קרטל המפרץ

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
יש לעדכן ערך זה.
ייתכן שהמידע המצוי בדף זה אינו מעודכן, אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית.
יש לעדכן ערך זה.
ייתכן שהמידע המצוי בדף זה אינו מעודכן, אתם מוזמנים לסייע ולעדכן את הערך. אם לדעתכם אין צורך בעדכון הערך, ניתן להסיר את התבנית.
קרטל המפרץ
Cártel del Golfo
מדינה מקסיקו עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה הארגון מטמורוס עריכת הנתון בוויקינתונים
מייסדים חואן נפומוסנו גרה עריכת הנתון בוויקינתונים
תקופת הפעילות 1987–הווה (כ־37 שנים) עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

קרטל המפרץ או קרטל דל גולפוספרדית: Cártel del Golfo; מזוהה גם בראשי התיבות: CDG) הוא סינדיקט פשע וקרטל סמים מקסיקני בינלאומי, כנראה קבוצת הפשע המאורגן הוותיקה ביותר במדינה. בסיס הקרטל כיום בעיר מטמורוס שבמדינת טמאוליפס בצפון-מזרח מקסיקו, על גדות הריו גראנדה המהווה באזור זה את גבול ארצות הברית–מקסיקו, מול בראונסוויל שבטקסס, ארצות הברית.

מקובל לחשוב כי הקרטל משתף פעולה עם קבוצות פשע אחרות ברחבי אירופה, מערב אפריקה, אסיה, מרכז אמריקה, דרום אמריקה וארצות הברית. מלבד הכנסותיו מסחר בסמים, פועל הארגון גם בתחומים פליליים נוספים וניזון מגביית דמי חסות, סחיטות, חטיפות וחיסולים. הקרטל ידוע כאלים במיוחד.

היסטוריה[עריכת קוד מקור | עריכה]

הקרטל נוסד בשנות ה-70 של המאה ה-20 בידי חואן נפומוסנו גרה, שעסק בעברו בהברחת אלכוהול לארצות הברית כבר בתקופת היובש (שנות ה-30). תחת פיקודם של גרה ואחיינו חואן גארסיה אברגו התמקד הקרטל החל משנות ה-80 בסחר בסמים ובעיקר בקוקאין. במחצית השנייה של שנות ה-90 התנהלו בקרטל מאבקי ירושה, הסגרת ורציחת חברים. ב-1998 השתלט על הקרטל אוסיאל קארדנאס גיין (אנ'). חידוש פעילותו של הקרטל תחת הנהגת אוסיאל הביא להסלמה באלימות בין ארגוני הפשע במקסיקו, במה שהתפתח לכדי מלחמת הסמים במקסיקו, כאשר קרטל טיחואנה וקרטל חוארס יחד עם יחידת "לוס נגרוס" שבשירות קרטל סינלואה הכריזו מלחמה על קרטל המפרץ והפכו את רחובות עריה של טמאוליפס לשדה קרב. בעקבות האלימות הרבה נוצר לחץ ציבורי ללכוד את אוסיאל, לחץ זה היה הרקע להקמת הארגון הרצחני "לוס סטאס" שנועד בעיקרו להבטיח את שלומו של אוסיאל ולסייע לקרטל המפרץ בביסוס אחיזתו, והפך לימים לארגון פשיעה העומד בפני עצמו.

לאחר מעצרו של אוסיאל והסגרתו כעבור ארבע שנים לידי ארצות הברית, התחלקה השליטה בקרטל בין אחיו, אנטוניו אסקיאל קארדנאס גיין ("טוני המענה"), ובין סגנו, חורחה אדוארדו קוסטייה סאנצ'ס ("אל קוס"). אחריהם הנהיג את הקרטל מריו ארמנדו רמירס טרביניו ("אל פלון"), שגם הוא נעצר בעיר ריינוסה באוגוסט 2013. שמו של מנהיג הקרטל הנוכחי אינו ידוע ורשויות החוק משערות שמדובר באחד מבין מפקדי הארגון בדרג השני לשעבר: אלברטו דה לה קרוס אלברס ("אל חואניו"); לואיס אלברטו טרינידד סרון ("אל גיצ'ו"); או חואן פרנסיסקו קרילס ("98"). לדעת העיתונאי החוקר רוברטו סביאנו, אפשר ואח שלישי ממשפחת קארדנאס גיין, הומרו ("אל מחדרו", הטיפש), מנהיג את הקרטל.

לקריאה נוספת[עריכת קוד מקור | עריכה]

קישורים חיצוניים[עריכת קוד מקור | עריכה]

ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא קרטל המפרץ בוויקישיתוף
ערך זה הוא קצרמר בנושא מקסיקו ובנושא חוק ומשפט. אתם מוזמנים לתרום לוויקיפדיה ולהרחיב אותו.