היומנים האסטרונומיים הבבליים
היומנים האסטרונומים הבבליים הם אוסף של טקסטים עתיקים הכתובים בכתב היתדות של האימפריה הבבלית המכילים רשומות סדרתיות של תצפיות אסטרונומיות לצד תיעוד של אירועים פוליטיים שונים ותחזיות המבוססות על תצפיות אסטרונומיות. הלוחות מכילים גם מידע נוסף, כמו רשימות מחירים של מוצרים שונים כמו שעורה, צמר, תמרים, וכן מידע על גובה הפרת. כיום הלוחות נמצאים במוזיאון הבריטי[1][2][3].
יש המשערים שהיומנים הללו שמשו כמקור לכרוניקות הבבליות[4].
היסטוריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]הבבלים הבחינו בשלב מוקדם מאוד במחזוריותן של התופעות האסטרונומיות והשתמשו בחישובים מתמטיים בשביל לנבא אותן. הטקסט האסטרונומי המשמעותי העתיק ביותר הידוע הוא לוח 63 מתוך ה"אנומה אנו אנליל" (אנ') ששמו "לוח נוגה של עמי-צדוקה" (אנ'), שמכיל רשימה מסודרת של הזריחה הנראית הראשונה והאחרונה של נוגה לאורך עשרים ואחת שנים. זוהי העדות המוקדמת ביותר לכך שתנועה של כוכב לכת הובחנה כמחזורית.
רישום מסודר של תצפיות ביומנים אסטרונומיים הוחל כנראה בתקופת שלטונו של נבונצר (747—734 לפנה"ס) כאשר הן האיכות והן תדירות של התצפיות השתפרו בהרבה, ומשום כך התחילו האסטרונומים את מנין השנים ששימש אותם לצורך תצפיות אסטרונומיות (הקאנון של תלמי) מתחילת תקופת שלטונו של נבונצר. תצפיות אלו נשתמרו לאורך זמן רב והיו זמינות עדיין בתקופתו של תלמי[1].
היומנים
[עריכת קוד מקור | עריכה]היומנים מקיפים בדרך כלל תקופה של שישה או שבעה חודשים - החצי הראשון או האחרון של השנה על פי הלוח הבבלי. ישנם גם לוחות המקיפים תקופות קצרות יותר - של כמה חודשים או אפילו כמה ימים - ועל פיהם כנראה נערכו היומנים הסטנדרטיים של חצאי השנים. חלק מהיומנים המצויים בידינו היום הם עצמם העתקים מאוחרים מתוך היומנים המקוריים.
היומנים האסטרונומים המצויים בידינו כיום מפוזרים לאורך כ-700 שנה, כאשר העתיק מביניהם הוא קטע יומן משנת 651 לפנה"ס והאחרון משנת 50 לפנה"ס. הפיזור של היומנים לאורך תקופה זו אינו אחיד - מן המאות השישית והשביעית לפני הספירה יש בידינו סך הכל שישה יומנים, ומשנת 385 לפנה"ס התדירות עולה בהרבה, ובסך הכל קיים כיום לפחות קטע אחד מתוך יותר ממאה ושמונים שנים שונות[1].
תרגום
[עריכת קוד מקור | עריכה]תרגומים של היומנים פורסמו בכרכים של Astronomical Diaries and Related Texts from Babylonia בעריכת אברהם זקס והרמן הנגר[2][3][5].
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ 1 2 3 A. Sachs, Babylonian Observational Astronomy, Philosophical Transactions of the Royal Society of London. Series A, Mathematical and Physical Sciences 276, 1974-05-02, עמ' 43-50
- ^ 1 2 Geller, M. J. (1990). "Babylonian Astronomical Diaries and Corrections of Diodorus". Bulletin of the School of Oriental and African Studies, University of London. 53 (1): 1–7. doi:10.1017/s0041977x00021212. JSTOR 618964.
- ^ 1 2 Rochberg-Halton, F. (1991). "The Babylonian Astronomical Diaries". Journal of the American Oriental Society. 111 (2): 323–332. JSTOR 604022.
- ^ Astronomical Diaries באתר livius.org
- ^ Astronomical Diaries and Related Texts from Babylonia, Abraham Sachs and Hermann Hunger (eds.), Wien, Austrian Academy of Sciences.