נשיא סלובקיה

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
נשיא סלובקיה
Prezident Slovenskej republiky
איוש נוכחי זוזנה צ'פוטובה
תאריך כניסה לתפקיד 15 ביוני 2019
דרכי מינוי נבחר בבחירות ישירות
תחום שיפוט סלובקיה סלובקיהסלובקיה
מעון ארמון גרסאלקוביץ' עריכת הנתון בוויקינתונים
מושב המשרה ברטיסלאבה
ייסוד המשרה 1 בינואר 1993 עריכת הנתון בוויקינתונים
https://www.prezident.sk/en/ האתר הרשמי
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

נשיא הרפובליקה הסלובקיתסלובקית: Prezident Slovenskej republiky) או בקיצור נשיא סלובקיה הוא הנשיא והראש המדינה של הרפובליקה הסלובקית. הנשיא הוא המפקד העליון של הכוחות המזוינים של סלובקיה ונחשב למייצגה הראשי סלובקיה בחו"ל. הנשיא נבחר בבחירות ישירות על ידי העם לתקופת כהונה קצובה בת חמש שנים, והוא יכול להיבחר לשתי קדנציות רצופות לכל היותר (משמע, 10 שנים). תפקיד הנשיא הוא בעיקר ייצוגי וסמלי, אך לנשיא ישנן סמכויות כאלו ואחרות המשפיעות על ממשלת סלובקיה. מעונו הרשמי של הנשיא הוא ארמון גרשלקוביץ' השוכן בברטיסלאבה.

עד 1998 הנשיא היה נבחר על ידי הפרלמנט הסלובקי, המועצה הלאומית של הרפובליקה הסלובקית. באותה שנה שיטת בחירת הנשיא השתנתה והאזרחים החלו לבחור את הנשיא בבחירות ישירות. 

נשיאת סלובקיה הנוכחית (2020) היא זוזנה צ'פוטובה[1].

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

התפקיד נוסד לראשונה עם פירוק צ'כוסלובקיה וקבלת עצמאותה של סלובקיה. התפקיד הופיע לראשונה בחוקת סלובקיה ב-1 בינואר 1993. התפקיד היה לא מאויש מ-1 בינואר 1993 עד 2 במרץ 1993, כאשר מיכאל קובאץ' נבחר לתפקיד הנשיא על ידי המועצה הלאומית של הרפובליקה הסלובקית. בשנת 1998 לא נבחר מחליף לקובאץ'. כתוצאה מכך, במשך חצי שנה לאחר סיום כהונתו של קובאץ' שהסתיימה במרץ 1998, התפקיד היה לא מאויש. בזמן זה, החובות והסמכויות של הנשיא התגלגלו לראש ממשלת סלובקיה דאז ולדובר המועצה הלאומית של הרפובליקה הסלובקית. על מנת להגיע לפתרון, החוקה שונתה ומאז האזרחים בוחרים את הנשיא בבחירות ישירות. הבחירות הישירות לנשיאות נערכו ב-1999, 2004, 2009 ו-2014.

סמכויות[עריכת קוד מקור | עריכה]

לנשיא סלובקיה בעיקר סמכויות ייצוגיות ומשניות וכוחו מוגבל בכל הנוגע לקביעת מדיניות בעוד שהמשרד הנשיאותי טקסי בעיקר. לפי החוקה, הנשיא הוא הנציג העליון של סלובקיה, הן בסלובקיה והן מחוצה לה.

בין סמכויותיו החוקתיות, הנשיא מטיל את מלאכת הרכבת הממשלה על מנהיג המפלגה הגדולה בפרלמנט. הנשיא רשאי למנות שלושה שופטים לבית המשפט החוקתי. הנשיא יכול להטיל וטו על כל הצעת חוק (לא כולל הצעות הנוגעות לחוקת סלובקיה) בפרלמנט הסלובקי. הנשיא מוגדר גם כמפקד העליון של הכוחות המזוינים של סלובקיה, אם כי לתואר זה אין משמעות סטטוטורית. בדומה לישראל, הנשיא יכול להעניק חנינה לעבריינים ודרושה חתימתו על חוקים.

נשיאי סלובקיה[עריכת קוד מקור | עריכה]

מס"ד תמונה שם תקופת כהונה מפלגה
התחלה סיום
1 מיכאל קובאץ' 2 במרץ 1993 2 במרץ 1998 התנועה לסלובקיה דמוקרטית
2 רודולף שוסטר 15 ביוני 1999 15 ביוני 2004 מפלגת הבנה סיוויק
3 איוואן גשפארוביץ' 15 ביוני 2004 15 ביוני 2014 התנועה לדמוקרטיה
4 אנדריי קיסקה 15 ביוני 2014 15 ביוני 2019 פוליטיקאי עצמאי
5 זוזנה צ'פוטובה 15 ביוני 2019 מכהנת פוליטיקאית עצמאית
מעונו הרשמי של נשיא סלובקיה

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא נשיא סלובקיה בוויקישיתוף

הערות שוליים[עריכת קוד מקור | עריכה]