אנכי שנה-אמון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תות ע'נח אתון (מאוחר יותר תות ע'נח אמון) מקבל פרחים מאנכי שן-פתן (בתמונה היא נראית חשופת שת)

אַנְכֵי שֶׂנָה-אָמוֹן (בהגייה אחרת: עַנְחֵס אֶן-אָמוֹן) (1348-1322 לפנה"ס) מלכת מצרים בשושלת פרעוני השושלת ה-18. השלישית משש הבנות הידועות של אחנתון. הייתה נסיכה מצרית שבשלב כלשהו נישאה לתות ענח' אמון, כפי שאנו יודעים מממצאים בקברו: דיוקן שלה נמצא מצויר על כיסא הזהב שלו, וכן נמצאה תמונה מטקס נישואיהם. משמעות שמה במצרית: חייה הם של אמון. ייתכן שקיימה יחסי גילוי עריות עם סבה, פרעה עי, ממשיכו של תות אנך אמון, וכן עם אביה. בנעוריה נקראה אנכי שן-פתן.

בקבר KV63 שבקרבת קבר אחנתון - ובעל סגנון דומה לקברו, נמצאו שני ארונות מתים, אחד מהם של אשה, חלקי בגדים ותכשיטים, וכן כתובת עם השם 'פתן'. מכאן יש המסיקים שזוהי קברה של אנכי שן-פתן, אולם הקבר נשדד, לא נמצאו מומיות ואין ממצא גנטי שיוכיח זאת.

בקבר תות נמצאו שני עוברים מהפלות. בבדיקות גנטיות הוכח שאלו בניו. בקבר KV21 שבעמק המלכים נמצאו שתי מומיות של מלכות מצריות. אחת המומיות היא אמה של אחד העוברים בקבר תות. אך מהממצא הגנטי בקבר זה, שנחקר החל מ-2010, נמצא שאביה של האשה אם העובר, אינו המומיה שנמצא ב-KV56 ושזוהה עד אז עם עכן-אתון. המסקנה היא אחת משלוש: או שזיהוי המומיה כפרעה עכן-אתון (אחנתון) אינו נכון - ובמקרה זה המומיה היא של אחיו; או שאביה של אנכי אכן לא היה עכן-אתון, בניגוד לרישומים הידועים לנו ממקורות שונים; או שאשה זו - אשת תות והאם של בנם המשותף, היא מלכה לא ידועה, נוספת על אנכי שנה-אמון.

יש הקושרים את ה'שונמית' ו'שולמית' שבשיר השירים עם מלכה זו. [דרוש מקור]

בתרבות[עריכת קוד מקור | עריכה]

המומיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

דמותה של אנכי הונצחה בסרט המומיה משנת 1932, שנוצר לאחר הפרסום וההד הציבורי הרב בעקבות גילוי קברו של תות ענח' אמון. שם אוית שמה כאָנך-אֵס-אֵן-אמוֹן.

דמותה של אנכי הונצחה בסרט המומיה משנת 1999 כאהובתו של אמחותפ, בבימויו ועל פי תסריטו, הבדוי, של סטיבן סומרס, שם היא גולמה על ידי פטרישה ולאסקז. הסרט מהווה מהדורה מחודשת לסרט הקודם בעל אותו השם, ודומה לו במידה רבה אך בעל שוני בעלילה ובדמויות. חלק מהסרט מציג התרחשויות שקרו במצרים בשנת 1290 לפנה"ס בעוד שאנכי חיה בשנים 1348 - 1322 לפנה"ס, דמויות נוספות בסרט לקוחות מתקופות שונות בהיסטוריה המצרית ללא התאמה ביניהן ונראה כי הדמויות אינן קשורות אלא באופן רופף להיסטוריה המצרית, לעיתים בשמן בלבד או בתפקידם. דמותה המשיכה להופיע גם בסרט ההמשך המומיה חוזרת. במהדורה זו אוית שמה כאָנָך-סוּן-אָמוּן או אָנָך-סוּ-נָמוּן.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא אנכי שנה-אמון בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא היסטוריה. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.