לדלג לתוכן

אחריות מגדרית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

אחריות מגדריתאנגלית: Gender Responsibility) עניינה מחויבות ופעילות לקידום גיוון, הוגנות והכללה[1] מגדריים (Gender Diversity, Equity & Inclusion) . אחריות מגדרית מבטאת מחויבות לערכים של כבוד האדם, צדק ושוויון לעקרונות של מיצוי ההון האנושי ולקידומם של אינטרסים חברתיים וכלכליים. אימוצה מייצר תועלות חברתיות, ארגוניות וכלכליות.

אחריות מגדרית היא שם כולל לעקרונות המדיניות, ההחלטות, החקיקה, התהליכים והפרקטיקות שתכליתם לייצר גיוון, הוגנות והכללה מגדריים בפעילות ממשל, ארגון או תאגיד.

אחריות מגדרית בארגונים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האחריות המגדרית היא מקרה פרטי של אחריות התאגידית (Corporate social responsibility - CSR) וממשל תאגידי (Corporate Governance) . היא ביטוי מקובץ למכלול נורמות משפטיות מתחום זכויות האדם[2] זכויות עובדים[3] הנוגעות למגדר ומניעת הטרדה מינית החלות במגזר הציבורי ובמגזר הפרטי ולעקרונות של מיצוי הון אנושי. אימוץ האחריות המגדרית עולה בקנה אחד עם המטרות העיקריות של ארגונים מתחומים פעילות שונים, בכלל זה ארגונים עסקיים שמטרתם העיקרית השאת רווחים. האחריות המגדרית נוגעת למספר תחומים באחריות התאגידית ביניהם ערכים של אחריות חברתית[4] (שוויון הזדמנויות לנשים וגברים, יצירת סביבת עבודה הוגנת, פילנתרופיה, התנדבות) וערכים של ממשל תאגידי.

יתרונות האחריות המגדרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאימוץ האחריות המגדרית ומימושה תועלות רבות לארגונים ותאגידים:

  1. טיוב החלטות הארגון ותהליכי קבלתן, במיוחד בתנאי אי ודאות ומשברים[5];
  2. הגדלה משמעותית של הסיכויים לתוצאות עסקיות טובות יותר לאורך זמן[6];
  3. הגדלה משמעותית של היכולת להפגין חשיבה יצירתית וחדשנות ולפתור בעיות מורכבות[7];
  4. מיצוי מיטבי של ההון האנושי לצד צמצום עלויות גיוס, הכשרה ואובדן ניסיון ומיומנות;
  5. יתרון מובהק בגיוס השקעות אחראיות (ESG - Environmental, Social, and Corporate Governance ) לקוחות וטאלנטים;
  6. הקטנת החשיפה לתביעות על רקע מגדרי;
  7. חיזוק המיצוב האחראי והממשל התאגידי של הארגון;
  8. שביעות רצון גדולה יותר של עובדים ולקוחות ושדרוג רוח הצוות.

אחריות מגדרית כיעד אסטרטגי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

חברות הייעוץ המובילות בעולם(The Big Four) הגדירו בשנים האחרונות את מדיניות הגיוון, ההגינות וההכללה, בתוך כך את האחריות המגדרית, כיעד עסקי אסטרטגי וממליצות לאמצו[8].

החזר גבוה על השקעה באחריות מגדרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

לאימוץ המחויבות לאחריות המגדרית השפעה חיובית כפולה על הארגון. בתוך הארגון היא פועלת לשיפור תהליכים ותוצרים וכלפי חוץ לשיפור תדמיתו כארגון אחראי. לפיכך, ההחזר על השקעה בתחום האחריות המגדרית צפוי להיות גבוה יותר מהשקעה בכל תחום אחר הקשור לאחריות תאגידית.

מימוש אחריות מגדרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

האחריות המגדרית ניתנת למימוש בתוך ומחוץ הגורם או הארגון המאמץ אותה. פעילות פנימית למימוש האחריות המגדרית יכולה וצריכה לכלול:

  1. ייצוג הולם של נשים בכל תחומי הפעילות ושדרות הניהול (דירקטוריונים ופועלות בניין) או הצבת יעדים קונקרטיים, ברורים ומדידים בהקשר זה (גיוון);
  2. הבטחת נגישות שווה לנשים וגברים למשאבים והזדמנויות ארגוניים, מדיניות אקטיבית למניעת פערי שכר מגדריים (הוגנות);
  3. הטמעת תרבות ארגונית המקבלת ומעריכה את השונות בין גברים ונשים ומכירה בערך הנוצר מייצוג הולם של נשים וגברים בפעילות התאגיד, מניעה וטיפול בהטרדות מיניות (הכלה או הכללה).

הצגת נתונים אודות הנושא המגדרי בדו"חות[9], ובסיכומי הפעילות של הארגון מעידה אף היא על מחויבותו למימוש. המימוש החיצוני של האחריות המגדרית יכול להתבטא במחויבות לשרשרת אספקה אחראית מגדרית. השקעה ותמיכה בחינוך לאוריינות מגדרית יכולים להיות מימוש פנימי וחיצוני של אחריות מגדרית.

לקריאה נוספת

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • Charles Duhigg’s book “Smarter, Faster, Better” 2017

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ או הכלה
  2. ^ למשל הזכות לשוויון
  3. ^ חקיקה הנוגעת לזכויות נשים עובדות
  4. ^ Do good and do well
  5. ^ Pearson, C. M., & Sommer, S. A. (2011). Infusing creativity into crisis management: An essential approach today. Organizational Dynamics, 40, 27–33
  6. ^ “Groups of diverse problem solvers can outperform groups of high-ability problem solvers” PNAS, Vol. 101, no. 46, pp. 16385 – 16389, 2004
  7. ^ “Evidence of a Collective Intelligence Factor in the Performance of Human Groups”, Anita Williams Woolley ,Alex Pentland ,Thomas W. Malone, Christopher F Chabris, Nada Hashmi,, October 2010, Science 330(6004):686-8
  8. ^ https://www.mckinsey.com/featured-insights/diversity-and-inclusion/diversity-wins-how-inclusion-matters https://www.ey.com/en_kw/women-fast-forward/how-gender-equality-can-be-the-answer https://www2.deloitte.com/global/en/pages/about-deloitte/articles/global-gender-impact-report.html https://home.kpmg/xx/en/home/campaigns/2018/12/2018-inclusion-diversity.html
  9. ^ [1]