מבחן אינטליגנציה וכסלר למבוגרים
מבחן האינטליגנציה וכסלר למבוגרים (באנגלית: Wechsler Adult Intelligence Scale, ראשי תיבות: WAIS) הוא מבחן שנועד לבדוק אינטליגנציה (מנת משכל) של מבוגרים, החל מסוף גיל ההתבגרות. הוא אחד מתוך סדרת מבחני אינטליגנציה שפותחו בידי הפסיכולוג היהודי-אמריקאי דייוויד וכסלר, עבור גילאים שונים (המבחנים האחרים הם מבחן האינטליגנציה וכסלר לילדים ומבחן וכסלר לילדי הגן). וכסלר פרסם את הגרסה הראשונה של המבחן ב-1955, ומאז עבר המבחן מספר שיפורים, שנמשכו גם לאחר מותו של וכסלר. כיום משמשת הגרסה הרביעית של המבחן, WAIS-IV, שפורסמה ב-2008 (על ידי חברת "פירסון"[1]).
פיתוח המבחן
[עריכת קוד מקור | עריכה]דייוויד וכסלר פיתח תחילה ב-1938 במסגרת עבודתו בבית החולים בלוויו, סוללת מבחני משכל בשם "סולם האינטליגציה וכסלר-בלוויו" (Wechsler-Bellevue Intelligence Scale, WBIS). במקור היו מבחנים אלו מיועדים למדוד אינטליגנציה אצל מבוגרים מתוך פרספקטיבה קלינית. WBIS היה מבחן האינטליגנציה המתוקנן הראשון, והוא הפך למבחן נפוץ, במיוחד לאחר ששימש במסגרת צבא ארצות הברית במהלך מלחמת העולם השנייה.
וכסלר הגדיר את האינטליגנציה כיכולת גלובלית שאינה תכונה יחידה, אלא מכלול של תכונות אנושיות. הוא טען כי אינטליגנציה נורמטיבית היא ערך ממוצע המתייחס לקבוצת אנשים, ערך שנקבע כ-100, וסטיית התקן נקבעה כ-15.
ב-1949 פרסם וכסלר את סולם האינטליגנציה וכסלר לילדים (WISC), ולאחריו פרסם בשנת 1955 גרסה למבוגרים: סולם האינטליגנציה וכסלר למבוגרים (WAIS). למבחן היה מבנה זהה למבחן הילדים, אשר עבר שינוי כדי להתאימו לקבוצות האוכלוסייה השונות.
במהדורה הראשונה של המבחן עלו מספר בעיות, הקשורות בעיקר לגודל המדגם הנורמטיבי שלפיו תוכננו ההתפלגות הנורמלית והנורמות של המבחן (על פיהן הושוו תוצאות ביצועיו של כל נבדק), למידת הייצוגיות שלו עבור מגוון קבוצות באוכלוסייה, ולמהימנות תת-המבחנים שלו. רוב הבעיות טופלו בגרסה המתוקנת של המבחן, WAIS-R, שפורסמה ב-1981. גרסאות חדשות של המבחן פורסמו גם בהמשך, האחרונה בהן היא WAIS-IV מ-2008.
העברת המבחן
[עריכת קוד מקור | עריכה]החל מהמהדורה המתוקנת של המבחן מ-1981, מחולק המבחן באופן בסיסי לשני מרכיבים מרכזיים שנבדקים - סולם מילולי וסולם ביצועי, ובהן נכללים יחדיו 11 תתי-מבחנים:
- סולם מילולי
- ידיעות - כולל שאלות ידע כללי מגוון.
- זכירת ספרות - הנבדק צריך לחזור על רשימת ספרות שמוצגת בפניו בעל פה (3-9 ספרות), ובחלק השני הוא צריך לחזור על רשימת ספרות בסדר הפוך מזה בו הוקראה לו (2-8 ספרות).
- אוצר מילים - כולל מילים שהנבדק צריך להסביר את משמעותן.
- חשבון - בעיות חשבוניות ברמת בית הספר היסודי, שהנבדק צריך לפתור בעל פה.
- הבנה - שאלות לגבי האופן בו צריך לפעול במצבים ונסיבות מסוימים, מדוע צריך לפעול בדרכים מסוימות בחיי היומיום ועוד.
- צד שווה - הנבדק צריך להסביר במה דומים שני דברים המוצגים בפניו, מה משותף להם.
- סולם ביצועי
- השלמת תמונות - הנבדק צריך לומר מה החלק החסר בכל תמונה המוצגת בפניו בכרטיסים.
- סידור תמונות - הנבדק צריך לסדר בסדר הנכון סדרת תמונות המוצגת בפניו בכרטיסים, כך שהן יספרו סיפור.
- סידור קוביות - הנבדק מקבל מספר קוביות זהות שחלק מפאותיהן צבועות באדום, חלק בלבן, וחלק חצי אדום וחצי לבן. הוא צריך להרכיב באמצעותן מבנים שונים, כפי שמוצגים בפניו בכרטיסים המתארים שרטוטים של דגם באדום-לבן.
- הרכבת עצמים - הנבדק נדרש להרכיב גזירי קרטון המוצגים בפניו לתמונה של חפץ מוכר.
- קידוד - בהתאם למפתח של 9 סמלים פשוטים המזווגים ל-9 ספרות, הנבדק נדרש למלא במהירות סמלים רבים ככל האפשר שיותאמו לכל ספרה בדף המבחן.
מרבית המבחנים והשאלות מוצגים בדרגת קושי עולה. חלק מהם מושפעים ממהירות ביצוע, ובהם הנבדק מקבל ניקוד הן בהתאם למספר הפריטים עליהם ענה נכונה והן לפי הזמן שנדרש כדי לסיים את ביצועו של כל פריט.
לאחר העברת המבחן, הבוחן נותן ציונים לכל פריט ומסכם את הנקודות בכל תת-מבחן. לאחר מכן הוא מעביר את ציוני הגלם של כל תת-מבחן לסולם ניקוד משותף (שיאפשר השוואה בקבוצת התייחסות קבועה), וזאת על פי טבלאות של ציוני תקן על פי נורמות של כל קבוצת גיל. סיכום ציוני התקן של תתי המבחנים בכל סולם (מילולי / ביצועי), והשוואתו לטבלה נוספת, מאפשר מתן ציון של מנת משכל מילולית, ביצועית וכללית של הנבדק. הבוחן כותב בסיום ההעברה דוח המפרט את ציוני התקן ומנות המשכל, ומפרש באופן מילולי את התוצאות.
מבנה המבחן
[עריכת קוד מקור | עריכה]במהדורת WAIS-R (1981) חולקו תתי המבחנים לסולם מילולי וביצועי, שנועדו לברר יכולות מילוליות בהשוואה לביצועיות של הנבדק, ולברר את נקודות החוזק והחולשה שלו בהשוואה בין תתי המבחנים. במהדורת WAIS-III (1997) חולקו כל אחד מהסולמות האלו לשני מרכיבים נוספים - "אינדקסים". כן נוספו שלושה תתי מבחנים חדשים והוסרו המבחנים סידור תמונות והרכבת עצמים. בנוסף ניתנה אפשרות להעביר מבחן מסוים כתחליף אם עולה בעיה בהעברת המבחנים האחרים לנבדק בתוך אותו אינדקס.
- סולם מילולי
- הבנה מילולית - כולל תתי המבחנים ידע כללי, צד שווה ואוצר מילים; תחליף אפשרי - הבנה
- זיכרון עבודה - כולל תתי המבחנים חשבון וזכירת ספרות; תחליף אפשרי - רצף אותיות מספרים
- סולם ביצועי
- ארגון תפיסתי - כולל תתי המבחנים סידור קוביות, השלמת תמונות ומטריצות (מבחן בו הנבדק צריך להשלים תבנית צורנית המוצגת בפניו, באמצעות הצבעה על אחת מתוך חמש אפשרויות להשלמתה)
- מהירות עיבוד - כולל תתי המבחנים קידוד ואיתור סימנים (מבחן בו הנבדק צריך לחפש מתוך קבוצת סמלים האם מופיע אחד משני סמלים שמוצגים לו בתחילת הפריט)
במהדורה האחרונה של המבחן, WAIS-IV (2008), נותרו רק ארבעת האינדקסים והוסרו הרעיונות של סולם מילולי וביצועי. בנוסף לאינדקסים, מחושבים ציון IQ כללי של כלל הסולמות יחדיו, וציון יכולת כללית המבוסס על ששת תתי המבחנים של הבנה מילולית וארגון תפיסתי בלבד. במהדורה זו שוב נוספו שלושה מבחנים וחלק הפכו לתחליפים:
- הבנה מילולית - כולל תתי המבחנים ידע כללי, צד שווה ואוצר מילים; תחליף אפשרי - הבנה
- זיכרון עבודה - כולל תתי המבחנים חשבון וזכירת ספרות; תחליף אפשרי - רצף אותיות מספרים
- ארגון תפיסתי - כולל תתי המבחנים סידור קוביות, מטריצות ופאזל חזותי; תחליף אפשרי - השלמת תמונות ושקילת דמות
- מהירות עיבוד - כולל תתי המבחנים קידוד ואיתור סימנים; תחליף אפשרי - ביטול
ראו גם
[עריכת קוד מקור | עריכה]לקריאה נוספת
[עריכת קוד מקור | עריכה]- אן אנסטאזי, מבחנים פסיכולוגיים, מהדורה שישית (1990), האוניברסיטה הפתוחה; סולמות וקסלר - עמ' 237-231.
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- WAIS-IV ו-WAIS-III, באתר חברת "פירסון"
- אורית כהן ודנה פרידמן, מבחן וקסלר, באתר הספרייה הווירטואלית של מטח
- מבחן וקסלר למבוגרים, עמ' 27-24, מבוא לפסיכולוגיה, יחידה 12-10. 1990, האוניברסיטה הפתוחה
- WAIS-III, באתר אוניברסיטת סאות'איסטרן
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ^ הודעה לעיתונות של חברת "פירסון" על הוצאת WAIS-IV, 28 באוגוסט 2008 (באנגלית)