לדלג לתוכן

בניית אתר אינטרנט

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

בניית אתר אינטרנט או פיתוח אתר אינטרנטאנגלית: Web Development) הוא עיסוק ומקצוע הכרוך בתכנון, אפיון, עיצוב ובנייה טכנית של אתר אינטרנט. העוסק במקצוע זה עיסוק של קבע נקרא בונה אתרים, ורבים מהעוסקים בו רכשו או רוכשים במהלך עשייתם, ידע בתחומי פיתוח אינטרנט נוספים כגון עיצוב אתרים (Web design), וקידום אתרים (SEO). לאחר השלמת בניית האתר הפועל ועיצובו, התוצר הסופי מועלה לשרת כדי להפכו לנגיש לקהל היעד שלו. רבים מבוני האתרים משתמשים במערכות ניהול תוכן, דוגמת ג'ומלה, דרופל, ו-וורדפרס, לבניית אתריהם, כאשר לכל מערכת היתרונות והחסרונות שלה. מערכות אלה הן למעשה תוכנות אשר מפשטות במקרים רבים את התהליך ומבטיחות תוצר סופי עשיר עם ניהול קל בהמשך.

הרקע המקצועי של העוסקים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

העוסקים בבניית אתרים הם קהל עוסקים מגוון יחסית, שאינו בהכרח חולק מאפיינים כלליים משותפים מלבד ניסיון עם עולם האינטרנט, ויכולת עבודה טכנית עם קוד (תחביר בשפת תכנות מסוימת), תוכנות מחשב, או שניהם. לחלק מהעוסקים רקע אקדמי במדעי המחשב או הסמכה במסגרת של לימודי תעודה בעבודה עם שפות תכנות שונות או תוכנות שונות לבניית אתר (על שני אלו יפורט בהמשך). היות שבפועל עיסוק זה אינו בהכרח דורש ידע פורמלי, והיות וקיים מגוון רחב של טכנולוגיות שונות לבניית אתרים אשר חלקן חופשיות ונגישות לכל דורש ללא תשלום, הרי שאין כל הכרח לרקע אקדמי לעיסוק בבניית אתרים, וגם אין כל תואר ספציפי או לימודי תעודה ספציפיים לבניית אתרים, והתחום, להיבטיו השונים, פתוח לכל המוכשר ללמוד אותו ולפעול בו, בין אם באופן אוטודידקטי, ובין אם במסגרת אחרת.

תכנון ואפיון

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בניית אתר מתחילה לרוב בתכנון או אפיון דרישות האתר, השירותים או התכנים שיוצעו בו ואופן פעולתו והצגתו לגולשי האינטרנט. תכנון ואפיון נכון הם שלבים מרכזיים בבניית אתר אינטרנט. אפיון מדויק של הצרכים, המטרות והקהל היעד יכול להוביל לחוויית משתמש טובה יותר, לייעול הבנייה ולמניעת בעיות בהמשך. כאשר מאפיינים את האתר כראוי, מתחשבים במבנה הדפים, הזרימה הלוגית, הפונקציונליות והתוכן הדרוש. תהליך זה משפיע על כל היבטי הבנייה, החל מבחירת הטכנולוגיות וכלים מתאימים ועד לניהול נכון של משאבים וזמן. אפיון לקוי עלול לגרום לשינויים ותיקונים יקרים בזמן הפיתוח.

שיטות לבניית אתר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

את השיטות לבניית אתר ניתן לחלק לשני ענפים עיקריים, בנייה הנעשית בעיקר על ידי מערכת ניהול תוכן, ובנייה הנעשית בעיקר על ידי קוד.

מערכת ניהול תוכן

[עריכת קוד מקור | עריכה]

מערכת ניהול תוכן (Content Management Systems) היא תוכנה המאפשרת יצירה של תוכן באתר אינטרנט ותחזוקה שלו. תוכנה זו מהוות פלטפורמה וממשק משתמש גרפי לבניית האתר. חלק ממערכות אלו מוצעות ללא עלות, וחלקן אפשריות לשימוש בתשלום, דוגמאות: ויקס, וורדפרס, ג'ומלה, דרופל, ואחרות.

כתיבת תחביר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

שיטה זו מאופיינת בכתיבה של תחביר בשפה מקובלת מסוימת (כגון PHP) אשר האתר הוא היישום הפונקנציונאלי של התחביר הספציפי שנכתב בה. ההבדל בין שיטה זו לקודמתה הוא שעבודה עם תוכנה בונה את הקוד בשביל בונה האתר, במקום שזה יכתוב אותו בעצמו.

אנשים שהם בעלי ידע בתכנות, לפחות בשפת התכנות בה נבנה האתר שלהם, יכולים להכניס שינויים בקוד האתר שהתוכנה בה השתמשו כתבה עבורם ברמת התחביר הבסיסי של האתר. בונה האתר בעצמו או לקוחו, מחליטים יחד על השיטה העדיפה לבניית האתר הספציפי. כיום רבים מהאתרים נבנים על ידי תוכנה, מה שמאפשר ניהול קל שלהם גם על ידי אנשים שאינם בעלי ידע טכני נרחב בתחום זה, כמו למשל, לקוחות של חברות המציעות שירותי בנייה לאנשים החסרים ידע זה. יתרון נוסף בבניית אתר בתוכנה הוא שהיא מאפשרת להכניס את הלקוח עצמו אל תוך עולם הבנייה והשינוי של אתרים, ובכך פותחת בפניו דלתות שונות, אף כאלה הקשורות לאפשרות פרנסה.

אתר סטטי לעומת דינאמי

[עריכת קוד מקור | עריכה]

את אתרי הרשת ניתן לחלק חלוקה גסה לאתרים סטטיים ודינאמיים, כאשר ייתכן ובונה אתרים מסוים יבקש להתמקד בעיסוקו על בניית סוג מסוים כזה של אתרים. ניתן לבנות אתרי וורדפס מגוונים, סטטיים ודינאמיים באמצעות מערכת וורדפרס עצמאית או עם חברה העוסקת בתחום.

שלבים לבניית אתר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

על פי רוב, בניית אתר תתבצע לפי מספר שלבים כלליים היוצרים תוואי כללי לעבודה כולה.

  1. אפיון. בשלב זה, לרוב, בעל האתר מנסח אפיון מסודר, בו הוא מתאר את מהות האתר, השלבים והתהליכים השונים, ויוצר מעין חוברת בה כלל המעורבים בעניין ימצאו מענה.
  2. יצירת סקיצה עיצובית. שלב זה מתמקד בשפה הוויזואלית של האתר. בשלב זה ייקבע לרוב עיצוב האתר, כך ששאר המעורבים בנושא יוכלו לצפות בתצוגה כללית מוקדמת של האתר, כפי שהוא ייראה בסופו של דבר.
  3. בניית האתר. בפועל, עיקר העבודה מתבצעת בשלב זה. העיצוב שנקבע בשלב הקודם הופך בשלב זה לאתר מתפקד, בעוד המתכנתים בונים או מתאימים את הפלטפורמה ומטמיעים את העיצוב, ואנשי התוכן ממלאים את החללים שנועדו לתוכן בטקסטים ותכנים אחרים.
  4. ביצוע בדיקות ו-QA. בשלב זה האתר, למעשה, מוכן, וניתן לבצע בדיקות של תפקודו בצורה פנימית או מול קהל בודקים מסוים. כל השגיאות והתקלות המאותרות בשלב זה ייפתרו עד להשקת האתר.
  5. השקת האתר. בשלב זה האתר "מועלה לאוויר" – האתר יקושר לדומיין או יועלה לשרת המתאים, במסגרת השקתו לקהל הרחב.
  6. קידום ושיפור האתר. לאחר שהאתר כבר עלה לרשת, ניתן לעסוק בתהליכי השיפור והקידום שלו, כולל שיפור מיקומיו במנועי החיפוש השונים, פרסומו, שיווקו והזנת תכנים נוספים לאתר.

בהתאם למטרת האתר לעיתים מבוצעים שלבים נוספים, כגון הבטחת איכות, או שמעורבים בבנייתו אנשי מקצוע, כגון מתכנתים או גרפיקאים. מאחר שאין דרך אחידה לבניית אתר, התהליך יכול לקחת פרק זמן קצר או ארוך, בהתאם לרמת המורכבות הנדרשת. העלויות משתנות ונעות בין חינם לבין חוסר גבול עליון – כתלות בגורמים דוגמת יכולות השרת, עבודת מקים האתר, עיצוב ייחודי, הפלטפורמה הטכנולוגית וכן הלאה.

בדרך כלל, לאחר סיום תהליך בניית האתר, יחלו תהליכים מקבילים של קידום אתרים במנועי חיפוש או פרסום באינטרנט, על מנת להביא לידי מיצוי את היתרון שבבניית האתר.


אבטחת האתר עם תעודת SSL

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כדי להבטיח את אבטחת המידע באתר, חשוב להשתמש בתעודת SSL. תעודה זו מצפינה את המידע שעובר בין השרת למשתמש, ומבטיחה שהנתונים הרגישים, כמו פרטי כרטיסי אשראי או מידע אישי, לא ייפלו לידי גורמים זדוניים. בנוסף, אתרים עם SSL זוכים לדירוג גבוה יותר בגוגל.

נגישות האתר

[עריכת קוד מקור | עריכה]

נגישות לאתר היא מרכיב קריטי להבטחת חוויית גלישה מיטבית לכל המשתמשים, כולל אנשים עם מוגבלויות. אתרים נגישים עומדים בתקנים ומאפשרים לכל אדם להשתמש בהם בקלות.