משתמש:Radagast~hewiki/קאראקלפאקסטן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קאראקלפאקסטן, רשמית הרפובליקה של קאראקלפאקסטן, היא רפובליקה אוטונומית באוזבקיסטן. היא נמצאת בצפון מערב אוזבקיסטן. בירתה היא העיר נוקוס, ושטחה 166,590 ק"מ. האזור ההיסטורי ח'ווארזם, שהיה בסיס האימפריה הח'ווארזמית, נמצא בשטחה של קאראקלפאקסטן.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מבערך שנת 500 לפנה"ס עד שנת 500 לספירה, השטח שכיום מכונה קאראקלפאקסטן היה אזור חקלאי משגשג שנתמך על ידי השקיה נרחבת. הטריטוריה היתה חשובה מבחינה אסטרטגית, ולכן רבים נאבקו לשלוט עליה, כפי שמעידים יותר מ-50 מבצרי חורזם (תבנית באנגלית Khorezm fortresses) שנבנו באזור. העם הקאראקלפאקי, שהיו בעיקר רועים נוודים ודייגים, תועדו לראשונה על ידי זרים במאה ה-16. קאראקלפאקסטן נמסרה לאימפריה הרוסית מידי ח'אנות חיווה בהסכם שלום בשנת 1873. תחת השלטון הסובייטי, היה זה אזור אוטונומי בתוך הרפובליקה הסובייטית הפדרטיבית הסוציאליסטית הרוסית עד שנת 1936, אז צורפה לאוזבקיסטן כרפובליקה אוטונומית בשם הרפובליקה הסובייטית האוטונומית הסוציאליסטית הקאראקלפאקית. קאראקלפאסקטן היתה ככל הנראה בשיא שגשוגה בשנות ה-60 וה-70 של המאה ה-20, כשהורחבה ההשקיה מנהר האמו דריה, אולם כיום, ניקוזה של ימת אראל הפך את האזור לעני ביותר באוזבקיסטן. באזור ישנה בצורת רבת שנים, בין היתר בשל דפוסי מזג האוויר, אך בעיקר היות שנהרות אמו דריה וסיר דריה מנוצלים בחלק המזרחי של המדינה, כך שספיקת הנהרות בקאראקלפאקסטן נפגעת. גידולים שנכשלו שללו מכ-48,000 איש את מקור ההכנסה העיקרי שלהם ומחסור במי שתייה יצר גל של מחלות זיהומיות.

גאוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

קאראקלפאקסטן, כיום, היא מדברית ברובה. היא ממוקמת בצפון-מערב אוזבקיסטן סמוך לימת אראל, בחלק הנמוך ביותר של אגן אמו דריה. שטחה 164,900 ק"מ והיא מוקפת מדבר: מדבר קיזילקום ממזרח, ומדבר קרקום מדרום. רמה סלעית משתרעת מערבה עד לים הכספי.

פוליטיקה[עריכת קוד מקור | עריכה]

באופן רשמי לרפובליקה של קאראקלפאקסטן יש ריבונות בשטחה, ויש לה זכות וטו עם אוזבקיסטן לגבי החלטות הנוגעות לה. על פי חוקת אוזבקיסטן, היחסים בין קאראקלפאקסטן לאוזבקיסטן "מוסדרים על ידי אמנות והסכמים" וכל סכסוך "מיושב בדרך של פיוס". זכותה להתנתק מאוזבקיסטן ולהכריז על עצמאות מוגבלת על ידי סמכות הווטו של בית המחוקקים של אוזבקיסטן על כל החלטה שכזו. סעיף 74, פרק 17, בחוקת אוזבקיסטן, קובע כי: "לרפובליקה של קאראקלפאקסטן תהיה הזכות להתנתק מהרפובליקה של אוזבקיסטן על בסיס משאל עם כלל ארצי שנערך על ידי תושבי קאראקלפאקסטן."

ביולי 2022 פרצו הפגנות מחאה גדולות באזור בגלל הצעה לשינוי חוקתי שיבטל את האוטונומיה של קאראקלפאקסטן.

דמוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

לפי הערכות (2022) אוכלוסיית האזור מונה כ-1,948,500 תושבים, מהם כ-51% מתגוררים באזורים כפריים. בשנת 2007 הוערך כי כ-400,000 מתושבי קאראקלפאקסטן הם קאראקלפאקים, כ-400,000 מהם אוזבקים וכ-300,000 קזחים.

שיעור הילודה הגולמי הוא 2.19%: כ-39,400 ילדים נולדו ב-2017. כמעט 8,400 בני אדם מתו באותה התקופה. שיעור התמותה הגולמי הוא 0.47%. קצב הצמיחה הטבעי הוא 31,000, או 1.72%.

הגיל החציוני היה 27.7 שנים בשנת 2017, צעיר יותר מאשר בשאר אוזבקיסטן (הגיל החציוני היה 28.5 בכל המדינה). הגיל החציוני לגברים היה 27.1 שנים, ואילו לנשים 28.2 שנים.

פרט לבירה נוקוס, ישנן מספר ערים גדולות אחרות באזור, בהן חוז'לי, טחיאטוש, צ'ימבוי, קונגירוט ומוינאק.תבנית:Historical populations

כלכלה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כלכלת האזור הייתה בעבר תלויה במידה רבה בדיג בימת אראל. כיום, לאחר שהימה יובשה, הוא מבוסס על גידולים של כותנה, אורז ומלון. קאראקלפקאסטן ידועה בפירות הגדלים בה, כגון שזיפים, אגסים, ענבים ומשמשים, בנוסף לסוגי מלונים רבים. תחנת כוח הידרואלקטרית גדולה מהתקופה הסובייטית, על נהר האמו דריה, חשובה לכלכלה אף היא.

הדלתה של האמו דריה הייתה בעבר מאוכלסת בצפיפות, ויכלה לספק מים לחקלאות נרחבת מבוססת השקיה במשך אלפי שנים. האזור היה בסיס האימפריה הח'ווארזמית, נהנה משגשוג ניכר, וצבר כוח רב. עם זאת, שינוי האקלים ההדרגתי לאורך מאות השנים האחרונות, שהואץ על ידי אידוי מעשה ידי אדם של ימת אראל בסוף המאה ה-20, גרם לשטח להפוך לשממה מדברית. נהרות, אגמים וביצות התייבשו, וממשיכים להתייבש בתהליך מתמשך; בנוסף, האדמה מורעלת על ידי מלח הנישא ברוח ועל ידי שאריות דשן וחומרי הדברה מהמצע היבש של ימת אראל. כתוצאה מכך, הטמפרטורות בקיץ עלו בכ-10°C, והטמפרטורות בחורף ירדו בכ-10°C. [[קטגוריה:מדינות טורקיות]] [[קטגוריה:אוזבקיסטן: מחוזות]]