לדלג לתוכן

יוג'ין דבס

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יוג'ין דבס
Eugene V. Debs
לידה 5 בנובמבר 1855
טרה האוט, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
פטירה 20 באוקטובר 1926 (בגיל 70)
אלמהרסט, ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מדינה ארצות הברית עריכת הנתון בוויקינתונים
מקום קבורה Highland Lawn Cemetery עריכת הנתון בוויקינתונים
מפלגה המפלגה הסוציאליסטית של אמריקה, Social Democracy of America, המפלגה הדמוקרטית, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית של אמריקה עריכת הנתון בוויקינתונים
חבר בית הנבחרים של אינדיאנה
8 בינואר 1885 – 6 בינואר 1887
(שנתיים)
נציבה מוניציפלית טרה האוט
1879–1883
(כ־4 שנים)
פרסים והוקרה
היכל התהילה של העבודה (1990) עריכת הנתון בוויקינתונים
חתימה עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

יוג'ין ויקטור דבס (Eugene Victor Debs; ‏5 בנובמבר 185520 באוקטובר 1926) היה מנהיג פועלים ופוליטיקאי אמריקאי. היה מועמד לנשיאות ארצות הברית חמש פעמים מטעם המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית בתחילת המאה ה-20. אחד ממייסדי ארגון פועלי התעשייה של העולם (IWW), מאיגודי העובדים המשפיעים והמוכרים בארצות הברית בתחילת המאה ה-20.

בצעירותו עבד כפועל רכבת. החל לפעול במסגרת האיגוד המקצועי של פועלי הרכבת האמריקאים. נבחר למזכיר האיגוד המקצועי של מסיקי הקטרים. בעקבות מעורבות בוטה ולעיתים אף בכוח צבאי של הממשלה ומערכת המשפט האמריקאית לטובת המעסיקים במספר שביתות (בראשן שביתת פולמן), חל שינוי בהשקפותיו והוא הפך לסוציאליסט מתוך הכרה.

דבס החל לפעול במסגרת המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית. הוא היה מועמדה בבחירות לנשיאות ארצות הברית כחמש פעמים, וקיבל כמה מאות אלפי קולות מצביעים בכל פעם. דבס נהג לנסוע ברחבי ארצות הברית בקרון רכבת עטור דגלים אדומים. במערכת הבחירות של 1912 קיבל כתשע מאות אלף קולות ובבחירות ב-1920 קיבל כתשע מאות ועשרים אלף קולות. אלו היו ההישגים האלקטורליים הגדולים ביותר של המפלגה הסוציאליסטית האמריקאית, אך אלו היו רק כשישה אחוזים בלבד מקולות המצביעים.

דבס גם נמנה עם ששת המייסדים של איגוד פועלי התעשייה של העולם, שהיה מאיגודי העובדים החזקים ביותר בארצות הברית של תחילת המאה ה-20. איגוד עובדים זה היה שונה באופיו ובהשקפותיו מפדרציית העבודה האמריקאית של סמואל גומפרס. האיגוד לא דגל במשא ומתן קיבוצי, אלא היה בעל מאפיינים אנרכיסטיים ודגל בחרם, חבלה ושביתות כחלק ממלחמת המעמדות. כמו כן כלל איגודו של דבס גם פועלים בלתי מיומנים.[1] לימים הגיע דבס לקרע עם חבריו להנהגת הארגון עקב השתתפותו בבחירות לנשיאות ופעילותו בתחום הפוליטי.[2]

דבס התנגד נחרצות למעורבות אמריקאית במלחמת העולם הראשונה. בשנת 1918 הוא אף נשפט, הורשע ונשלח לעשר שנות מאסר על נאום אנטי מלחמתי שנשא במסגרת משפט הראווה של הנהגת ה-IWW מ-1917.[3] הוא שוחרר כעבור שלוש שנים לאחר המתקת עונשו על ידי נשיא ארצות הברית וורן הרדינג (במהלך מאסרו התמודד בפעם החמישית לנשיאות ארצות הברית, ב-1920, מתוך כותלי בית הכלא).

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא יוג'ין דבס בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ בניגוד לנורמה שהייתה נהוגה בארצות הברית של איגודי פועלים לפי מומחיות ספציפית, מצב שלא איפשר לעובדים לא מיומנים (כגון סבלים ועובדי חווה נודדים) להיות מאוגדים תחת איגוד או גילדה שתדאג לאינטרסים שלהם
  2. ^ היה ויכוח ארוך בקרב חברי הארגון בנוגע לדרך הפעולה העדיפה. האם עליהם לארגן כמה שיותר עובדים ולצרפם לאיגוד, תוך הקפדה על שביתות ותמיכה לעובדים במצוקה, או שמא עליהם ללכת לדרך פעולה במימד הפוליטי לרבות ריצה לראשות העיר, הסנאט הקונגרס ועוד. בעקבות ויכוחים אלו דניאל דה ליאון פרש ב-1908 והקים ארגון מתחרה בשם ה-IWW הצהוב שבו המימד הפוליטי קיבל ביטוי משמעותי יותר.
  3. ^ הנהגת ארצות הברית התנגדה בחריפות לארגון ה-IWW ולאידאולוגיה הקומוניסטית שלו, ומרגע כניסת ארצות הברית למלחמת העולם הראשונה, נחקק חוק הריגול, שמאפשר העמדה לדין של כל מי שמפריע למאמצי המלחמה האמריקאיים. תחת הגדרה רחבה זו נכללו גם אמירות אנטי מלחמתיות או הצהרות כנגד הלגיטימיות של המלחמה. מאחר שאיגוד פועלי התעשייה התנגד למלחמה בגלוי, היה זה קל למדי להעמיד לדין 166 ממנהיגי הארגון ברחבי אמריקה. מתוכם לבסוף רק 101 הופיעו בבית המשפט, 20 מקרב אנשי ההנהגה הבכירה של הארגון קיבלו עונשי מאסר של בין 10–25 שנה, והשאר הורשעו לפחות לשנת מאסר אחת וקנס כספי.