מסור אנכי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מסור אנכי נייד תוצרת בוש
משור אנכי חשמלי תוצרת האנטר
מסור נימה, כלי דומה למסור האנכי הנייד המאפשר יותר בטיחות על חשבון נוחות עבודה

מסור אנכי ניידעגה עברית: ג'קסון - עיוות השם האנגלי של המכשיר - Jigsaw) הוא כלי עבודה, אשר הומצא בשווייץ ב-1946, ומיועד לחיתוך לוחות לאורך קווים מפותלים. ניתן לחתוך באמצעותו מגוון רחב של חומרים כגון MDF, מתכת ופלסטיק, עם להב ייעודי לכל חומר. מסור אנכי הוא כלי עבודה חשוב של נגרים.

בעבר הונע המסור האנכי בכוח שריריו של המשתמש ואילו כיום הוא מונע באמצעות מנוע חשמלי.

צורת פעולה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בעת הפעלת המסור, מוצמד צידו התחתון של המכשיר אל פני הלוח המקובע למקומו ולהב המותקן בקדמת המכשיר מונע לסירוגין מעלה ומטה בכח המנוע החשמלי ומכרסם בלוח שעליו הוא מונח. קידום המסור לאורך קו החיתוך מתבצע בצורה ידנית או בייצור תעשייתי על ידי רובוט. רוחבו הצר של להב הפלדה (המסורית) מאפשר סיבובו על פני הלוח כך שצורת החיתוך תהיה מפותלת.

גודל המהלך של המסור מאפשר התאמה לעובי החומר הנחתך ואילו סוג הלהב ובייחוד רמת השינון של שיני המסורית מאפשרים התאמה לחיתוך גס או לחיתוך מדויק, ויחד עם קביעת מהירות הלהב מאפשרים להתאימו לחומרים שונים. בחלק מהמסורים האנכיים יש אפשרות לחתוך בזווית של עד 45 מעלות, אם על ידי שינוי הכיוון של הלהב, אם על ידי שחרור הברגים שלו, או במנגנון יותר מתוחכם במסורים יקרים יותר.

תכונות[עריכת קוד מקור | עריכה]

קיימים שני סוגים של תפסניות להבים במסור אנכי: תפסנית ידנית הדורשת חיזוק עם מפתח אלן או תפסנית אוטומטית (FIX-TEC) טכנולוגיה אשר הוצגה לראשונה בשנת 1992 על ידי חברת AEG מגרמניה. בהתאמה לתפסניות קיימים שני סוגי להבים - כאלו עם חור בקצה, וכאלו עם בליטה המאפשרת החלפה מהירה יותר.

שלא כמו מסורים אחרים, במסור אנכי אין מנגנון הגנה על הלהב.

יכולתו של מסור אנכי לנסר משטחים במדויק על פי קווים ששורטטו על משטחים מראש מאפשרת להכין בעזרתו פאזלים מעץ לבוד. תכונה זו נתנה לפאזלים שם נרדף בשפה האנגלית שהוא כשמו של מסור זה - Jigsaw.

כלים דומים למסור זה הם המסור האנכי המקובע (Scroll saw) המאפשר יותר בטיחות ממסור זה על חשבון נוחות עבודה ומסור החרב הנוח יותר משניהם אך פחות מדויק ופחות בטיחותי משניהם גם יחד. סוג נוסף הוא מסור סרט.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מסור אנכי בוויקישיתוף