קאג'יו
אסכולת הקאג'יו (בטיבטית: བཀའ་བརྒྱུད་) – נודעת גם כ"שושלת שבעל-פה" וכאסכולת "שושלת התרגול ללא הרבב", היא אחת מארבע האסכולות העיקריות בבודהיזם הטיבטי. שלוש הנוספות הן נינגמה, סאקייה וגלוג.
ראשיתה של אסכולת הקאג'יו
[עריכת קוד מקור | עריכה]ראשיתה של אסכולת הקאג'יו בלימודיו של אמן הבודהיזם הנודע טילופה (1069-988), אשר חי בצפון הודו. טילופה קיבל ארבעה שדרים מיוחדים (בטיבטית: בְּקָא-בַּאבְּס-בְּזִ'י), ובסופו של דבר שלט בהם באופן מלא. דווקא מסיבה זו מפורש לעיתים השם "קאג'יו" כקיצור ל"קַּבָב-זִ'י-ג'יוּ-פַּה" (בטיבטית: בְּקָא-בַּאבְּס-בְּזִ'י-ברג'וד-פה), כלומר אסכולת ארבעת השדרים.
במקורות ההיסטוריים קיימים חילוקי דעות לגבי שייכותם של כל אחד מהשדרים לרב-אמן כזה או אחר. לפי דעה אחת, הגיע הראשון מבין השדרים מרב-האמן הנודע נגרג'ונה. שדר זה הכיל שתי טנטרות: "סַאנְגְוָוה דיוּפָּה" ו"דנשין". כן כלולים בשדר זה תרגולים הנקראים: "גוף אשלייתי" ו"העברת המודעות" (פּהוֹוָה). השדר המיוחד השני הגיע מנקפופה וכלל טנטרה בשם "גיוּמָה צֵ'נמו" (סנסקריט: מַהַמָאיָה)וכן תרגול בשם "חלימה מודעת" (טיבטית: מִי-לָם). השדר השלישי הגיע מלוואפה ומכיל את טנטרת "דֵמְצ'וֹק" (סנסקריט: צַ'קְרַסַמְוָוארָה) ואת תרגול ה"אור בהיר" (טיבטית: אוֹסֶל). את השדר הרביעי העבירה קהָנדרוֹ קאלפָּה זאנְגמוּת, והוא מכיל טנטרה הידועה בשם "גֵ'פָּה דורג'ה" (סנסקריט: הֵוַואג'רה) ותרגול בשם "חום פנימי" (טיבטית: "טוּמוֹ").
את כל אלה העביר טילופה לתלמידו העיקרי נרופה (1100-1016), ומאוחר יותר קיבלו לימודים אלה את השם "שש היוגות של נרופה", והם נחשבים לאחד מהלימודים המרכזיים באסכולת הקאג'יו. לימודים אלה הועברו מאוחר יותר בטיבט על ידי המתרגם הדגול מארפה (1097-1012). מנרופה קיבל מארפה את שדר השושלת, "מהמודרה" (החותם הכביר). מארפה אף למד מרבי-האמנים ההודים מאיטריפה וקוקוריפה. במסעו השלישי מטיבט להודו הוא פגש באטישה (1054-982) ולמד את לימודי הקדאמפה. מארפה שהה בהודו כ-17 שנה ונודע כאחד מהמתרגמים הדגולים של התקופה השנייה, בה הועברו לימודי הבודהיזם מהודו לטיבט.
תלמידו העיקרי של מארפה היה מילרפה (1135-1052), הנחשב לאחד מהיוגים והמשוררים הדגולים ביותר של טיבט. לאחר שקיבל את מלוא השדרים ממורו מארפה, מספרת המסורת, תרגל ומדט ללא ליאות שנים רבות, עד שמימש את טבעה המוחלט של התודעה. בין תלמידיו הרבים של מילרפה היו רְצ'וּנְג דוֹרגֶ'ה דרַאקפָּה, הידוע יותר בשם "רצ'ונגפה", וגמפופה (1153-1079) – רופא מדאגפו. גמפופה למד שנים רבות על-פי מסורת הקדאמפה, הנחשבת לדרך הדרגתית. כשפגש את מילרפה, סופר שתחת הנחייתו מימש את טבעה המוחלט של תודעתו. גמפופה ייסד מנזרים רבים וקיבץ תלמידים רבים, וכך מיסד וביסס את הקאג'יו כאסכולה חשובה בבודהיזם הטיבטי. ארבעה מתלמידיו ייסדו ארבע שושלות עיקריות. את שדר המהמודרה המלא העביר גמפופה לתלמידו, קרמאפה הראשון, דוּסוּם צֵ'נפָּה. מתלמיד אחר של גמפופה, פהגדרו דורג'ה גייאלפו (המוּכָּר יותר בשם פָגמוֹגרוּפָּה), התפתחו שמונה השושלות המשניות של אסכולת הקאג'יו.
בגלל הלימודים שהן מכילות אין שושלות הקאג'יו השונות נחשבות לעיקריות או למשניות, אלא כולן שוות. הסיווג ל"עיקריות" נעשה מכיוון שארבע שושלות נבעו ישירות מגמפופה, בעוד שהשמונה ה"משניות" נובעות מדור מאוחר יותר של רבי-אמנים. מכל ארבע השושלות העיקריות של הקאג'יו, ניתן כיום לומר, ששושלת הקארמה קאג'יו זכתה לתפוצה הרחבה ביותר בעולם המערבי הודות לפועלו של לאמה אולה נידהל. מתוך שמונה המשניות מתפקדות רק שלוש שושלות באופן עצמאי: טאגלונג קאג'יו, דרוגפה קאג'יו ודריקונג קאג'יו. במסגרתה של כל שושלת ניתן להבחין בכמה סוגי שדרים. עם זאת יש לכל המסורות הבודהיסטיות בטיבט שושלת של נדר "פּרַטימוֹקשי" (הבטחה להשתחרר אינדיבידואלית מסבל) ושושלת נדר הבּוֹדהיסָטוָוה.
ארבע השושלות העיקריות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- קארמה קאג'יו (ידועה גם כקמצאנג קאג'יו) נוסדה על ידי דוּסוּם צֵ'נְפָּה, הקרמאפה הראשון
- בַּארוֹם קאג'יו. נוסדה על ידי בארומפה דהרמה וואנגצ'וג
- פַּאגְדְרוּ קאג'יו נוסדה על ידי פהגמו דרוגפה דורג'ה גייאלפו
- צאלפה קאג'יו נוסדה על ידי זנג'יו דראגפה דהרמה דראג (ז'אנג רינפוצ'ה)
שמונה השושלות המשניות
[עריכת קוד מקור | עריכה]- דְריקוּנג קאג'יו כוללת את קבוצת ה"להַפָּה" – אלה שפיתחו את ארכיטקטורת הדזונג המוקדמת בבהוטן, ושנטמעו עם הזמן בשושלת הדרוגפה קאג'יו.
- דרוגפה קאג'יו: התמזגותן של שתי השושלות – הן של גמפופה והן של רצ'ונגפה. שושלת זו, על מסורתה ומנהגיה, מהווה את הדת הרשמית בבהוטן, וכך ידועה בהוטן גם בשמה הנוסף; דרוּג יוּל. מנזרי הדרוגפה קאג'יו מצויים גם בלדאק, זנסקר, להול, קינאור, ספיטי ובאזורים נוספים בהימליה.
- טאגלונג קאג'יו.
- מארצנג קאג'יו.
- טרוֹפּהוּ קאג'יו.
- מַארצָנג קאג'יו.
- יאזָנג קאג'יו.
- שוּגְסֶבּ קאג'יו.
לעיתים מקשה חלוקתן של השושלות לארבע "עיקריות" ולשמונה "משניות", בהבנת ההיסטוריה ומידת ההשפעה של השושלות. למשל: שושלת השאנגפה קאג'יו התהוותה לפני תקופתו של גמפופה, ולכן אינה נכללת בסיווג המסורתי של השושלות; ושושלת אחרת – רצ'ונג קאג'יו – נוסדה על ידי עמיתו של גמפופה, רצ'ונג דורג'ה דראקפה.
הלימודים
[עריכת קוד מקור | עריכה]הלימודים המרכזיים בקאג'יו הם דוקטרינת ה"מהמודרה" (עברית: החותם הכביר), כפי שהוסבר בכמה מכתביו של גמפופה. הדוקטרינה מתמקדת בארבעה שלבים עקרוניים של תרגול מדיטטיבי (ארבע היוגות של המהמודרה):
- פיתוח ההתמקדות בכיוון אחד (חד-נקודתיות) של התודעה.
- שינוי מכלול התפיסה המושגית של התודעה.
- פיתוח ההשקפה שלכל התופעות מהות אחת, ושטבען של כל התופעות היא רֵיקוּת. הכינוי הוא: "טעם אחד".
- מימוש הדרך, הנמצא מעבר לכל מאמץ או פעילות מכוונת, בין אם רגילה או בין אם במסגרת מדיטציה.
נטען שבאמצעות ארבעת שלבי ההתפתחות הללו, שעובר המתרגל, ניתן לממש את ההגשמה המלאה של המהמודרה. בכל שושלות הקאג'יו חשובים התרגולים הטנטריים על היבטי-בודהה, צ'קרסמווארה וואג'רפאני.