גארט רייזמן

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
גארט רייזמן
Garrett Erin Reisman
לידה 10 בפברואר 1968 (בן 56)
ניו ג'רזי, ארצות הברית
מידע כללי
בשירות אסטרונאוט בשירות נאס"א
לאום ארצות הבריתארצות הברית אמריקאי
השכלה
עיסוק בעבר מהנדס מכונות
עיסוקים נוספים פרופסור באוניברסיטת דרום קליפורניה, מנהל חטיבת החלל ב־SpaceX
זמן שהייה בחלל 107 ימים, 3 שעות, 15 דקות
זמן שהייה בפעילות חוץ-רכבית 21 שעות 21 דקות
ביוגרפיה בנאס"א גארט רייזמן
משימות
STS-123, ‏STS-124 (משלחת 16, משלחת 17 לתחנת החלל הבינלאומית) ‏STS-132,
עיטורים
מדליית השירות המצויין של נאס"א (2008) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

גארט ארין רייזמן (נולד ב־10 בפברואר 1968) הוא מהנדס יהודי־אמריקאי לשעבר בנאס"א. הוא היה חבר צוות במשלחת ה־15 והצטרף למשלחת ה־16 זמן קצר לפני שהיה חבר במשלחת ה־17 לתחנת החלל הבינלאומית והיה היהודי הראשון ששהה בתחנה. רייזמן שב לכדור הארץ ב־14 ביוני 2008 על הסיפון של המעבורת החלל דיסקברי במשימת STS-124. הוא היה גם חבר משימת STS-132 שטסה לתחנת החלל הבינלאומית במעבורת החלל אטלנטיס. כיום הוא הדירקטור של מבצעי החלל בחברת SpaceX ופרופסור בנושא הכנת אסטרונאוטים והכשרתם באוניברסיטת דרום קליפורניה בבית הספר להנדסה ויטרבי.

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

החיים המוקדמים[עריכת קוד מקור | עריכה]

גארט רייזמן נולד במוריסטאון שבניו ג'רזי וסיים ב־1986 את לימודיו בתיכון פרסיפני וב־1991 סיים את לימודיו בתוכנית של ג'רום פישר בנושא ניהול וטכנולוגיה באוניברסיטת פנסילבניה וקיבל את המאסטר ואת הדוקטורט שלו בהנדסת מכונות מן המכון הטכנולוגי של קליפורניה בשנים 1992 ו־1997 בהתאמה.

קריירה בנאס"א[עריכת קוד מקור | עריכה]

ביוני 2003, שימש רייזמן כאקוונאוט במשימת NEEMO 5 במעבדה התת־ימית "אקווריאוס" כשחי ועבד מתחת לפני המים 14 ימים.

רייזמן הוקצה כחבר צוות ארוך זמן בתחנת החלל הבינלאומית. הוא היה מומחה המשימה 5 על סיפון המשימה STS-123 (במעבורת החלל אנדוור) ב־11 במרץ 2008. לאחר העגינה הוא השתתף בהליכת החלל הראשונה של במשימה. רייזמן נשאר על הסיפון כמהנדס טיסה שני בחלק מהמשלחת מס' 16 לתחנת החלל הבין-לאומית והיה חלק מהמשלחת ה־17. לאחר השלמת המשימה הוא חזר לכדור הארץ בתור מומחה המשימה החמישי במשימת STS-124 ב־14 ביוני 2008. בזמן שהיה בתחנת החלל הבינלאומית הוא ראה שתי מעבורות חלל ואת התקנת החלק קיבו והזרוע הרובוטית Dextre.

רייזמן היה החבר היהודי הראשון בתחנת החלל הבינלאומית. הוא שלח ברכה מהחלל לעם ישראל בחגיגות יום העצמאות ה־60 למדינת ישראל, הוא גם צילם וידאו משעשע באיכות גבוהה של "יום בחייו של חבר צוות תחנת החלל". רייזמן היה חבר צוות במשימה STS-132 בה נסע אל תחנת החלל הבינלאומית על סיפון מעבורת החלל אטלנטיס מה־14 עד ה־26 במאי 2010. הוא השתתף בשתי הליכות חלל במהלך המשימה.

הקריירה שלו אחרי נאס"א[עריכת קוד מקור | עריכה]

ב־4 במרץ 2011 הודיעה SpaceX שרייזמן יצטרף אל החברה כמהנדס בכיר שאחראי על בטיחות האסטרונאוט וביטחון המשימה. לאחר מכן הוא קודם להיות הדירקטור של פעולות הצוות של החברה.

ב-31 במאי 2018 רייזמן הודיע כי יעזוב את תפקידו בחברה אבל יישאר על תקן "יועץ" של החברה, וציין כי לא יוכל לוותר על משרת מרצה לטיסות חלל מאוישות באוניברסיטת דרום קליפורניה הסמוכה.

פעילותו באינטרנט[עריכת קוד מקור | עריכה]

גארט רייזמן הקליט תוכנית יום בחיי, סרטונים על פעולות שנעשות בחלל ורואיין מן החלל.

קשרו עם קרן רמון ואילן רמון[עריכת קוד מקור | עריכה]

במהלך הכשרתו פגש גארט רייזמן את האסטרונאוט הישראלי הראשון, אילן רמון והשניים שמרו על קשר. לאחר מותו של אילן והקמתה של קרן רמון על ידי רונה רמון, רייזמן הגיע להרצות ולדבר על שירותו בחלל ועל חייו לתלמידים מכל רחבי הארץ שלומדים בתוכנית רמון ספייסלאב של קרן רמון.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא גארט רייזמן בוויקישיתוף