נירה כפיר

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נירה כפיר
לידה 1937 (בת 87 בערך)
קריית מוצקין, ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ישראל עריכת הנתון בוויקינתונים
השכלה דוקטורט בסורבון
מקצוע פסיכותרפיסטית, מומחית למצבי משבר וטיפול קצר מועד
בן זוג מוטי כפיר
מספר צאצאים 2
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נירה כפיר (נולדה ב־1937) היא פסיכולוגית קלינית מומחית ישראלית,[1] שהתמחתה בהתערבות במצבי משבר ובטיפול קצר מועד.[2] היא ממקימי מכון אדלר, הקימה וניהלה את מכון "מעגלים" לייעוץ וטיפול פסיכולוגי ומרכז לימודים. כפיר פיתחה מודלים פסיכולוגיים שונים, בהם מודל של "התערבות במשבר" – שהופעל לראשונה בקרב משפחות שכולות במלחמת יום הכיפורים, ו"תורת העדיפויות באישיות" – המגדירה ארבעה טיפוסי אישיות. בנוסף לכך, עבדה שנים רבות מחוץ לישראל, בעיקר בארצות הברית, אנגליה ויוון.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

כפיר נולדה בקריית מוצקין לדבורה ודוד ליפמנוביץ' שעלו לישראל ב-1935. ב-1941 עברה המשפחה לירושלים ובהמשך לחולון. היא סיימה את תיכון עירוני א' בתל אביב, התגייסה לצבא ושירתה כקצינה בנח"ל. עם שחרורה, סיימה לימודי תואר ראשון ושני בפסיכולוגיה באוניברסיטת בר-אילן.

כפיר נשואה למוטי כפיר, שמילא תפקידים בכירים במוסד, ולהם שתי בנות. אחותה היא השופטת הדסה בן-עִתּוֹ (16 במאי 1926 – 14 באפריל 2018).

פעילות מקצועית[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם סיום לימודי הפסיכולוגיה ניהלה כפיר את התחנה הפסיכולוגית של עיריית רעננה. בשנת 1963 הייתה שותפה בקבוצת הפסיכולוגים שהקימו את מכון אדלר,[3] וניהלה את הקליניקה הטיפולית במכון. בעקבות עבודתו של בן זוגה עברה המשפחה לפריז, שם סיימה לימודי דוקטורט בסורבון. לאחר מספר שנים שבה המשפחה לישראל, וכפיר חזרה למכון אדלר.

תורת העדיפויות

בשנת 1971 הציגה את "Personality Priorities" – תורת העדיפויות. התאוריה עוסקת בטיפולוגיות – חלוקה לטיפוסים של בני אדם, ואסטרטגיות החיים שבוחר כל טיפוס. כפיר מתייחסת במודל לארבעה טיפוסים - עליון, נחמד, שולט ונמנע.[4] תאוריה זו כלולה באנציקלופדיה הפסיכותרפית,[2] ומפורטת בספרה "אסטרטגיות חיים – טיפולוגיה",[5] שיצא ב-2009.

מודל התערבות במשבר

בשנת 1973 גיבשה כפיר, יחד עם צוות פסיכולוגים ממכון אדלר, תוכנית המיועדת להתערבות בקרב משפחות שכולות בעת מלחמה. המודל גובש על בסיס הניסיון הקליני שצברה כפיר והותאם לפעילות אגף השיקום במשרד הביטחון. בערב יום כיפורים 1973 היא הגישה את התוכנית למשרד הביטחון, ולמחרת, עם פרוץ המלחמה, נכנס המודל לפעולה.[6] כפיר הפעילה מאות מתנדבים שסייעו למשפחות השכולות בהתאם לדרכי ההתמודדות שגיבש המודל. במהלך אותה שנה, עם הניסיון שצברה כפיר ועמיתיה, היא גיבשה את מודל "התערבות בזמן משבר" שמורכב משלושה יסודות: קבלת מידע, תמיכה ויצירת אופציות חדשות. [7]

מכון מעגלים

ב-1985 הקימה את "מעגלים", מכון לטיפול פסיכולוגי ומכללה שהכשירה לייעוץ משפחתי ולהנחיית קבוצות. הוא נסגר ב-2020. במכון פעל "המרכז להתערבות במצבי משבר", [8] שסיפק מידע, תמיכה והצעות לטיפול במשבר.

הרצאות

כפיר שימשה כמרצה במספר מוסדות בארץ ובחול, בעיקר ביוון ובאנגליה שם פיתחה והנחתה, בשיתוף פרופסור סלבין, תוכנית לתמיכה בחולי סרטן ובמשפחותיהם. תוכנית טיפולית זו מפורטת בספרם "מה שתלוי כך".[9]

ספרים ופרסומים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • כמו מעגלים במים; הקדמה: ד"ר ריימונד קורסיני, תל אביב, עם עובד, תש"ן, 1989 (הספר ראה אור באנגלית, תורגם ועובד בידי המחברת). הספר מתאר את המודל שפיתחה כפיר להתמודדות במצבי משבר וכולל אירועים של אנשים במצבי משבר שהיו בטיפולה.
  •  מה שתלוי בך - סרטן הכאוס והכוח, תל אביב, עם עובד, תשנ"ט 1991. הספר נכתב עם ד"ר מוריס סלווין, רופא מומחה לסרטן, ועוסק בדרכי ההתמודדות של חולי סרטן. הספר כולל שיחות קבוצתיות בסדנאות המובאות כלשונן וחושפות את אסטרטגיות ההתמודדות של החולים עם המחלה וכיצד הם משתתפים פעילים בתהליך.
  • אסטרטגיות חיים – טיפולוגיה, תל אביב הוצאת מכון מעגלים, תשס"ט 2009
  • Kfir, Nira and Corsini, Raymond J. Dispositional Sets: A Contribution to Typology. (In: Journal of Individual Psychology. v.30 no.2, Nov. 1974)
  • Kfir, Nira. Impasse/Priority Therapy. (In: Corsini, Raymond J., ed. Handbook of Innovative Psychotherapies. NY, Wiley, 1981
  • Corsini, Raymond J., ed. Encyclopedia of Psychotherapy. NY, Wiley, 1984. Entry on Impasse/Priority Therapy. v.2, p189
  • Kfir, Nira. Crisis Intervention Verbatim. NY, Hemisphere, 1987. Hebrew edition Am Oved
  • Kfir, Nira and Slevin, Maurice. Challenging Cancer: From Chaos to Control. London, Routledge, 1991. Hebrew edition Am Oved.New Edition. London, Class Publishing, 2002
  • Kfir, Nira. Understanding Terrorism Through Humanistic and Existential Psychology. IN: Stout, Chris, ed. Psychology of Terrorism. NY, Praeger, 2002.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ מס' רישיון 27-910
  2. ^ 1 2 נרי ליבנה, הפסיכולוגית נירה כפיר היא האחרונה שתושיב אתכם לשעות של אנליזה דומעת, באתר הארץ, 17 ביולי 2009
  3. ^ על המכון, באתר | מכון אדלר
  4. ^ אסטרטגיות חיים - טיפולוגיה / נירה כפיר, באתר | מכון אדלר
  5. ^ נירה כפיר, אסטרטגיות חיים - טיפולוגיה, תל אביב: עם עובד
  6. ^ נירה כפיר, מבוא, כמו מעגלים במים, תל אביב: עם עובד
  7. ^ נירה כפיר, שלישי, כמו מעגלים במים, תל אביב: עם עובד
  8. ^ חינוכית עזרה ראשונה פסיכולוגית: מפגשים חינם לפתרון משבר אישי, באתר יוטיוב, ‏30.05.2016
  9. ^ נירה כפיר ומוריס סלווין, מה שתלוי בך, תל אביב: עם עובד