צנון מצוי
| מיון מדעי | |
|---|---|
| ממלכה: | צומח |
| מערכה: | בעלי פרחים |
| מחלקה: | דו-פסיגיים |
| סדרה: | צלפאים |
| משפחה: | מצליבים |
| סוג: | צנון |
| מין: | צנון מצוי |
| שם מדעי | |
לינאוס, 1753 | |
צנון מצוי (שם מדעי: Raphanus raphanistrum) הוא צמח עשבוני חד-שנתי או דו-שנתי ממשפחת המצליבים[1]. תחום תפוצתו הטבעי משתרע מאירופה ועד לאזור הים התיכון ואסיה המרכזית, בעיקר באזורים הממוזגים. צנון מצוי הוא יחיד בסוגו וכולל 4 תת-מינים, שניים מתוכם בישראל: צנון מצוי תת-מין 'טיפוסי' הנפוץ בעיקר במשור החוף וצנון מצוי תת-מין 'פגיוני' (Raphanus raphanistrum subsp. rostratus) הנפוץ יותר בצפון ישראל. הבוטנאים הישראלים רואים בשניהם מינים עצמאיים[2][3].
לתת-המין הטיפוסי ארבעה עלי כותרת בגווני לבן או קרם, עם עורקים סגולים כהים. פירותיו זקופים, מרוחקים מהגבעול, ומשונצים בין הזרעים עם הבשלתם.
לתת-המין הפגיוני ארבעה עלי כותרת בגווני סגול או ורוד, גם הם עם עורקים סגולים כהים. בניגוד לתת-המין הטיפוסי, פירותיו אינם משונצים בין הזרעים, והחלק העליון של הפרי דמוי רומח צר וארוך[2][3].
מאפיינים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הצמח פלש ליבשות אחרות, בהן אמריקה ואוסטרליה ונחשב לעשב רע. הצנון המצוי נפוץ בבתות צפון ומרכז ישראל, שלא הופרעו בידי האדם, וכן ליד שטחים חקלאיים. פורח בין סוף דצמבר למאי.
הפרח אופייני למצליבים ומורכב מארבעה עלי כותרת, בצבעי לבן-קרם (ולעיתים גם צהוב) עם עורקים בולטים בצבע כהה. בתוך הפרח שישה אבקנים והוא גדל על גבי עוקצים ארוכים.
העלים גזורים ומסודרים כך שיש עלה אחד בכל מפרק. שפת העלה משוננת.
הערות שוליים
[עריכת קוד מקור | עריכה]- ↑ .Raphanus raphanistrum L, POWO plants of the World Online. Published on the Internet
- 1 2 צנון פגיוני, באתר צמחיית ישראל וסביבתה
- 1 2 צנון מצוי, באתר צמחיית ישראל וסביבתה
קישורים חיצוניים
[עריכת קוד מקור | עריכה]
צנון מצוי, באתר ITIS (באנגלית)
צנון מצוי, באתר המרכז הלאומי למידע ביוטכנולוגי (באנגלית)
צנון מצוי, באתר האנציקלופדיה של החיים (באנגלית)- צנון מצוי, באתר צמח השדה
- צנון מצוי, באתר צמחיית ישראל וסביבתה
- צנון מצוי, באתר Tropicos (באנגלית)
צנון מצוי, באתר GBIF (באנגלית)- צנון מצוי, באתר The Plant List (באנגלית)
צנון מצוי, באתר האינדקס הבין-לאומי לשמות צמחים (באנגלית)
צנון מצוי, באתר iNaturalist (באנגלית)
- צנון מצוי, באתר אנציקלופדיה בריטניקה (באנגלית)