לדלג לתוכן

בריונות במשחקי רשת

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית

בריונות במשחקי רשת, הידועה גם בשם Griefing ("גרימת צער". מלשון Grief: באנגלית: "צער") היא אסטרטגיית התנהגות לא רצויה במשחקי רשת מקוונים, הכוללת הטרדת שחקנים והפרעה למהלך התקין של המשחק, לעיתים תוך כדי ניצול לרעה של תכונות במשחק. בדומה לבריונות בחיים מחוץ לרשת, בריון המשחקים (Griefer) עשוי להפיק הנאה ממעשיו, ובניגוד לצ'יטר, שעשוי אף הוא להפריע למהלך התקין של המשחק, הבריון אינו עושה מעשים אלו על מנת להשיג יתרון אסטרטגי על יריביו, אלא עושה זאת אך ורק לשם ההנאה שבעשיית נזק, בדומה להתנהגות טרול.

המונח האנגלי לתופעה, "Griefing", הופיע לראשונה, בהקשר של משחקי וידאו, בקהילות Usenet שעסקו במשחק התפקידים ההמוני Ultima Online בסוף שנות ה-90 ותחילת שנות ה-2000, ותפס תאוצה גם בקהילות גיימינג נוספות דוברות אנגלית, שאינן עוסקות בהכרח במשחקי תפקידים, כמו במשחק היריות המקוון קונטר סטרייק. בעוד שזהו מונח חדש יחסית, התנהגות בריונית במשחקי רשת אינה תופעה חדשה כלל וכלל, ומתוארכת להופעתם של משחקי התפקידים מרובי-המשתתפים הראשונים, שכונו Multi-User dungeons או בקיצור MUDs, שם היו נפוצים שחקנים ש"התפרצו" למשחק במטרה לבצע "אונס וירטואלי" בשחקנים ששיחקו בו[1]. מאמר בשם "A Rape in Cyberspace" (אנ') שפורסם בשבועון הניו-יורקי וילג' ווייס תיאר תופעת "אונס וירטואלי" שקרתה באחד ממשחקי התפקידים האלו.

בקהילת הגיימינג בטייוואן נפוץ השימוש במונח "White-eyed" (לבני-עיניים) כדי לתאר Griefers, מטאפורה המתארת שחקנים שאכן מסתכלים פיזית על מסך המחשב אך לא באמת רואים את מעשיהם ומסיקים מסקנות על התנהגותם. המונח כולל גם פעולות בריוניות ששחקנים נוקטים בהן שאינן ספציפיות למשחקי מחשב בלבד כגון קללות, גניבה משחקנים אחרים, ורמאות.

בעוד שהתנהגות שכזו עשויה לכלול אספקטים קלאסיים של בריונות רשת למשל: הטרדה, קללות, איומים וכיוצא בזה, דפוסי ההתנהגות של בריוני משחקים עשויים להשתנות ממשחק למשחק, בהתאם לסוג המשחק, התכונות והמכניקות שהוא מציע, ומה שיתפרש כבריונות במשחק מסוים עשוי להתפרש כמכניקת משחק לגיטימית לחלוטין במשחק אחר. שיטות נפוצות כוללות:

  • פעולות העשויות לחבל במאמציה של קבוצת השחקן להצליח. למשל: שחקן היורה בכוונה על חברי קבוצתו, משמיד אלמנטי מפתח במשחק, חוסם את הגישה אליהם, או מזין את חברי קבוצתו במידע שגוי.
  • לכידה של שחקנים אחרים באזורים שקשה לצאת מהן. לדוגמה, שחקן שיש ברשותו כישוף טלפורטציה המאפשר לו לשגר שחקנים אחרים בקבוצתו, יכול ללכוד שחקן אחר שחסרה לו יכולת זו באזור שלא ניתן לצאת ממנו אלא על ידי טלפורטציה.
  • פעולות שנועדו לבזבז את זמנם של השחקנים. לדוגמה, ביצוע משימות בקצב איטי במיוחד, התחבאות מפני אויב ללא כל מטרה ממשית, עזיבת המשחק לפרקי זמן ממושכים.
  • פעולות שנועדו להרוס התקדמות של שחקנים: במשחקי "ארגז חול" (לדוגמה מיינקראפט) הדבר עשוי להתבטא בהריסת מבנה עליו עבד שחקן אחר במשך זמן רב. במשחקי מרוצים הדבר עשוי להתבטא בהשארת רכב בכוונה באמצע מסלול המרוצים במטרה ששחקנים אחרים יתנגשו בו וישמידו את רכבם.
  • ניצול לרעה של באגים (לדוגמה: "הקרסה" של שרת המשחק על ידי ביצוע פעולה הגורמת לקריסתו) או של תכונות המשחק.
  • העמסה על שרתי המשחק על מנת להאט את פעולתו.
  • הפרה בכוונה של תנאי השימוש במשחק שנקבעו על ידי מנהלי המשחק.
  • התחזות למנהלי משחק או לשחקנים אחרים באמצעות חיקוי שמותיהם או (במקרה של משחקי רשת בהם השחקן נדרש לעצב אווטאר) מראם החיצוני.
  • הטחת האשמות שווא בשחקנים אחרים (שחקן המאשים אחרים בהיותם צ'יטרים ללא שום הוכחה ממשית).
  • פרסומי ספאם; הצפת הצ'אט (או שיחה קולית) במשחק בתוכן חסר פשר, פרסומי או פוגעני.
  • העלאת תמונות פרופיל לא ראויות (תמונות עירום, זוועה וגועל-נפש, או כוללות ניבולי פה) במשחקים בהם השחקן מזדהה על ידי תמונת פרופיל.
  • הפרה של כללי משחק-תפקיד (roleplay) בעולמות משחק הדורשים זאת.
  • הריגת שחקנים אחרים ללא שום מטרה וללא התראה מראש.
  • Ganking: שחקן חזק ומצויד המגיע לאזורים בהם נמצאים שחקנים חלשים יותר והורג אותם. (מקור המונח מהמשחק וורלד אוף וורקראפט[2])
  • Kill Stealing (מעוברת לרוב כ"קיוס"): מניעה משחקן אחר להרוויח גמול על הריגת מפלצת שהשחקן האחר היה אמור להרוג.
  • Camping (מעוברת לרוב כ"התקמפרות")[3]: מונח זה יכול להתפרש בשתי משמעויות:
    • הישארות במקום אחד לאורך המשחק (לרוב מקום חבוי במפה, שאינו נראה לרוב ליתר השחקנים וקשה יחסית להגיע אליו) והריגה בהפתעה של שחקנים העוברים סמוך לאזור. טקטיקה זו נפוצה בעיקר במשחקי יריות מקוונים.
    • הריגת שחקן, והמתנה באותו המקום בו הוא יחזור/עשוי לחזור לחיים, על מנת להורגו שוב. הדבר נפוץ במשחקי יריות מקוונים בהם יש מספר מוגבל של נקודות בהם שחקנים מזדמנים, או במשחקים כמו וורלד אוף וורקראפט שם שחקן שמת יכול להחזיר עצמו לחיים על ידי "הליכה" (כרוח רפאים) אל גופתו במקום בו נהרג. נקרא גם Spawn Camping‏, Corpse camping או Ghost Camping.
  • Aggroing: שחקן המושך איתו מפלצת חזקה במיוחד, או מספר רב של מפלצות, אל אזור בו נמצאים שחקנים חלשים יותר, ונעלם מזירת המשחק לאחר מכן.
  • Smurfing: דרך פעולה שנפוצה במשחקים תחרותיים בהם שחקנים מדורגים על פי כישוריהם. שחקן מיומן שבבעלותו חשבון משתמש שנמצא בדירוג גבוה, פותח/רוכש מספר חשבונות נוספים כדי להיכנס למשחקים כנגד שחקנים המדורגים בדירוג נמוך יותר (ומיומנים הרבה פחות) ומנצח את כולם בקלות.

התמודדות עם בריוני משחקים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

משחקים רבים, בעיקר משחקים בהם המודל העסקי מבוסס על מנוי חודשי, נוקטים פעולות כנגד בריוני משחקים, בטענה כי הימצאותם של שחקנים כאלו עלולה להרחיק שחקנים חדשים, דבר העשוי להביא להפסד כספי בטווח הארוך[4]. מפתחי משחקים עמלים על מציאת באגים שונים ותיקונם, על מנת שטרולים ובריונים פוטנציאליים לא יוכלו לנצלם לרעה. דוגמה בולטת למשחק שמתמודד עם ריבוי תופעות בריונות והטרדות הוא Grand Theft Auto Online. כדי להתמודד עם תופעה זו, מפתחת המשחק, Rockstar Games, מבצעת ללא הרף תיקוני באגים והתאמות למכניקות המשחק על מנת ששחקנים לא ינצלו אותם לרעה במטרה להרוויח כסף, להתנכל לשחקנים אחרים, לחבל במשימות קבוצתיות או לגרום לכך ששחקנים אחרים לא יוכלו לפגוע בהם במצבי משחק המעודדים לחימה.

בעוד שבמשחקי רשת רבים ישנו תקנון מסודר הכולל חוקים ותנאי שימוש, ושחקנים הקרויים "מנהלי משחק" ("אדמינים" או "ג'יאמים", GM - קיצור של Game Master) האמונים על אכיפתם, במשחקים אחרים הטיפול בטרולים ובבריונים מתבצע בשיטה הדומה למיקור המונים, בה שחקנים מדווחים על שחקנים "בעייתיים". שחקנים שדווחו מספר רב של פעמים זוכים ל"דגל אדום" המתריע לשחקנים אחרים על התנהגותם, והם אף עשויים להיענש על ידי מנהלי המשחק. חברות המפיצות משחקי וידאו דיווחו כי לפחות רבע מהתלונות המגיעות למחלקת שירות הלקוחות שלהן, עוסקות בגריפינג[5]. במשחק Second Life, שחקנים עשויים להחסם בגין הטרדה (הכוללת קללות, איומים, הטרדה מינית וכיוצא בזה) או בגין תקיפה (ירי בשחקנים אחרים, הכאתם או דחיפתם, ויצירת אובייקטים המונעים משחקן אחר ליהנות מהמשחק). בחלק מהמשחקים של חברת בליזארד, התנהגות לא נאותה במשחק נאכפת על ידי עזרים תוכנתיים. עם זאת, ישנם משחקים דוגמת EVE Online בהן פעולות מסוימות שנחשבות במשחקים רבים כבריונות הן פעולות לגיטימיות לחלוטין: ריגול עסקי, שוד ספינות חלל של שחקנים אחרים, והריגת שחקנים אחרים, גם אלו שציינו כי אינם מעוניינים להילחם בשחקנים אחרים.

בחלק ממשחקי התפקידים ההמוניים בהן לחימת שחקן-נגד-שחקן (PVP) היא אופציונלית, שחקנים יכולים להפעיל דגל מיוחד המציין את רצונם, או את אי רצונם להשתתף בקרבות PVP. בכך, שחקן לא יוכל לתקוף שחקן אחר שכיבה את דגל ה-PVP שלו. כמו כן, בשרתי מיינקראפט רבים ישנם חוקים נגד התנהגות לא נאותה הכוללת הריסה של מבנים ששחקנים אחרים בנו.

משחקים דוגמת GTA Online או Fallout 76 מציעים מערכות מוניטין שונות, המסמנות שחקנים שעוברים ללא הרף על חוקי המשחק כשחקנים בעלי מוניטין רע. ב-GTA לדוגמה, שחקנים בעלי מוניטין שלילי ("Bad sport players") מועברים לשרתי משחק בהם נמצאים רק שחקנים בעלי מוניטין שלילי. ב-Fallout 76, שחקנים בעלי מוניטין שלילי מסומנים כפושעים מבוקשים עם פרס על ראשם המעודד שחקנים אחרים למצוא אותם ולהורגם.

בתרבות הפופולרית

[עריכת קוד מקור | עריכה]

בפרק עשו אהבה, לא וורקראפט בסדרת הטלוויזיה המצוירת סאות'פארק גיבורי הסדרה משחקים במשחק "וורלד אוף וורקראפט" ומתמודדים עם בריון ההורג שחקנים אחרים "בשביל הכיף" ומשליט אימה בעולם המשחק.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]

הערות שוליים

[עריכת קוד מקור | עריכה]
  1. ^ "Mutilated Furries, Flying Phalluses: Put the Blame on Griefers, the Sociopaths of the Virtual World". Wired (באנגלית אמריקאית). ISSN 1059-1028. נבדק ב-2020-12-09.
  2. ^ Gank, Wowpedia (באנגלית)
  3. ^ תפסיקו להתקמפר ושיהיה לכם GG: מילון המונחים של הגיימרים, באתר וואלה, 12 בינואר 2020
  4. ^ Control and Property in Play-Based Online Worlds: Online Bullies Give Grief to Games, web.archive.org, ‏2007-10-09
  5. ^ Davies, Martin (2006-06-15). "Gamers don't want any more grief". The Guardian (באנגלית בריטית). ISSN 0261-3077. נבדק ב-2020-12-09.