לדלג לתוכן

משתמש:מרקו/ערכי סופרים ומשוררים

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

קווים מנחים ליצירת ערכים על סופרים ומשוררים - טיוטה

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הטקסט עצמו עבור דף הקווים המנחים - בפונט רגיל; הערות, הסברים ומחשבות - בנטוי

כלל שני הספרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

ככלל, סופר או משורר ראוי לערך בוויקיפדיה אם פרסם לפחות שני ספרים בהוצאה מוכרת.
כלל שני הספרים משמש להגדרת רף הכניסה לאגודת הסופרים בישראל, וכן להגדרה 'סופר-מורה' במשרד החינוך - כלומר משמש גופים רשמיים להכרה באדם כסופר. הוא קל יחסית לבדיקה, פלוס מינוס נהוג גם היום בוויקיפדיה ויכול לשמש קו-בסיס חשוב

ספרים בהגדרה זו כוללים ספרי שירה ופרוזה בלבד, ולא ספרי עיון, ספרי פנאי, מדריכי טיולים, ספרי ילדים וכד'. אין בזאת כדי לשלול את החשיבות ממי שכותב ספרים מסוג זה, אולם בהקשר אליו עשויים לפעול קריטריונים אחרים מאלה המפורטים בדף זה.
הקריטריונים בתחומים אחרים שונים משמעותית (וגם מוכרים לי פחות).

הוצאה מוכרת היא כל הוצאה שבה פועלת מערכת המסננת את היצירות המוגשות על בסיס מקצועי (בניגוד להוצאה עצמית או להוצאה שמצהירה על עצמה כהוצאה במימון עצמי). הוצאה המצויה בבעלותו של הכותב או בני משפחתו תיחשב כהוצאה עצמית.
ניתן להוסיף בסוף הדף רשימת הוצאות אבל זה עלול להוביל לוויכוחים קשים. ניתן גם להחליף את התנאי הזה בדרישה להוציא שני ספרים שעמדו בקווים המנחים לספרים (במקרה זה צריך לציין מספר שונה של עותקים למכירה עבור ספרי שירה).

קריטריונים אחרים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

עם זאת, כלל שני הספרים אינו קריטריון חד וחלק, ובהחלט ייתכן מצב שבו סופר שהוציא ספר אחד ראוי לערך בוויקיפדיה וסופר אחר, שהוציא שניים, פחות ראוי ממנו.
אחד המשתנים החשובים הוא זהות ההוצאה/ההוצאות שבהן יצאו הספרים. גם בין ההוצאות הלגיטמיות והמוכרות, יש ותיקות וגדולות יותר ופחות.
כאן יכולה לעזור רשימת הוצאות, אולם לצערי יהיה ריב עצום לגבי איך מקטלגים ומבדילים ביניהן. צריך לחשוב איך פותרים את זה
בנוסף לזהות ההוצאות, גם הקווים המנחים הבאים עשויים לסייע בקביעת חשיבותו של סופר או משורר; מי שאינו עומד באף אחד מהם כנראה לא ראוי לערך גם אם הוציא שני ספרים, ואילו מי שעומד ברובם או ברבים מהם עשוי להיות ראוי גם אם הוציא ספר אחד בלבד. הקווים המנחים חולקו לקבוצות לפי מידת הרלוונטיות שלהן לחשיבות האנציקלופדית של היוצר.
את הפסקה הזו אפשר גם לנסח אחרת; אפשר להחליט שמי שהוציא שני ספרים ראוי אוטומטית או כמעט אוטומטית לערך, ושהקריטריונים האלה חשובים לבחינת זכאות של מי שהוציאו ספר אחד או אפס.

קריטריונים מכריעים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

כעיקרון, עמידה באחד מקריטריונים אלה בדרך כלל מעידה על חשיבות היוצר.

  • זכייה בפרס ספרותי חשוב
    (רוב הפרסים הספרותיים היוקרתיים-באמת מוענקים לסופרים שהוציאו הרבה ספרים, אבל יש כמה שעשויים להיות מוענקים לסופר גם על יצירה ראשונה או שנייה. בעולם - פרס גונקור ועוד כמה; בישראל לדעתי רק פרס ספיר ופרס ראש הממשלה לסופרים עבריים). אפשר לארגן רשימה סגורה של פרסים.
  • כתיבת רב מכר
    צריך להחליט על הגדרה מדויקת לרב-מכר, אבל כוונתי לכך שסופר שכתב ספר אחד וזה הפך ממש לרב-מכר (במובן של כזה שמככב ברשימות רבי-המכר) ראוי לערך.
  • הצעת כתביו לתרגום בידי המכון לתרגום ספרות עברית
    בהתאם להצעת אלמוג בדף השיחה.

קריטריונים חשובים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקריטריונים בקבוצה זו מעידים על כך שמושא הערך הוא סופר פעיל ומרכזי בקהילה הספרותית ולא סתם 'מישהו שהוציא ספר'.

  • פרסום יצירות במגוון רחב של כתבי עת ואנתולוגיות, בפרט בכתבי עת ותיקים ומרכזיים ובאנתולוגיות בעריכת יוצרים ידועים. קריטריון זה משמעותי יותר לכותבי שירה, מכיוון שהתחום זה נהוג יותר לפרסם חלק ניכר מהיצירות בכתבי עת ולא בספרים, אבל נוגע גם לכותבי פרוזה.
    דרישת הגיוון נובעת מקיומן של חבורות ספרותיות; משורר או סופר שפרסם בכמה כתבי-עת של חבורות שונות מוכיח בכך שכמה וכמה עורכים הכירו ביצירתו. אם רוצים, אפשר להוסיף בהערה רשימה מסודרת של כתבי-עת, אבל זה מקור לוויכוחים.
  • זכייה בפרס ספרותי מוכר (פרס רחוב וייצמן 4 בחולון לסופר המצטיין של הבלוק לא נחשב).
  • תרגום יצירותיו לשפות אחרות. חשוב לבדוק שהיצירות שתורגמו פורסמו ולבחון באלה במות פורסמו (תרגום עצמי עבור עיתון בית-הספר לא נחשב).
  • תרגומים של היוצר לכתביהם של אחרים, שהתפרסמו בספרים או בכתבי עת.
    בתחום השירה, לפחות, תרגומים של אחרים הם חלק ניכר מהפרסטיז'ה הספרותית של יוצר.
  • עריכה של היוצר לספרים של אחרים ולאנתולוגיות
    משהו בניסוח כאן מוזר לי והייתי רוצה לנסות לנסח את זה אחרת
  • היותו של היוצר נושא למאמרי ביקורת ודיון, שנכתבו על-ידי דמויות חשובות בקהילה הספרותית ומתייחסים לייחוד ולחשיבות של יצירתו - בפרט כאלה שאינם עוסקים בספר ספציפי.
    כדאי להיזהר בקריטריון הזה; לא דין מאמר של אלי אשד כמאמר של עמוס עוז.

קריטריונים חשובים פחות

[עריכת קוד מקור | עריכה]

גם הקריטריונים בקבוצה זו מעידים על 'פעילות', אבל פחות חד-משמעיים מהקבוצה הקודמת. עם זאת, עמידה בחלק ניכר מהם עשויה להעיד על חשיבותו של היוצר.

  • עריכה או חברות במערכת של כתב עת ספרותי.

קריטריון זה אמור היה להיות בקבוצה הקודמת, אבל בשנים האחרונות יש הרבה יוצרים שמחליטים להקים כתב עת לפני שהם בכלל מפרסמים משהו בבמה אחרת עם סינון של מישהו אחר. עם זאת, חשוב אולי להכניס גירסה של הקריטריון הזה לקבוצה החשובה יותר - משהו כמו "עריכת כתב עת עם ותק מסוים" וכולי

  • ארגון והפקה של אירועי ספרות, פסטיבלים ספרותיים ואירועים דומים.
  • ייסוד קבוצה או חבורה ספרותית, בייחוד אם זו הוציאה ברבות הימים כתב-עת, ערכה פסטיבל או אירוע, או היתה פעילה בתחום התרבות.
  • השתתפות פעילה (כקורא או כאורח הפסטיבל) באירועי ספרות, בפסטיבלים ספרותיים ובאירועים דומים.
  • עיבודים של יצירתו למדיות אחרות (הלחנה, הסרטה, המחזה וכו'), בייחוד אם הוצגו בבמות רשמיות.
  • פרסום ספרים מסוגות אחרות (ספרי ילדים, ספרי מסע וכד'). עם זאת, אם עיקר היצירה שייך לסוגה אחרת מאשר פרוזה או שירה, אולי עדיף להתייחס ליוצר על פי הקריטריונים לסוגה זו.

אני יודע, אין כאלה עדיין, אבל אני לא רואה את עצמי מוסמך להציב קריטריונים לסוגות אחרות.

  • יצירה אמנותית חשובה בתחומים אחרים (מוזיקה, קולנוע, זמרה וכד'). עם זאת, אם עיקר היצירה שייך לתחום אמנותי אחר מאשר פרוזה או שירה, אולי עדיף להתייחס ליוצר על פי הקריטריונים לתחומים אלה זו.

קריטריונים לא-רלוונטיים (או פחות רלוונטיים)

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  • מבחן גוגל רלוונטי פחות בנוגע לסופרים ומשוררים, מכמה סיבות. ראשית, לכותבים קל יחסית ליצור נוכחות אינטרנטית (באמצעות אתרים בעלי פרופיל גבוה כמו 'במה חדשה') ורבים מאוד מפרסמים בבלוגים ובפורומים חובבניים. שנית, מבחן הפופולריות פחות משמעותי עבור סופרים ומשוררים מאשר, נניח, עבור דוגמנים וכדורגלנים. עם זאת, ניתן להשתמש בגוגל כדי למצוא סימוכין לעמידתו של היוצר בקריטריונים המפורטים בדף הזה או למצוא מידע על פעילויות נוספות שלו.
  • כתבות פרופיל באתרי אינטרנט, מקומונים ותוכניות טלוויזיה, במדורים שאינם עוסקים ספציפית בספרות, אינן מעידות בהכרח על חשיבות אנציקלופדית בתחום הספרות. במקרים רבים מפרסמים כתבים פרופיל של דמות מעניינת ומגדירים אותה כ'סופר' או 'משורר', גם אם הדבר לא מבוסס בעובדות.


אשמח להערות על מה שנכתב עד כה. בנוסף הייתי רוצה להוסיף לדף קווים מנחים מפורטים לדרך שבה כדאי לכתוב ערך על סופר/משורר, בפרט כזה המצוי בתחילת/אמצע דרכו.