נוגדן קטליטי
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים.
| ||
יש לערוך ערך זה. ייתכן שהערך סובל מבעיות ניסוח, סגנון טעון שיפור או צורך בהגהה, או שיש לעצב אותו, או מפגמים טכניים כגון מיעוט קישורים פנימיים. | |
נוגדנים קטליטיים הם נוגדנים בעלי פעילות קטליטית (נקראים גם Abzyme מהצירוף של Antibody –נוגדן וEnzyme-אנזים). נוגדנים אלו נוצרים משכפול.
מולקולות המעוצבות בצורה מלאכותית ואשר מסוגלות לרכוש יכולות קטליטיות חדשות, נקראות Synzmes (אנזימים סינתטיים).
הנוגדנים הקטליטיים הם לרוב מבנים מלאכותיים, אבל יחד עם זאת הם גם מצויים בבני אדם בריאים (נוגדן עצמוני הפועל על פפטיד המונע שינוי קוטר כלי הדם במעי), ובחולים הסובלים ממחלה אוטואימונית (מחלת חיסון עצמוני) מסוג זאבת אדמנתית. נוגדנים קטליטיים יכולים לשמש ככלים פוטנציאלים בביוטכנולוגיה, לדוגמה: הם מסוגלים לבצע פעילויות ספציפיות ב-DNA.
אנזימים מזרזים תגובה כימית על ידי שינוי המנגנון של אותה תגובה, כך שאנרגיית השפעול (הוצאה לפועל) תהיה נמוכה יותר, וכך התגובה תוכל לצאת לפועל בטמפרטורות נמוכות יותר. בכל תגובה כימית נוצר מצב ביניים בין המגיב לתוצר. בתגובה אנזימטית האנרגיה הדרושה להפוך את המגיב למצב הביניים נמוכה יותר. נוגדן קטליטי הוא נוגדן המשרה שינוי מבני של המגיב כאשר האחרון יוצר קשר עם הנוגדן. שינוי זה מייצב את מצב הביניים, ובכך מזרז את התגובה.