לדלג לתוכן

לפידודנדרון

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
קריאת טבלת מיוןלפידודנדרון

תקופה
קרבון
מיון מדעי
ממלכה: צומח
מערכה: שרכים
מחלקה: ליקופודים
סדרה: לפידודנדרידים
משפחה: Lepidodendraceae
סוג: לפידודנדרון
מינים
  • L. aculeatum
  • L. batovii
  • L. obovatum
  • L. whitehillianum
שם מדעי
Lepidodendron
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

לפידודנדרון (שם מדעי: Lepidodendron; מיוונית: "λεπίς" - קנה מידה ו-"δένδρον" - עץ) הוא סוג פרהיסטורי של צמח קדום מקבוצת הליקופודים, הקרובה מעט לשרכים או לטחבים.

צמח זה היה גדול בהרבה מקרוביו החיים כיום והגיע לגובה של 40 או אף 50 מטרים ולקוטר גזע של 1 או 2 מטרים ודמה במראהו לעץ אף שהיה בעל קשקשים[1]. הוא היה קרובו של הצמח סיגילריה, שחי בצורה דומה.

צמח זה התקיים רק במשך הקרבון שהיה עשיר בחמצן. הצמחים התקיימו בדומה למספר מחטניים כמו אשוח או אשוחית, ששגשגו רק לאחר היעלמם אך היו בעלי מחזור חיים דומה. למרות שלא היו לצמח עלים רחבים, גזעים ואף לא ענפים היו לו גבעולים רחבים עם מערכת הובלת נוזלים (אנ') חד-פנימית וכן אצטרובלים קדומים שחלקם התאבנו.

צמחים קדומים אלה התקיימו בביצות הקדומות באזורים טרופיים או סובטרופיים, אשר היו בעבר נרחבים יותר. המאובנים שלו נמצאו צפונה עד שפיצברגן ודרומה עד אמריקה הדרומית והם תוארו למדע ב-1820 בידי החוקר הצ'כי קספר מריה פון שטרנברג (אנ'). הצמחים נכחדו עם סיום הקרבון ותחילת הפרם, אז החמצן של הביצות החל להתמעט והאזור החל להתייבש. את מקומם של צמחים אלה החליפו עצים אמיתיים כמו מחטניים שהתאימו למצבי יובש.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא לפידודנדרון בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ A. V. Lopatin (2012). Палеонтологический музей имени Ю.А. Орлова (The Orlov Museum of Paleontology). Moscow: PIN RAN. p. 56. ISBN 978-5-903825-14-1. Retrieved 2020-10-05.