Open edX

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
Open edX
לוגו Open edX
לוגו Open edX
מפתח קוד פתוח
מחזור חיים יוני 2013 – הווה (כ־10 שנים)
גרסה אחרונה Olive.1 (12 בדצמבר 2022) עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת הפעלה לינוקס
נכתבה בשפות Python, JavaScript
סוג רישיון AGPL
קטגוריה מערכת לניהול למידה
Open edX – Deliver Inspiring Learning Experiences On Any Scale, Open edX (באנגלית)
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

Open edX (תעתיק לעברית: אוֹפֶּן אֶדֶקְס) היא מערכת לניהול למידה (LMS) בקוד פתוח שפותחה על ידי ארגון edX (אֶדֶקְס) עבור אתר edx.org אתר שכולל קורסים פתוחים מרובי משתתפים (MOOC). ביוני 2013 שחרר ארגון edX את התוכנה שלו כקוד פתוח וקרא לה Open edX. [1] קוד התוכנה מבוסס בעיקר על שפת התכנות Python עם תשתית התוכנה Django.

רקע[עריכת קוד מקור | עריכה]

הפלטפורמה פותחה במקור על ידי פיוטר מיטרוס, חוקר בMIT כפרויקט מחקר. במאי 2012 הוקדם ארגון edX על ידי מדענים מ-MIT ואוניברסיטת הרווארד, והתחזוקה של התוכנה עברה אליו. בשנת 2013 הם חברו לאוניברסיטת סטנפורד, ובאותה שנה יצאה הגרסה הראשונה של Open edX כפרויקט קוד פתוח.

אתר edX הוא עדיין אתר הלמידה מבוסס Open edX הגדול ביותר בעולם (נכון ל-2022), Open edX נמצא בשימוש בכל רחבי העולם כפלטפורמה שמאפשרת למוסדות אקדמיים ואחרים להעביר קורסים מקוונים דרכה, תוך מיתוג המוסד והתאמה אישית של הפלטפורמה. Open edX מאומצת על ידי מגוון רחב של ארגונים: ארגונים גדולים, כמו גוגל, מיקרוסופט ו-IBM, מוסדות להשכלה גבוהה כמו אוניברסיטת הרווארד ו-MIT וגם ארגונים קטנים ובינוניים. קהילת Open EdX מחזיקה קטלוג של אתרי למידה מבוססי Open EdX.[2]

ארכיטקטורת התוכנה[עריכת קוד מקור | עריכה]

בפרויקט Open edX יש מספר רכיבים שמתקשרים ביניהם באמצעות ממשקי API. החלק המרכזי של ארכיטקטורת ה-Open edX הוא שירות שנקרא "פלטפורמת edX", והוא מכיל את יישומי ניהול הלמידה (LMS) ויישומי הכנת הקורסים (Studio). שירות זה נתמך על ידי אוסף של שירותי ווב אוטונומיים אחרים. כמעט כל הרכיבים מבוססים בצד השרת על Python ו-Django. בצד הלקוח, נעשה שימוש יותר ויותר בארכיטקטורת מיקרו-פרונטאנד וטכנולוגיות JavaScript כמו React.

Open edX משתמשת במסד הנתונים MySQL עבור ניהול המשתמשים ופעילויות של המשתמשים, ובמסד הנתונים MongoDB עבור אחסון מבני הקורסים השונים וגם עבור פורום הקורס. [3]

מערכת ניהול הלמידה (LMS)[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערכת הלמידה היא המערכת שבה הלומד נרשם לקורסים ולומד בהם. המערכת הזו מיועדת גם ללומד וגם למדריך, ויש להם הרשאות שונות במערכת. בעוד שהלומד יכול רק לצפות וללמוד בקורסים ולהשתמש בפורום הקורס, המדריך יכול גם לרשום לומדים לקורס, לצפות בהתקדמות הלומדים, לצפות ולשנות ציונים של לומדים, לנהל קבוצות, להוריד דוחות ציונים ועוד.

הסטודיו[עריכת קוד מקור | עריכה]

הסטודיו היא המערכת שמשמשת ליצירת תוכני הקורסים. כותבי הקורס יכולים לבנות את המבנה הכללי של הקורס, להחליט על מדיניות ציונים, להשתמש ברכיבים בסיסיים כמו רכיבי וידאו, רכיבי טקסט ו-HTML, רכיבי תרגיל בעלי ציון (Problems), וגם ברכיבים מתקדמים שמפותחים על ידי הקהילה, אלו דורשים התקנה במערכת.

Xblock[עריכת קוד מקור | עריכה]

XBlock היא ארכיטקטורת רכיבים מבוססת Python המאפשרת למפתחים ליצור רכיבי קורס עצמאיים, המסוגלים לעבוד בצורה חלקה עם רכיבים אחרים בבנייה של קורס מקוון במערכת Open edX.

היסטוריית גרסאות[עריכת קוד מקור | עריכה]

אחת לכחצי שנה קהילת Open edX מפרסם גרסה יציבה בעלת שם. כל גרסה נקראת בשם של עץ, בסדר אלפביתי עולה. בדרך זו, כאשר רוב האנשים משתמשים באותה גרסה יציבה ועקבית, קהילת Open edX יכולה לשתף ידע ושיפורים ביתר קלות. הגרסאות נבדקות הן על ידי edX והן על ידי קהילת Open edX. הגרסה האחרונה ששוחררה היא הגרסה היחידה הנתמכת על ידי הקהילה. [4]

גרסה תאריך שחרור מאפיינים עיקריים
Initial 1 ביוני 2013
Aspan (צפצפה) 28 באוקטובר 2014
Birch (שַׁדָּר) 24 בפברואר 2015 קוהורטים (קבוצות של לומדים) עם תוכן פרטי, ספריות תוכן ורכיבי תוכן אקראי
Cypress (ברוש) 13 באוגוסט 2015 תגים (Badges), תעודות, קורסים מותאמים אישית (CCX), הזדהות על ידי צד שלישי
Dogwood (קורנית) 11 בפברואר 2016
Eucalyptus (אקליפטוס) 26 באוגוסט 2016 סימניות (Bookmarks)
Ficus (פיקוס) 23 בפברואר 2017
Ginkgo (גינקו) 14 באוגוסט 2017
Hawthorn (עוזרר) 7 באוגוסט 2018
Ironwood (עץ ברזל) 22 במרץ 2019
Juniper (ערער) 9 ביוני 2020
Koa (קואה) 9 בדצמבר 2020
Lilac (לילך) 9 ביוני 2021
Maple (מייפל) 20 בדצמבר 2021
Nutmeg (אגוז מוסקט) 9 ביוני 2022
Olive (זית) 12 בדצמבר 2022 (גרסה נוכחית)
Palm (דקל) גרסה עתידית

קהילה[עריכת קוד מקור | עריכה]

פיתוח ועיצוב הפלטפורמה תוכננו יחד עם הקהילה מראשית ההיסטוריה של הפרויקט. הקהילה מקיימת מספר קבוצות עבודה המתמקדות בשיווק, פיתוח גרסאות חדשות, תרגומים לשפות שונות, ניתוח נתונים, עיצוב גרפי ועוד. הקהילה מארחת ועידת Open edX שנתית, בכל שנה במקום אחר בעולם.

Open EdX בישראל[עריכת קוד מקור | עריכה]

ערך מורחב – קמפוס IL

בישראל, בשנת 2015 הוקם המיזם הלאומי ללמידה דיגיטלית, קמפוס IL, פלטפורמה מבוססת Open edX ביוזמה משותפת של המיזם הלאומי ישראל דיגיטלית במשרד לשוויון חברתי והמועצה להשכלה גבוהה בסיוע ארגון edX.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא Open edX בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ סטנפורד תשתף פעולה עם edX כדי לפתח פלטפורמת למידה מקוונת בקוד פתוח בחינם, באתר אוניברסיטת סטנפורד (באנגלית)
  2. ^ אתרים שמנוהלים עם Open edX, באתר openedx.atlassian.net (באנגלית)
  3. ^ הארכיטקטורה של Open edX, באתר הדוקומנטציה למפתחים של Open edX (באנגלית)
  4. ^ גרסאות שמיות של Open edX, באתר הדוקומנטציה של Open edX (באנגלית)