייסדי התחום. יחד עם עמיתו לינוס פאולינג גילה את מנגנון השעון המולקולרי.

תולדות חייו[עריכת קוד מקור | עריכה]

נולד בווינה למשפחת צוקרקנדל. סבו הוא האנטומיסט אמיל צוקרקנדל. סבתו, ברטה צוקרקנדל, הייתה בעלת הסלון התרבותי המפורסם בעיר. בעת האנשלוס (סיפוח אוסטריה לגרמניה הנאצית), בהיותו בן 16 וכאשר אמו על ערש דווי, נמלט יחד עם סבתו לפריז ומשם לאלג'יר. ב-1945 שב לפריז ולמד שנה באוניברסיטת פריז. לאחר מכן (ולאחר מות סבתו) עבר לארצות הברית. ב-1947 סיים תואר שני בפיזיולוגיה מאוניברסיטת אילינוי ובהמשך קיבל תואר דוקטור בביולוגיה מאוניברסיטת פריז. תחומי עיסוקו היו חקר תפקודי חלבונים במנגנונים שונים וחקר האבולוציה ברמה המולקולרית.

ב-1957 הכיר את לינוס פאולינג ויצא למחקר פוסט-דוקטורט עמו במכון הטכנולוגי של קליפורניה. ב-1962 הציגו השניים את עבודתם פורצת הדרך והגדירו את מנגנון השעון המולקולרי, טכניקה במחקר גנטי המאפשרת לתארך את המועד בו התפצלו שני מינים מאב קדמון משותף[1].

ב-1965 שב צוקרקנדל לפריז על מנת לנהל את המכון למחקר בביוכימיה מולקולרית (Centre de Recherche de Biochimie Macromoléculaire). ב-1971 ייסד והיה עורכו הראשון של כתב העת המדעי לאבולוציה מולקולרית (Journal of Molecular Evolution).

צוקרקנדל היה מבכירי המתנגדים לקונסטרוקטיביזם חברתי ולתכנון תבוני.

נפטר ב-9 בנובמבר 2013 בפאלו אלטו שבקליפורניה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אמיל צוקרקנדל בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ מאמרם החשוב Molecular disease, evolution, and genetic heterogeneity התפרסם ב- Horizons in Biochemistry (1962), pp. 189-225