N-יה סדורה – הבדלי גרסאות

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
תוכן שנמחק תוכן שנוסף
Addbot (שיחה | תרומות)
מ בוט: מעביר קישורי בינויקי לויקינתונים - d:q600590
הגהה
שורה 1: שורה 1:
{{שם שגוי|{{כ}}n-יה סדורה}}
{{שם שגוי|{{כ}}n-יה סדורה}}
ב[[מתמטיקה]], '''n-יה סדורה''' (או פשוט '''n-יה''', מבוטא "אֱנִיָּה") הוא אוסף של n [[איבר (מתמטיקה)|איברים]] (כש-n [[מספר טבעי]] כלשהו), לא בהכרח שונים, המסודרים לפי סדר. ל-n-יות עד עשר יש שם עברי מתאים: 2-יה נקראת זוג, 3-יה היא שלישייה או שלשה, 4-יה היא רביעייה, 5-יה היא חמישייה וכן הלאה. כשאוגדים איברים ב[[קבוצה (מתמטיקה)|קבוצה]] אין חשיבות לסדר, והשאלה היחידה היא האם איבר שייך או לא שייך לקבוצה; לכן לא ניתן לחזור על אותו איבר פעמיים. בניגוד לכך, ב-n-יה סדורה יש חשיבות לסדר הרכיבים, ויש אפשרות לחזור על איבר יותר מפעם אחת.
ב[[מתמטיקה]], '''n-יה סדורה''' (או פשוט '''n-יה''', מבוטא "אֵנִיָּה") הוא אוסף של n [[איבר (מתמטיקה)|איברים]] (כש-n [[מספר טבעי]] כלשהו), לא בהכרח שונים, המסודרים לפי סדר. ל-n-יות עד עשר יש שם עברי מתאים: 2-יה נקראת זוג, 3-יה היא שלישייה או שלשה, 4-יה היא רביעייה, 5-יה היא חמישייה וכן הלאה. כשאוגדים איברים ב[[קבוצה (מתמטיקה)|קבוצה]] אין חשיבות לסדר, והשאלה היחידה היא האם איבר שייך או לא שייך לקבוצה; לכן לא ניתן לחזור על אותו איבר פעמיים. בניגוד לכך, ב-n-יה סדורה יש חשיבות לסדר הרכיבים, ויש אפשרות לחזור על איבר יותר מפעם אחת.


n-יות מסומנות בצורה <math>\ (a_1,\dots,a_n)</math>. שתי n-יות <math>\ (a_1,\dots,a_k)</math> ו-<math>\ (b_1,\dots,b_m)</math> שוות [[אם ורק אם]] <math>\ m=k</math> ולכל <math>1 \le i \le k</math> מתקיים <math>\ a_i=b_i</math>.
n-יות מסומנות בצורה <math>\ (a_1,\dots,a_n)</math>. שתי n-יות <math>\ (a_1,\dots,a_k)</math> ו-<math>\ (b_1,\dots,b_m)</math> שוות [[אם ורק אם]] <math>\ m=k</math> ולכל <math>1 \le i \le k</math> מתקיים <math>\ a_i=b_i</math>.

גרסה מ־12:49, 8 ביוני 2015

במתמטיקה, n-יה סדורה (או פשוט n-יה, מבוטא "אֵנִיָּה") הוא אוסף של n איברים (כש-n מספר טבעי כלשהו), לא בהכרח שונים, המסודרים לפי סדר. ל-n-יות עד עשר יש שם עברי מתאים: 2-יה נקראת זוג, 3-יה היא שלישייה או שלשה, 4-יה היא רביעייה, 5-יה היא חמישייה וכן הלאה. כשאוגדים איברים בקבוצה אין חשיבות לסדר, והשאלה היחידה היא האם איבר שייך או לא שייך לקבוצה; לכן לא ניתן לחזור על אותו איבר פעמיים. בניגוד לכך, ב-n-יה סדורה יש חשיבות לסדר הרכיבים, ויש אפשרות לחזור על איבר יותר מפעם אחת.

n-יות מסומנות בצורה . שתי n-יות ו- שוות אם ורק אם ולכל מתקיים .

המקרה השימושי ביותר הוא זה שבו n=2, ואז מדובר בזוג סדור. מזוגות סדורים אפשר לבנות באופן פורמלי כל n-יה סדורה, באינדוקציה: ה-n-יה שווה, על-פי ההגדרה, לזוג סדור, שרכיבו הראשון הוא , ורכיבו השני הוא ה-(n-1)-יה הסדורה . אפשרות פורמלית אחרת היא לראות ב-n-יה פונקציה מן הקבוצה . בהתאם לכך, את קבוצת ה-n-יות הסדורות של איברי קבוצה A מסמנים .

מעל כל שדה F ולכל מספר טבעי n, אוסף ה-n-יות הסדורות מהווה מרחב וקטורי סטנדרטי; פעולת החיבור מוגדרת כחיבור רכיב רכיב וכפל בסקלר מוגדר ככפל כל רכיב בסקלר. ה-n-יות במקרה זה נקראות וקטורים.