לדלג לתוכן

הגלימה האמצעית

מתוך ויקיפדיה, האנציקלופדיה החופשית
הגלימה האמצעית
שיוך כלי דם עריכת הנתון בוויקינתונים
תיאור ב האנטומיה של גריי (מהדורה 20) (498) עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהים
לטינית (TA98) tunica media עריכת הנתון בוויקינתונים
טרמינולוגיה אנטומיקה A12.0.00.019 עריכת הנתון בוויקינתונים
TA2 (2019) 3921 עריכת הנתון בוויקינתונים
טרמינולוגיה היסטולוגיקה H3.09.02.0.01007 עריכת הנתון בוויקינתונים
FMA 55590 עריכת הנתון בוויקינתונים
קוד MeSH A07.015.733 עריכת הנתון בוויקינתונים
מזהה MeSH D017540 עריכת הנתון בוויקינתונים
מערכת השפה הרפואית המאוחדת C0162867 עריכת הנתון בוויקינתונים
לעריכה בוויקינתונים שמשמש מקור לחלק מהמידע בתבנית
מבנה דופן העורק

הַגְּלִימָה הָאֶמְצָעִית (TA: tunica media) היא השכבה האמצעית בדופן של כלי דם. שכבה זו נמצאת בין הגלימה הפנימית לבין הגלימה החיצונית.

הגלימה האמצעית בעורק עשויה מתאי שריר חלק ומרקמה אלסטית. היא נבדלת מהגלימה הפנימית בצבעה וסידור הסיבים הרוחבי שבה. שכבה זו היא המעניקה לעורק את עובי דופנו.

בעורקים הגדולים ביותר, כגון אבי העורקים או גזע הזרוע והראש, כמות הרקמה האלסטית ניכרת מאוד. בכלי דם אלה נמצאו בגלימה האמצעית גם מעט אגודות עם רקמת חיבור לבנה. תאי סיבי השריר מסודרים ב-5–7 שכבות של שריר חלק מעגלי ואורכי. אורכם 50 מיקרון, והם כוללים גרעינים מובחנים בעלי צורה מוארכת ומעט מעוקלת.

בעורקים הגדולים, כמו עורק הכסל המשותף, עורק הירך והעורק התרדמני, מתאחדים הסיבים האלסטיים על מנת ליצור רדידים לסירוגין בין שכבות סיבי השריר. רדידים אלה מאוחדים אחד אל השני באמצעות סיבים אלסטיים העוברים בין אגודות השרירים ומחוברים אל הקרום המנוקב (fenestrated) של הגלימה הפנימית.

בעורקים הקטנים הגלימה הפנימית כוללת בעיקר סיבי שריר פשוטים באגודות דקות המסודרות כרדידים ונפרשות בצורה מעגלית סביב כלי הדם. מספר הרדידים אלה משתנה כתלות בגודל העורק, כך שבעורקים הקטנים ביותר יש רדיד אחד בלבד.

שכבות הווריד

הגלימה האמצעית בווריד מורכבת משכבה עבה של רקמת חיבור עם סיבים אלסטיים, המעורבים, בוורידים מסוימים, עם שכבה רוחבית של רקמת שריר. היסוד הסיבי הלבן נמצא בעודף ניכר, ושיעורם של הסיבים האלסטיים קטן במידה רבה לעומת שיעורם בעורקים.

קישורים חיצוניים

[עריכת קוד מקור | עריכה]