לדלג לתוכן

משתמש:NoyaRoyYacov/חיים גרטי

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

חיים גַרטי (Garty;‏ 25 בדצמבר 194829 בנובמבר 2014) היה ביופיזיקאי ישראלי, פרופסור במכון ויצמן למדע וסגן נשיא המכון.

חיים גרטי
פרופ' חיים גרטי
פרופ' חיים גרטי
פרופ' חיים גרטי
לידה 25 בדצמבר 1948
פטירה 29 בנובמבר 2014 (בגיל 65)
ענף מדעי ביופיזיקה
תרומות עיקריות
הבנת מנגנון ויסות הנתרן בגוף

ביוגרפיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

חיים גרטי נולד ב-1948 בפלובדיב[1] שבבולגריה, וב-1950 עלה לישראל עם משפחתו, שהשתקעה ברחובות. בגיל צעיר החל להתעניין במדע, ובבית הספר התיכון למד במגמה המתמטית-פיזיקלית. לאחר שהשלים תואר בוגר באוניברסיטה העברית בירושלים, למד לתואר מוסמך ולדוקטורט בביופיזיקה במחלקה לחקר ממברנות מכון ויצמן למדע, בהנחיית פרופ' רוי קפלן (Caplan). הדיסרטציה (1980) הייתה בנושא "מנגנון ויעילות ניצול אור על ידי בקטריורודופסין".[2] לאחר שערך פוסט-דוקטורט באוניברסיטת קולומביה, שב ב-1984 למכון ויצמן כחוקר בכיר. בשנת 1988 הועלה לדרגת פרופסור חבר, וב-1997 הועלה לדרגת פרופסור (מן המניין).

כפרופסור הופקד על איחוד המחלקה לביוכימיה והמחלקה לחקר ממברנות וביופיזיקה, שיצרו יחד את המחלקה לכימיה ביולוגית, שבראשה עמד במשך חמש שנים. ב-1999 התמנה לראש מרכז מינרבה לחקר ביו-ממברנות ע"ש יוסף כהן. גרטי היה מופקד הקתדרה לביוכימיה ע"ש הלה ודריק קלימן.

בינואר[3] 2002 התמנה לתפקיד סגן נשיא המכון ליישומים טכנולוגיים, ובמסגרת זו קיבל מספר החלטות שהובילו לחיזוק משמעותי של מצבו הכלכלי של המכון. בדצמבר 2006 הועלה לתפקיד סגן נשיא מכון ויצמן, וכיהן בתפקיד זה עד מותו.

בשנים 19992002 עמד בראש תחום מדעי החיים בקרן הלאומית למדע. היה חבר מערכת של מספר כתבי עת מדעיים, בהם ה-American Journal of Physiology וה-Journal of General Physiology.
בשנת 2013 הוענק לו תואר דוקטור לשם כבוד מטעם האקדמיה הבולגרית למדעים כהוקרה על הישגיו המחקריים.[1]

גרטי היה נשוי עד מותו לד"ר נירה גרטי (גם היא בוגרת המכון), והיה אב לשלושה בנים וסב לנכדים.[4] שניים מבניו הם בוגרי המכון: פרופ' גיא גרטי, פרופסור חבר לאונקולוגיה קרינתית קלינית במרכז למחקר רדיולוגי של המרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה (אנ') בניו יורק,[5] וד"ר ארז גרטי, עורך ראשי במכון דוידסון לחינוך מדעי.[6]

חיים גרטי נפטר ב-2014, בגיל 65, ונקבר בבית העלמין ברחובות.

מחקריו[עריכת קוד מקור | עריכה]

מחקרו של גרטי התמקד בתהליכים הטבעיים של ויסות הורמונלי של הובלת יונים ומים בכליה. מחקריו הדגימו את תפקידם המרכזי בוויסות לחץ הדם של שני חלבונים שדרכם עוברים מלחי נתרן אל תוך התא ואל מחוצה לו: תעלות נתרן ומשאבות נתרן-אשלגן. בין היתר מצא כי המנגנונים המווסתים את פעולת התעלות פועלים בתגובה לאיתות כימי המתבטא בשחרור מוגבר של הורמון סטרואידי מבלוטת יותרת הכליה, אשר חודר לתאי הכליה, נקשר לקולטן ייחודי ובעקבות זאת גורם לפתיחתן של תעלות שלא היו פעילות קודם לכן ולהיווצרות מוגברת של תעלות חדשות. מחקריו קידמו את הבנת גורמים המביאים לעלייה בלחץ הדם, וכן את היכולת לפתח שיטות חדשות וטיפול תרופתי יעיל לוויסות לחץ דם ומניעתו.

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]

  1. ^ 1 2 Prof. Haim Garty became Doctor Honoris Causa of the Bulgarian Academy of Sciences, באתר האקדמיה הבולגרית למדעים.
  2. ^ Haim Garty, Mechanism and energetics of light conversion by bacteriorhodopsin, dissertation, Weizmann Institute of Science, 1980, באתר מכון ויצמן למדע.
  3. ^ Prof. Haim Garty, Administering the Institute: Annual Report, 2004, באתר מכון ויצמן למדע.
  4. ^ פרופ' חיים גרטי באתר "אבלים".
  5. ^ גיא גרטי באתר המרכז למחקר רדיולוגי של המרכז הרפואי של אוניברסיטת קולומביה.
  6. ^ ארז גרטי באתר מכון דוידסון לחינוך מדעי.


קטגוריה:ביופיזיקאים ישראלים קטגוריה:סגל מכון ויצמן למדע קטגוריה:בעלי תואר דוקטור ממכון ויצמן למדע קטגוריה:ישראלים שנפטרו ב-2014