לדלג לתוכן

יהודי עם אווז

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יהודי עם אווז
Evreu cu gâscă
מידע כללי
צייר ניקולאיה גריגורסקו עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך יצירה 1880 עריכת הנתון בוויקינתונים
טכניקה וחומרים צבעי שמן על בד
ממדים בס"מ
רוחב 75 ס״מ עריכת הנתון בוויקינתונים
גובה 43 ס״מ עריכת הנתון בוויקינתונים
נתונים על היצירה
זרם אמנותי אימפרסיוניזם עריכת הנתון בוויקינתונים
מיקום המוזיאון הלאומי לאמנות של רומניה
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יהודי עם אווז (ה)[1]רומנית: Evreu cu gâscă) הוא ציור שמן של ניקולאה גריגורסקו. אין על הציור תאריך, אך מקובל, על סמך בול ההכנסה שמצויר בו והצגת הציור בתערוכה בסלון הרשמי של פריז ב-1880, שצויר באותה שנה. נושא הציור ותוכנו מפורשים בדרך כלל כביקורת על מצב היהודים חסרי האזרחות ברומניה של התקופה ועל השחיתות השלטונית.

המעמד האזרחי-משפטי של יהודי רומניה העסיק רבים ברומניה ומחוץ לה במשך דורות, והיה נתון לשינויים. באוקטובר 1879 נענתה רומניה ללחצים ושינתה את סעיף 7 בחוקתה ולאחר השינוי הסעיף קבע: "השוני באמונות הדתיות ובהשקפות אינו מהווה ברומניה מכשול בהשגת הזכויות האזרחיות והפוליטיות ובשימוש בהן". לקבלת אזרחות התנאים הבאים:

  • הגשת בקשה לשלטון ובה יפורטו ההון העצמי, משלח היד והרצון לדור ברומניה
  • ותק של עשר שנות מגורים ברומניה והוכחה להיותו מועיל למדינה

הבקשות נזקקו לאישור בתי המחוקקים של רומניה, כל אחת בנפרד. תהליך ההתאזרחות של היהודים הפך למסלול ביזוי וסחיטת טובות הנאה עם מעט מאוד סיכויי הצלחה. על רקע זה צייר הצייר הרומני הנודע, ניקולאה גריגורסקו, ציור שמן של היהודי עם אווז. התמונה הוצגה ב-1880 בתערוכה בפריז והשם המקורי היה: Juif moldave allant demander la naturalisation à l'Assemblée roumaine ("יהודי ממולדובה בדרכו לפרלמנט הרומני, כדי לבקש התאזרחות"). זו לא הייתה פעם ראשונה שגריגורסקו צייר יהודים דתיים, אך הפעם, בנוסף לאווז, היהודי מחזיק בידו מכתב-בקשה מבויל בבול הכנסה, שניתן לקרוא את הכתוב עליו: המכתב מופנה לנשיא ולחברי בית המחוקקים. כלכלתם של יהודי מולדובה הייתה מבוססת במידה רבה על גידול אווזים ואכילת בשרם ושומנם. הציור הוא למעשה התייחסות אירונית של גריגורסקו לתהליך ההתאזרחות - בעיני הצייר, היהודי העני והתמים מבקש התאזרחות ומביא את האווז כדמי שלמונים לקידום התהליך. הציור זכה לתהודה גדולה, אך לא כל המביטים בו מתעמקים במכתב ובמשמעותו[2].

לאחר סגירת התערוכה של 1880 הציג גריגורסקו, ב-1887, את התמונה בתערוכת היחיד שפתח בפריז, בשדרת האיטלקים (אנ') ולאחר מכן הוצג בתערוכה ברומניה. בתערוכה ברומניה ביקר הרומני העשיר ביותר באותה תקופה, גאורגה קנטאקוזינו, שקנה את התמונה תמורת 8,000 מטבעות זהב, המחיר המוערך בתקופה המודרנית בכ-90,000 אירו. כעת התמונה היא בבעלות המוזיאון הלאומי לאמנות של רומניה (אנ').

ציור יהודים היה נושא חביב במיוחד על גריגרסקו והוא יצר תמונות נוספות המנציחות יהודים, כשהמודלים שלו היו יהודי חבל מולדובה ויהודי גליציה, אליה נסע שלוש פעמים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ בעברית ברירת המחדל היא אווז, בזכר, אך ברומנית ברירת המחדל היא אווזה, בנקבה - אין לראות בכך ידיעה ממשית על מין העוף.
  2. ^ אנדריי אוישטאנו, "מדוע יהודי רומניה הם אחרים" (ברומנית)