חשמלאות רכב

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תרשים של מערכת הצתה טיפוסית ברכב בעל מנוע בעירה פנימית.
תמונת סליל הצתה; רכיב חשמלי זה אחראי להגביר את המתח החשמלי ההתחלתי (12 וולט בדרך כלל) למתח גבוה יותר.

חשמלאות רכב[1] היא מקצוע המהווה התמחות ספציפית של תחום החשמלאות בנוגע לאבחון וטיפול בבעיות חשמליות בכלי תחבורה ממונעים (לרוב יבשתיים בעלי ארבעה גלגלים או כלי שיט [2] ולעיתים כלי טיס). העוסק במקצוע זה מכוּנה לרוב חשמלאי רכב.[3]. להבדיל ממכונאות רכב, זהו תחום התמחות ספציפי בענף החשמלאות. התחום נוצר מרגע שילובן של מערכות חשמל באמצעי תחבורה. התחום התרחב ככל שהתווספו רכיבים כאלה ועד הפיכתו לתחום רחב עוד יותר עם הכנסתן של מכוניות היברידיות ורכבים חשמליים לשוק.

הסדרה והכשרה[עריכת קוד מקור | עריכה]

אלטרנטור הוא רכיב חשמלי מרכזי ברכבים עם מנוע בעירה פנימית; אנרגיית התנע של צירו גורמת לו לטעון את מצבר הרכב שאחראי בעצמו על תקינות הרכב.

מקצוע חשמלאות הרכב נלמד במסגרת לימודי תעודה ומכוון, לרוב, לקהל יעד שיש לו רקע באחד מתחומי האלקטרוניקה או המכונאות (בפרט מכונאות רכב כללית). תוכנית הלימוד כוללת הכרות כללית עם המכניקה של כלי רכב, פירוט על החלקים השונים המאפשרים את השינוע, מבוא רלוונטי וממוקד לתורת החשמל, והוא בהדרגה מסתעף ללימודים תאורטיים ומעשיים על מערכת החשמל הטיפוסית בכלי הרכב, למידה על האינטגרציה שבין רכיביה, הכרה תאורטית ומעשית (הכרות, פירוק והרכבה) של רכיבים חשמליים, קריאת תוכניות חיווט[4], ובחינות גמר.

העוסקים במקצוע עושים זאת כעצמאיים ו\או כשכירים, לרוב דרך מוסך או מוסך נייד, ובין יתר עיסוקיהם מבצעים דיאגנוזה[4] לבעיות חשמל שונות ומגוונות, וכן טיפול, המתבטא למשל בחיווט[4], הגדרת-רכיבים, וכן תיקון וחידוש רכיבים ומערכות חשמליות שונות ברכב. חשמלאי רכב מוסמך מוכשר אף לתקן רכיבים חשמליים שונים המהווים חלק אינטגרלי ממערכת המיכון של מנוע הרכב, כגון מתנע (סטרטר), מחולל (אלטרנטור), מפלג (דיסטרבוטור), ועוד, או לחלופין, רכיבים חשמליים הקשורים לנוחות הנוסעים (דוגמת תאורת פנים, חלונות, טלוויזיה, ועוד).

מקצוע חשמלאות הרכב בדרך כלל מוסדר בחוק במדינות השונות והוא הוסדר בישראל בפיקוח משרד התמ"ת והתחברה. העוסקים בו הם בדרך כלל בעלי "סוג 1" או "סוג 2" (דרגות הסמכה שונות). הבחינות הארציות להכשרה כללית במקצוע הן נכון לשנת 2014 במסגרת משרד התמ"ת[5], ובחינות ההסמכה לניהול מוסך לבעיות חשמל הן בידי משרד התחבורה.[6] בישראל נלמד המקצוע בעיקר במכללות פרטיות המכינות את המעוניינים ללמודו לבחינות ארציות, בדרך כלל מטעם משרד התמ"ת ואם מדובר בבעלי מוסכים (שאינם ניידים) אזי מטעם משרד התחבורה.

מומחיות ספציפית[עריכת קוד מקור | עריכה]

רוב חשמלאי הרכב עוסקים במכוניות, ומיעוטם עוסקים במשאיות, אוטובוסים, רכבות, כלי שיט וכלי טיס. ברכבים קומפקטיים או ייעודיים, כגון רכבים דו-גלגליים, טרקטורונים ורכבי משא כגון טרקטורים, קיים יישום מופחת של תחום זה, בשל המיעוט היחסי של רכיבים חשמליים ברכבים כאלה, או בשל הקלות לטפל בהם, מה שמאפשר זאת במקרים רבים גם לאנשים שאינם בעלי הכשרה ספציפית בחשמלאות רכב.

קיימים כמה סוגי מומחיות בתחום זה, וחשמלאי הרכב בעצמם עשויים להתמקד בכיוון מסוים בהכשרתם המעשית, למשל, בעוד שאחד אולי יבחר לעסוק בהיבט הבסיסי יותר של התחום הנוגע להנעה, מיכון, ותאורת הרכב, שני עלול לבחור להתמקד במאפיינים קומפורטיביים יותר (כלומר, הנוגעים לנוחות הנוסעים ברכב) כגון מערכת תקשורת, שמע, טלוויזיה, ושלישי אולי יבחר לעסוק במערכות מיגון לרכב (כנגד פריצות). יש העוסקים אך ורק בדיאגנוסטיקה ממוחשבת (מטרת עיסוק זה לאתר בעיות ברכיבים בעלי מידע ממוחשב), ועוד.

ראו גם[עריכת קוד מקור | עריכה]

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

  • James E. Duffy, "Auto electricity and electronics technology", Goodheart-Willcox Co., Dec 12, 1995, ISBN 9781566370530.
  • Automobile Electrical and Electronic Systems, Tom Denton, Routledge, Jul 4, 2013, ISBN 9781136073823.

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ נפוץ באנגלית כ"Auto Electricity", אם כי יש הכותבים גם Automotive Electricity, או Vehicle Electricity, תלוי בצורת השם המקובלת בכל מדינה דוברת אנגלית.
  2. ^ דוגמת אופנועי ים, סירות מנוע ויאכטות.
  3. ^ Auto electrician
  4. ^ 1 2 3 מבוא למקצוע חשמלאות הרכב, בשירות התעסוקה הרשמי של ממשלת בריטניה (National Career Service). תקציר הדף: As an auto electrician you would fit and repair electrical and electronic systems in motor vehicles. As vehicles become more advanced the amount of electronic systems in them is increasing. To be an auto electrician, you will need good practical skills. You will need good problem-solving skills. You will also need to be able to read electrical wiring plans. You could get into this career through an Apprenticeship scheme. To get on to an Apprenticeship, you would normally need four GCSEs but this varies depending on the college or training provider.
  5. ^ קורס חשמלאי רכב – לימודי חשמלאות רכב; לימודים בישראל.
  6. ^ אתר משרד הכלכלה הישראלי - האגף להכשרה מקצועית ופיתוח כח אדם (ראשי > חוקת מסלולים ומקצועות > מקצועות רישוי והסמכה).