לדלג לתוכן

מי הזיז את הגבינה שלי?

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
מי הזיז את הגבינה שלי?
Who Moved My Cheese?
מידע כללי
מאת ספנסר ג'ונסון
שפת המקור אנגלית עריכת הנתון בוויקינתונים
סוגה מוטיבציה ועזרה עצמית
נושא שיפור עצמי עריכת הנתון בוויקינתונים
הוצאה
הוצאה G. P. Putnam's Sons עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הוצאה 1998
מספר עמודים מהדורה ראשונה - 105
מהדורה שנייה - 95
הוצאה בעברית
הוצאה מהדורה ראשונה - הוצאת פקר
מהדורה שנייה - הוצאת מטר
תאריך מהדורה ראשונה - 1998
מהדורה שנייה - 2009
תרגום מהדורה ראשונה - דורית לנדס
מהדורה שנייה - עמית יריב
קישורים חיצוניים
הספרייה הלאומית 003485876, 002708325, 001825278, 002361093, 002678091
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

מי הזיז את הגבינה שלי? הוא ספר מוטיבציה ועזרה עצמית מאת ספנסר ג'ונסון שפורסם ב-1998 והפך לרב-מכר עולמי. הספר נכתב בצורת אגדה הממחישה עקרונות העוסקים בהתמודדות עם שינוי וניתנים ליישום במיוחד בעולם העסקים.

עלילת הספר מספרת על מייקל, המרצה בפני בני מחזורו, ומספר על ליבוט, חיבוט, רצרצן ורחרחן - שני עכברים ושני גמדים ("זעירונים"), המחפשים אחר גבינה שהוזזה ממקומה הקבוע - שינוי שנוצר בחייהם, ומייצגים ארבע גישות שונות להתמודדות עם שינוי זה. העכברים מתרוצצים במבוך בו הם נמצאים כדי למצוא גבינה אחרת, והזעירונים ממתינים באותו מקום בתקווה שהגבינה תשוב לשם. עם הזמן הם נעשים רעבים, ולבסוף אחד מהם אוזר אומץ ויוצא לחפש אחר גבינה חדשה במבוך.

החיפוש אחר הגבינה מוצג כמטפורה לחיפוש אחר האושר. עולים עקרונות כגון: חשיבות ההבנה ששינויים מתרחשים לעיתים קרובות בעולם העסקים ובחיים בכלל, הישארות במקום ואי קבלת השינוי לא תוביל לאושר, אלא כדאי להניח לעניין ולהתקדם הלאה תוך קבלת המציאות החדשה, כדי שניתן יהיה למצוא נתיב חדש להתפתחות, לא לפחד להתנסות בו, ואף ליהנות מהשינוי שנוצר. עקרונות אלו מודגשים בספר באמירות כגון: "כשיש לך גבינה אתה מאושר", "אם אינך משתנה אתה עלול להיעלם", "תנועה בכיוון חדש מסייעת במציאת גבינה חדשה", "אמונות ישנות לא מובילות לגבינה חדשה" ועוד.

הספר נמכר ב-23 מיליון עותקים ברחבי העולם ותורגם ל-42 שפות. בעברית יצא הספר בהוצאת "פקר" ובהוצאת מטר; הספר יצא בהוצאת פקר גם בגרסה לילדים.

יחד עם ההצלחה הגדולה, יש המשמיעים ביקורת על הספר כמעביר מסר קפיטליסטי נצלני. לפי טענות אלה, מוטב לעכבר, שנמשל לאדם הפשוט במבוך, לקבל כל שינוי בהבנה והכלה ולהמשיך הלאה ללא תלונות. כך ימשיך מעגל העבודה על גבו של העכבר הפסיבי, שיקבל בהבנה ובהכלה כל שינוי לרעה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]