לדלג לתוכן

CERA

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

CERA (ראשי תיבות באנגלית של Continuous Erythropoitin Receptor Activator - מפעיל רציף לקולטני אריתרופויאטין) היא קבוצת תרופות "דור שלישי" המפעילות את קולטני האריתרופויאטין.

התרופה Methoxy polyethylene glycol-epoetin beta (שם מסחרי: Mircera) המיוצרת על ידי חברת התרופות השווייצרית רוש (Roche) נועדה לטיפול באנמיה במקרים של אי ספיקת כליות כרונית, במצב שבו הכליות מפסיקות לייצר את ההורמון אריתרופויאטין. הורמון זה מעודד יצירת כדוריות דם אדומות במח העצם, ועד לפיתוחה השתמשו לטיפול בחולי הכליות באריתרופויאטין מלאכותי. התרופה פועלת במנגנון דומה לאריתרופויאטין - גם היא מפעילה את קולטני האריתרופויאטין. החידוש בתרופה זו היה שהיא קשורה לתרכובת פוליאתילן גליקול (PEG) הגורמת לחומר להישאר בגוף זמן ממושך יותר. אורך החיים הארוך של תרופה זו, מאפשר להזריק אותה לחולה לעיתים רחוקות יותר - פעם ב-3-4 שבועות.

באוגוסט 2007 קיבלה התרופה את אישור האיחוד האירופי ובינואר 2008 את אישור מנהל המזון והתרופות האמריקאי.[1]

שימוש בלתי חוקי בספורט

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בדומה לדורות הקודמים של האריתרופויטין, גם ב-Mircera נעשה שימוש בלתי חוקי בספורט, ובמרוץ האופניים טור דה פראנס 2008, התגלו שלושה רוכבים שנטלו תרופה זו. בעקבות זאת הודיע הוועד האולימפי הבינלאומי, שישה שבועות לאחר סיום אולימפיאדת בייג'ינג (2008), כי כל 5,000 דגימות השתן שנלקחו מהספורטאים במהלך האולימפיאדה - תישלחנה לבדיקה מחודשת, כדי לאתר שרידי CERA.[2]

חברת רוש, מפתחת התרופה, היא זו שסייעה לסוכנות העולמית נגד סמים בספורט לפתח בדיקה לגילוי שימוש ב-Mircera.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]


הבהרה: המידע בוויקיפדיה נועד להעשרה בלבד ואינו מהווה ייעוץ רפואי.