פאטמה ד'יאב
לידה |
1951 (בת 73 בערך) טמרה, ישראל |
---|---|
מדינה | ישראל |
שפות היצירה | ערבית |
פאטמה ד'יאב (בערבית: فاطمة ذياب; נולדה ב-27 בספטמבר 1951) היא סופרת ומשוררת ערביה-ישראלית.
ביוגרפיה
[עריכת קוד מקור | עריכה]ד'יאב, ילידת טמרה, למדה בתיכון בנצרת. בשנת 1973 יצא ספרה "מסע ברכבת העבר", אשר כלל רומן ומספר סיפורים קצרים. עלילת הסיפור שכללה אונס של בחורה על ידי דודה נחשבה נועזת לאותה תקופה. ד'יאב פרסמה סיפורים קצרים, רומנים, סיפורי ילדים, מחזות ושירה. יצירותיה עוסקות בסוגיות חברתיות בחברה הערבית. ספרה "החוט והחיפושית" משנת 1996, עוסק בקיפוח נשים בחברה הערבית.
ד'יאב, ילידת טמרה שבגליל, נולדה ב־1951. היא סיימה את לימודיה היסודיים בטמרה ולאחר מכן המשיכה ללימודי תיכון בנצרת.
בשנת 1973 יצא ספרה הראשון, "מסע ברכבת העבר" (رحلة في قطار الماضي), כרומן בשילוב עם מספר סיפורים קצרים. הרומן התאפיין בתעוזה ובכנותו הספרותית.
מחזה פרי עטה, "קחי את סודך איתך", (سِرُّكَ في بير) זכה בפרס תיאטרון "בית אל-כרמה" בשנת 1978. בנוסף, היא קיבלה את פרס ההישג הספרותי ואת פרסומים ושבחים נוספים על עבודותיה.
ד'יאב כתבה מאמרים לעיתונים ולכתבי עת, והייתה בעלת טורים קבועים בעיתונים "אל-סנארה" ו"אל-ערב", בהם עסקה בעיקר בנושאים הנוגעים לנשים בחברה הערבית. היא שימשה כעורכת במגזין "לילך".
בתחילת שנות ה-70 הייתה ד'יאב אחת הנשים הערביות הבודדות שכתבו ופרסמו בתוך ישראל. היא כתבה סיפורים קצרים, רומנים, ספרי ילדים, מחזות ושירה. בניגוד לעמיתותיה מעבר לקו הירוק, ד'יאב נמנעה מכתיבה על נושאים פוליטיים ולאומיים, ויש המעריכים כי עשתה זאת מתוך חשש לתגובות של הרשויות. עם זאת, בשירתה שאבה השראה מהמשורר הלאומי הפלסטיני מחמוד דרוויש, והדגישה את חשיבות הזמן, המקום וההקשר, דבר המוסיף נופך פוליטי לכתיבתה. בכתיבתה על מעמד האישה בחברה הערבית עסקה גם בנושאים שנחשבו לטאבו, כמו אונס, ועקב כך נתקלה בהתנגדות מבני משפחתה ומאנשים זרים. הדבר גרם לה להפסיק את כתיבתה לתקופה של כמעט עשור.
חוקרת הספרות הפלסטינית דורית גוטספלד ממקמת את ד'יאב בדור הביניים של סופרות פלסטיניות מקומיות; דור שכתב בסגנון ריאליסטי וניסה לאזן בין הנושאים החברתיים לבין הנושאים הלאומיים-פוליטיים. דור זה מגיע אחרי הדור הראשון, שעסק בשיח פמיניסטי-רומנטי, ולפני הדור העכשווי, שעושה שימוש במודרניזם ופוסטמודרניזם כדי לאתגר מוסכמות חברתיות וספרותיות.
יצירותיה של ד'יאב נכללו במספר אסופות ספרותיות, וביניהן שיר אחד לפחות שהולחן והוצג בפסטיבל שירה ערבית בשנת 2009. כמה מיצירותיה תורגמו לשפות אחרות, ביניהן עברית ואנגלית.
ספריה
[עריכת קוד מקור | עריכה]- מסע ברכבת העבר, רומן, 1973.
- חרטת היען, קובץ סיפורים לילדים, 1982.
- עלי אל-סיאד, סיפור לילדים, 1982.
- פצע בלב, מחשבות, 1983.
- דמיון מטורף, קובץ סיפורים קצרים, 1983.
- נשא את סודך וללא נדודים, שני מחזות, 1987.
- עניין נשים, רומן, 1987.
- מי קרח: אוסף של סיפורים ומחשבות, 1995.
- החוט והעורב, רומן, 1997.
- קיר זכרונות, טקסטים ספרותיים, 2000.
- עיר הרוח, רומן, 2011.
- מרכיבים נשיים, שירה, 2019
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- הספרים של פאטמה ד'יאב, באתר "סימניה" (בערבית)
- ראיון עמה (בערבית)
- מאמר המסכם את אופי כתיבתה של פאטמה ב"כל אל-ערב" מ־2021