לדלג לתוכן

StB

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
StB
Státní bezpečnost
מידע כללי
מדינה צ'כוסלובקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
תחום שיפוט צ'כוסלובקיה עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך הקמה 30 ביוני 1945 עריכת הנתון בוויקינתונים
תאריך פירוק 1990 עריכת הנתון בוויקינתונים
מטה מרכזי Bartolomějská עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית

ביטחון המדינה (צ'כית: Státní bezpečnost, סלובקית: Štátna bezpečnosť, בראשי תיבות StB / ŠtB), היה גוף המשטרה החשאית של צ'כוסלובקיה הקומוניסטית משנת 1945 ועד לפירוק המדינה בשנת 1990.

הגוף שימש כסוכנות ביון ומודיעין נגדי, והיא עסקה בכל פעילות שנועדה לגלות התנגדויות למפלגה הקומוניסטית של צ'כוסלובקיה והמדינה. היה כפוף לחיל הביטחון הלאומי (Bezpečnostní informační služba), שניהל את כל גופי המשטרה במדינה.

מטה StB לשעבר.
פותחן מכתבים ששימש את StB.

מיום הקמתו ב-30 ביוני 1945, ה StB נשלט על ידי המפלגה הקומוניסטית של צ'כוסלובקיה. המפלגה השתמשה ב-StB כמכשיר של דיכוי; ביטחון המדינה הפחיד את מתנגדיה הפוליטיים של המפלגה וייצר נגדם ראיות פליליות כוזבות, מה שהקל את עליית הקומוניסטים לשלטון בשנת 1948. עוד לפני שצ'כוסלובקיה הפכה למדינה קומוניסטית, ה-StB היה נוהג להוציא ווידויים באמצעות עינויים, כולל שימוש בסמים, סחיטה וחטיפה. לאחר ההפיכה בצ'כוסלובקיה של שנת 1948 התפתחו מנהגים אלה תחת פיקוחם של יועצים סובייטים, לאלה נוספו שיטות כמו האזנה טלפונית, פיקוח קבוע על דירות, יירוט דואר פרטי, חיפושים בבתים, מעקב, מעצרים ליליים והגשת כתב אישום בגין מה שמכונה "חתרנות נגד הרפובליקה".[1] לאחר 1948, ניהל StB את מבצע "מסך הברזל" שנועד לתפוס אזרחים שניסו לערוק ולחצות את מסך הברזל.

StB הייתה התומכת העיקרית בבריגדות האדומות, ארגון טרור שמאל-קיצוני איטלקי שהשתתף ברצח ראש ממשלת איטליה אלדו מורו. בשיתוף עם הארגון לשחרור פלסטין, StB ערכה תמיכה והכשרה לוגיסטית עבורם במחנות האימונים של אש"ף בצפון אפריקה ובסוריה.

חלקו של ה-StB בנפילת המשטר בשנת 1989 נותר לא ברור. הרצח המדווח של סטודנט במשטרה במהלך הפגנה שלווה בנובמבר 1989 היה הזרז לתמיכה ציבורית רחבה יותר והפגנות נוספות, מה שהוביל להפלת המשטר הקומוניסטי. על פי החשד, הארגון השתמש בסוכן בשם לודביק זיפצ'אק בתור הסטודנט המת מרטין שמיד.

עם זאת, בשנת 1992, פסקה הוועדה הפרלמנטרית בצ'כוסלובקיה לחקירת אירוע ה-17 בנובמבר 1989 וקבעה כי "תפקידו של סגן ה-StB לשעבר ל. זיפצ'ק היה שולי בלבד, ללא קשר לאירועים שתחת ביקורת וללא שום מאמץ פעיל להשפיע על אירועים אלה. חקירת נסיבות קשורות הוכיחה ללא עוררין כי עדותו של ל. זיפצ'ק המייחסת לעצמו תפקיד מפתח באירועי נובמבר מבוססת על עובדות, שאינן בלתי אפשריות מבחינה טכנית ובלתי ניתנות לביצוע, או סותרות פעולות של אנשים שהוזכרו על ידו, שכיוונו למטרות שונות לחלוטין."[2]

גוף ביטחון המדינה הצ'כוסלובקי פורק ב-1 בפברואר 1990. את מקומה כסוכנות הביון הנוכחית של צ'כיה תפסה שירות ביטחון המידע, Bezpečnostní informační služba. על עובדי ומקורבים לשעבר (מלשינים) של StB נאסר כיום לקחת משרות מסוימות, כמחוקקים או שוטרים.

החוק לפשיטת החוק של המשטר הקומוניסטי ועל ההתנגדות נגדו קובע כי StB, כארגון המבוסס על האידאולוגיה של המפלגה הקומוניסטית, "נועד" לדכא את זכויות האדם והדמוקרטיה באמצעות פעילותה "ובכך התבסס על אידאולוגיה פלילית."[3]

בתרבות הפופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

"המפלצת", מנגה שנכתבה על ידי נאוקי אורסאווה בשנים 1994–2001 שקיבלה בהמשך עיבוד אנימה, השתמשה ב-StB כאלמנט עלילתי וכרוך ברעיון שהם עדיין פעלו בצללים לאחר פירוקם לכאורה. כמה מחברי StB לשעבר הם דמויות משניות באותה סדרת המנגה והאנימה.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
ויקישיתוף מדיה וקבצים בנושא StB בוויקישיתוף

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ Závěrečná zpráva vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu 1989, část II - Historický přehled (Final report of Investigation commission of the Federal Parliament for clarifying events of November 17, 1989, Part II - Historical Overview), [cit. 2008-11-29]. Available online. (in Czech)
  2. ^ Závěrečná zpráva vyšetřovací komise Federálního shromáždění pro objasnění událostí 17. listopadu 1989, část VI - Závěr (Final report of Investigation commission of the Federal Parliament for clarifying events of November 17, 1989, Part VI - Conclusion), [cit. 2008-11-29]. Available online. (צ'כית)
  3. ^ Petr Blažek, "Transitions to Democracy and the 'Lustration' Screening Process", p. 173, Transformation: The Czech Experience, Prague 2006, published by People in Need/Ministry of Foreign Affairs of the Czech Republic