מערכת גולג'י

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
(הופנה מהדף אברון גולג'י)
מערכת גולג'י
שיוך endomembrane system, ציטופלזמה עריכת הנתון בוויקינתונים
על שם קמילו גולג'י
מזהים
FMA 63843 עריכת הנתון בוויקינתונים
קוד MeSH A11.284.430.214.190.875.336 עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהה MeSH D006056 עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת השפה הרפואית המאוחדת C0018042 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מבנה מערכת גולג'י
משמאל: תמונה של הרשת התוך-פלזמית (בכחול) ומערכת גולג'י (בוורוד). מימין: תצלום מיקרוסקופי של גולג'י, נראה כצבר של חצאי מעגל שחורים בתחתית הצילום.

מערכת גוֹלְג'י (בעבר: גופיף גולג'י), הקרויה בצמחים גם דיכטיזומה (Dictyosome), היא אחד מאברוני התא, ותפקידה הוא ייצור, שינוי ואריזה של החלבונים. היא נמצאת בתאים איקריוטיים בלבד.

האברון קרוי על-שם קמילו גולג'י, שזיהה אותו לראשונה בשנת 1898, והוא מכונה גם מכשיר גולג'י, מערך גולג'י, מנגנון גולג'י וגופיף גולג'י.

תפקיד[עריכת קוד מקור | עריכה]

תפקידו העיקרי של מנגנון גולג'י הוא לעבד מקרומולקולות כמו חלבון וליפיד שסונתזו על ידי התא.

בין תפקידיה השונים של מערכת גולג'י ניתן למנות:

את החומר המיועד להוצאה עוטף הגולג'י בווסיקולות, אשר נעות לכיוון קרום התא. כאשר הווסיקולות מגיעות אל קרום התא, הן נבלעות בתוכו והחומר המצוי בהן נבלע בקרום התא. חומרים המיועדים להפרשה מופרשים אל מחוץ לתא.

מבנה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אברון גולג'י המצוי לרוב ליד גרעין התא מורכב ממערכת ממברנות המקיפות חללים. הגולג'י עשוי מקפלים קרומיים, המזכירים את קרום התא, בעלי חלל פנימי, המונחים זה על גבי זה. בכל ערימה כזו יש בערך 6 אלמנטים (קפלים), כאשר קוטרו של כל אחד מהאלמנטים הללו הוא בערך מיקרומטר. בכל תא עשויות להיות כמה וכמה ערימות של קפלים מעין אלו, תלוי בסוג התא. לדוגמה, בתאים מפרישי הריר שבאפיתל המעיים, כמות הגולג'י גדולה מאוד. מלבד ערימות קפלים אלו, ישנם בשולי הגולג'י וסיקולות רבות, גדולות (10,000 אנגסטרם) וקטנות (500 אנגסטרם).

הגולג'י מהווה המשך ישיר של הרשתית התוך פלסמית, וקיימת החלפת חומרים רבה ביניהם, רובה מתרחשת בעזרת וסיקולות. הווסיקולות משמשות גם להעברת חומרים בין קפליו השונים של הגולג'י.

רמת החומציות בתוך הגולג'י שונה מזו של הרשתית התוך-פלסמית ואף משתנה באופן קל והדרגתי בין הקפלים בגולג'י עצמו. עובדה זו חשובה מפני שלתהליכים ולעיבודים שונים המתרחשים בגולג'י נדרשת רמת חומציות שונה.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא מערכת גולג'י בוויקישיתוף