הסדר הטוסקני

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הסדר הטוסקני
הסדר הטוסקני על פי ג'אקומו בארוצי דה ויניולה
הסדר הטוסקני על פי ג'אקומו בארוצי דה ויניולה
מדינה רומא העתיקה
מידע כללי
תקופה אדריכלות רומית
סגנון אדריכלות קודם אדריכלות יוון העתיקה
סגנון האדריכלות הבא אדריכלות ביזנטית

הסדר הטוסקני הוא אחד הסדרים הקלאסיים שפותחו על ידי הרומאים לצד הסדר המשולב.

לוח 3 מתוך "חמשת הסדרים של האדריכלות" של ג'אקומו בארוצי דה ויניולה

הסדר הטוסקני מושפע מהסדר הדורי אך עם עמודים לא חרוצים ועם אנטבלטורה פשוטה יותר ללא טריגליפים. בעוד שעמודים פשוטים יחסית עם כותרות עגולות היו חלק מהאדריכלות העממית של איטליה וחלק גדול מאירופה מאז האדריכלות האטרוסקית (אנ') לפחות, הרומאים לא ראו בסגנון זה סדר אדריכלי מובהק. לדוגמה, האדריכל הרומי ויטרוביוס לא כלל את זה לצד תיאוריו של הסדרים היווניים הדוריים, היוניים והקורינתיים. סיווגו כסדר פורמלי נפרד מוזכר לראשונה באטימולוגיות של איזידורוס מסביליה. עיקר התבססותו כסדר לגיטימי בין הסדרים הקלאסיים נעשה בתקופת הרנסאנס האיטלקי על ידי אנדראה פלאדיו וסבסטיאנו סרליו. בספרו הרביעי של סרליו "Regole generali di architettura" הוא מונה חמישה סדרים ובהם את המסדר הטוסקני אותו הוא מתאר "המוצק והפחות מקושט". מנקודת מבטו הסדר הטוסקני היה צורה ארכיטקטונית פרימיטיבית קדומה יותר, קודמת לצורות היווניות. הוא מקשר את הסדר עם הפרקטיקה האדריכלית של טוסקנה ושיטת הבנייה "הכפרית" שבה השתמשו באבנים בולטות עם גימור מחוספס ולא מסותת.

בשל חוזקו ופשטותו היחסי, סדר זה נחשב למתאים ביותר עבור אדריכלות צבאית ותעשייתית. סרליו מצא שהוא "מתאים למקומות מבוצרים, כגון שערי עיר, מבצרים, טירות, אוצרות, או היכן ששמורים ארטילריה ותחמושת, בתי כלא, נמלי ים ומבנים דומים אחרים המשמשים במלחמה". הסדר הטוסקני משמש לעיתים קרובות לפתחים וכניסות אחרות בהן נדרשים רק זוג עמודים, ושימוש בסדר אחר עשוי להיראות יומרני.

התפשטות מאוחרת[עריכת קוד מקור | עריכה]

כנסייה נדירה יחסית הבנויה על פי הסדר הטוסקני היא St Paul's, Covent Garden בתכנונו של האדריכל האנגלי איניגו ג'ונס. על פי סיפורו של הוראס וולפול, לורד בדפורד הקציב לג'ונס תקציב נמוך מאוד וביקש ממנו כנסייה פשוטה "לא הרבה יותר טובה מאסם", והאדריכל השיב לו "אז יהיה לך את האסם הכי יפה באנגליה". תיאור זה מתיישב עם פרשנותו של פלאדיו למקדש הרומי הקדום המבוסס על אדריכלות אטרוסקית על פי ויטרוביוס, ולאמירתו של פלאדיו כי המסדר הטוסקני מתאים למבנים חקלאיים.

מבנה מפורסם נוסף שנעשה בו שימוש בסדר הטוסקני הוא West Wycombe Park באנגליה, שנבנה במאה ה-18. למבנה חזית כפולה בעלת 2 קומות, בקומה התחתונה נעשה שימוש בסדר הטוסקני ובקומה העליונה נעשה שימוש בסדר הקורינתי. ייתכן שהדבר נעשה בהשראת פאלצו (ארמון) קיארקטי של פלאדיו בו השתמש בסדר הדורי עבור הקומה התחתונה והיוני עבור הקומה העליונה.

גלריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא הסדר הטוסקני בוויקישיתוף